Tartışma:Dersim aşiretleri

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kaç yılında yayılmışlardır? Kaç yılında yayılmaları bitmiştir ? Nereden gelip nereye gitmektedirler? Bunların bir günümüzde kısmı yokmudur ki Dersim aşiretleri en çok "İç Dersim" ve "Batı Dersim" olan Koçgiri coğrafiyasında toplanmıştır. denilmiştir. Herhangi bir nüfus sayımı var mıdır ? Zerikiyan kabilesi kimdir? Kabilemidir bunlar gerçekten ? Sivas'ın İmranlı ve Zara ilçelerine gitsem Parçikanlı kim desem gösterirler mi ? Ayrıca Dersim Xozat Bargini köyünü haritada gösterebilir misiniz ? Yoksa ben direkt Tunceli Hozat'a mı gideyim ?? Teşekkür ederim. --Boyalikus 23:59, 13 Mayıs 2008 (UTC)

Selam usta. Dediğim gibi düzenlenmesi gerekiyor. Dersim aşiretleri terimi özel ad olduğu için sorun yoktur. Fakat yer adları olarak eski adı ve gayri Türkçe adlarını 'tek başına' kullanmamız Türkçe vikinin kurallarına ve topluluğunun konsensusuna aykırı olur. Yardımcı olur musun? Takabeg ileti 03:49, 14 Mayıs 2008 (UTC)
Merhaba Takabeg ben kaynaklar arasında ciddi bir kaynağa rastlamadım ikisi Kürt kaynağı yurt dışında basılmış biri, diğeri Kürt yayınevi, diğer Kürt meselesi kitabını da açıkçası pek tutmadım. Faik Bulut diyeceğim evet araştırmaları vardır fakat Faik Bulut tarafsız bir araştırmacı değildir. Hangi kaynaktan neresi alınmış bu da belli değil. Birçok yerin karşısına: Sivas'ın daha çok İmranlı, Zara ilçelerinde. bunların tek tek yazılması bile bana tarafsız olmadığını çağrıştırıyor. x,y,z aşiretleri Sivas'ın Zara ilçesine dağıldı (kaynak) gibi bir durum yok. Özellikle belirtmek istediğim bu bilgilerin doğrulanamaz olduğu. .. --Boyalikus 15:04, 14 Mayıs 2008 (UTC)
Kâzım Karabekir ? Takabeg ileti 17:27, 14 Mayıs 2008 (UTC)
Kazım Karabekir Dersim İsyanında; Dersim aşiretinin tarım ve hayvancılığa el vermeyen topraklarda, geçimini daha kolay olan hırsızlık ve gasp yolu ile kazandığını anlatmaktadır. Bu nedenle yozlaştıklarını, kendi aşiretine ve hatta vatana ihanet ettiklerini vurgulamaktadır. Aşiret reisleri daha çok mal mülk ve silah edinmek için Türk cephaneliklerinin yerlerini bile Ruslar’a göstermişlerdir. Kaynak olarak gösterilmiş ama ben madde de böyle bir ifade görmedim, oysa kitapta tarihler var detaylar var... Nereden gelirler nereye giderler demiştim yukarda boşuna demedim ki.. :) Tunceli'de ki fii tarihinde ki Aşiretleri'nin yayılması konusuysa bu tamam ama o zaman nerede kaynağın ? Nerde bunların sayısı, nerede bunların gerçekten o kürt isimleriyle bahsedildiğine dair referans ? --Boyalikus 17:39, 14 Mayıs 2008 (UTC)
Öncelikle şunu söylüyorum: bu madde düzenlenmelidir. Eksiktir. Bir de taraflı dediğin yazarın görüşü değil sadece aşiret listesini kullanıyoruz. Dersim aşiretleri tarihte vardı ve hâlâ vardır. Bunu inkar edemeyiz. Dersim vilayeti şimdi Tunceli ilidir. Bunu da inkar edemeyiz. Konusu kaynaklara gelince Mete maddesinin kaynakları da sorgularsan sevineceğim. Kürt kaynağı eşittir taraflı değildir. Elbette İngilizce kaynağı eşittir tarafsız da değildir. Ayrıca Nuri Dersimî Zaza değil miydi? Kaynakların taraflı olup olmaması fiilen incelemeden anlamazsın:) Teşekkürler. Takabeg ileti 17:43, 14 Mayıs 2008 (UTC)
Seni rahatsız eden Kürtçe adları mı? Aşiret adları olarak Kürtçe adı var ve Türkçe adı da var. Karşıktır. 'Yukarı' Türkçe değil mi? 'Aşağı' Türkçe değil mi? Özel adları sorun etmememiz lazım. Takabeg ileti 17:48, 14 Mayıs 2008 (UTC)
  • Eksik madde değil bu, evvela bir tanımı bile yok. Bu madde dersim aşiretleri adı altında dersim aşiretlerinin yayılışını anlatıyor. Dersim aşiretleri tarihte yok demedim. Nuri dersimi'nin Zaza yada başka birşey olması beni ilgilendiren bir durum değil aslında, ne olursa olsun. Fiilen incelenmiş bir kaynak ve yukarda linki var ayrıca bir kısımını da buraya taşıdım.
  • Dersim Aşiretleri başlığının altına, bugün ki Tunceli bölgesinde bilmem kaç yılında ortaya çıkmış, yada bilmem kaç yılında buraya yerleşmiş olan halktır. Kazım Karabekir filanca kitabında şöyle tanımlamıştır {{{kaynak}}}), fakat Nuri dersimi şöyle şöyle insanlar olduklarını belirtmiştir {{{kaynak}}}.. Alt başlık: şu şu şu aşiretler şu bölgelere şunlar ise şu bölgelere gitmiştir. Dersim aşiretleri, genellikle Kürtçe'nin Kurmanci lehçesini konuşmaktadır {{{kaynak}}}, fakat x,y,z,v,g aşiretleri zazaca konuşur{{{kaynak}}} ben Parçikan aşiretini iç bağa alsam, içeriğini doldurup madde haline getirebilecek misin ? Tamamıyla kürt bakış açısı ve kürt kaynağına göre madde yazmak taraflılık değil mi ?.. Ben merak ediyorum neden yayılmışlardır ? Madem kaynaklar var belirtebilir misin ? Beni rahatsız eden Kürtçe adlar olamaz olsa vikipedide birçok isim vardır kürtçe, adamın, aşiretin ismi özel adı buysa ne itirazım olabilir ki ?? :)--Boyalikus 18:00, 14 Mayıs 2008 (UTC)

Eksik diyorum. Çünkü gerçekten eksik. Aşiretin adını tek tek yazmamız gerekmez. Fakat Dersim aşiretlerinin gelen tanımı şu olmalı:

Dersim aşiretleri iki ana guruba ayrılır

  • 1. Şeyh Hsanlı
    • a. Şeyh Hasanlı
    • b. Seydanlı
  • 2. Dersimli

Sence de madde eksik değil mi? Vaktim olduğunda ben de halletmeye çalışacağım. Görüşürüz. Takabeg ileti 18:22, 14 Mayıs 2008 (UTC)

arkadaşlar bu dersimi megao idea ya çevirip çevre memleketleri kuş etmeyelim. artık maraş, tokat adıyamadan malatya ne bu ya. dersim göçmenleriler eyvallahda o bölgeler dersim değilidr. sadece koçgiri erzincanın bir kısmı yedisu adaklı filan girer ne bu. imparatorluk mübarek.

Atma Aşireti[kaynağı değiştir]

Dersim Aşiretleri listesinde Maraş'taki Atmalı Aşireti de sayılmış. Bu aşiretin Malatya, Antep vs. gibi birçok başka ilde kolları vardır. Kürt ve Alevi'dir ancak bu aşiret kesinlikle Dersim kökenli değildir. Kurmanci'nin kendine has bir şivesini konuşur. Konuyla ilgili olarak Atma Aşireti ve Sinemili başlıkları incelenebilir.

zazaca mı?[kaynağı değiştir]

zazaca mı "Tuncelinin Güney ilçeleri, Sivas Koçgiri yöresi aşiretleri, Kayseri Sarız ve Develi, Erzicanın Refahiye, İliç, Kemah, Elazığ Aşiretleri, Adıyaman Dersim Aşiretleri, Kahraman Maraş yöresi Dersim aşiretleri, Tokat, Çorum, Yozgat, Malatya ve Gümüşhane yöresi Dersim aşiretleri ise genel olarak Zazaca konuşur." burada zazaca yerine kurmanci olmalıydı. yanlış bilgi.

Gerçek Dersim aşiretleri Kırmancki ve Kurmanci konuşurlar Kırmancki ye aslaha zazaca demezler. Dersimşer62 (mesaj) 09.48, 24 Haziran 2021 (UTC)Yanıtla

Aşağı - Yukarı[kaynağı değiştir]

Bu anlatılan Aşağı Abbas Uşağı mı ? Yoksa Yukarı Abbas Uşağı mı ? Takabeg ileti 08:55, 19 Mart 2013 (UTC)

Daha önce kaldırılmış Aşiretlerin Adı, Dili ve Yerleşim Yerleri başlıklı listeyi geri getirdim. Bu listenin kaynakça kısımında yer alan Ali Kaya'nın Dersim Tarihi kitabının 59.-70. sayfalarından aktarıldığı anlaşılıyor. Ancak bu liste Dersim aşiretleri listesi değildir, Dersim'deki aşiret ve oymakların dilleri ve yerleşim yerleri listesidir. Dersim'de Dersim aşiretlerinin dışında Şeyh Hasanlılar, Seydanlılar gibiler de vardır. Şimdi napacağız ? Takabeg ileti 13:00, 19 Mart 2013 (UTC)

Sünni Aşiretler eksik[kaynağı değiştir]

Karamanlı,Todorlu gibi Sünni Türk dersim aşiretleri eksik ekledim kabul görmedi. BenBilmem (mesaj) 19.40, 6 Eylül 2019 (UTC)Yanıtla

İdeolojiden bağımsız akademik kaynaklı içerikleri eklemek gerekiyor[kaynağı değiştir]

2 yıldır Şavalan aşiretini çalışıyorum. Şavalanlı aşireti kendileri biz zaza değiliz desede zorla zaza yapılıyorlar. zaza komşularından zazaca öğrenmişler onuda diğerleri kadar iyi konuşamıyorlar. Aşiret göçebe olmasına ve anadoluda iran ve azerbaycan coğrafyalarında akrabaları olmasına rağmen sanki oldum olası orada yaşıyormuş algısı yaratılmak istendiği için içerikler sürekli kaldırılmış. Neyse biz makalelerimiz akademik ortamda sunalım siz burayı sözlük gibi kullanın. Vartgul (mesaj) 12.56, 30 Nisan 2023 (UTC)Yanıtla