Tartışma:Anadolu parsı

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Vikiproje Türkiye (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Türkiye maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Türkiye kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Kedi (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Kedi maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Kedi kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje Yaşam Ağacı (Taslak-sınıf, Az-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki Yaşam Ağacı maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje Yaşam Ağacı kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 Taslak  Bu madde Taslak-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Az  Bu madde Az-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 
Vikiproje İran (C-sınıf, Orta-önem)
VikiProje simgesi Bu madde, Vikipedi'deki İran maddelerini geliştirmek amacıyla oluşturulan Vikiproje İran kapsamındadır. Eğer projeye katılmak isterseniz, bu sayfaya bağlı değişiklikler yapabilir veya katılabileceğiniz ve tartışabileceğiniz proje sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
 C  Bu madde C-sınıf olarak değerlendirilmiştir.
 Orta  Bu madde Orta-önemli olarak değerlendirilmiştir.
 

Yaşadığını ıspatlayan kanıt olmadığı sürece soyu tükenmişdir[kaynağı değiştir]

Bazı iyi niyetli ve hayvansever arkadaşların durmadan maddeye Anadolu parsının yaşadığını yazması gerçekten duygulandırıcı:-)) ..ama güvenilir bir kanıt gösterilemediği sürece, düzgün bir ansiklopedi olmak isteyen Vikipedi için zararlıdır. Anadolu parsı'nın Türkiye'de yaşadığını gösteren en son kanıt 1979 yılından kalmadır. Lütfen önce 1979'dan daha yeni bir kanıt gösteren bir kaynak gösterip ona göre değişikliğinizi yapınız. teşekkürler --Erdall 01:41, 15 Nisan 2008 (UTC)

Bir türün bugünkü durumunu belirten standart kodlar vardır. Hangi türün hangi koda sahip olacağını ise belirli uluslararası kuruluşlar belirlemektedir. Eğer bir iddia var ise iddia bu kuruluşlara iletilir, belirli bir süreç içinde incelenir ve kod konusunda karar verilir. Yani bu olay bilim adamlarının dahi insiyatifi dışındadır. Bugün bu otoritelerin belirlediği kodlar yanlış olabilir. Hatta "tekrar keşfedilen türler" diye bir makale/kategori var İngilizce wikipediada. Bu türlerin kodları değiştirilebilir. Yani kısacası, bu olay bizi aşar, otorite kuruluşun kodu geçerlidir. Tabi mediada çıkan iddiaların da yer almasında fayda var, ama bu türün kodunu değiştirmez. --Timurberk 16:46, 16 Nisan 2008 (UTC)

maddenin bilgi kutusunda yer alan fotoğraftaki hayvan gerçekten Anadolu Parsı mı? Bir kaç yerde gördüğüm üzere kuyruklarının uç kısmına dogru bi kalınlaşma söz konusu , bu fotoğraftaki hayvan ise Anadolu Parsından çok bir leoparı andırıyor. --Qtk 14:12, 5 Ekim 2008 (UTC) anadolu parsı zaten bir leopar alttürü--78.160.217.74 20:05, 2 Şubat 2010 (UTC)

Yaşadığına dair bir kanıt var[kaynağı değiştir]

http://webtv.hurriyet.com.tr/2/54550/24689147/1/turkiye-de-ilk-kez-goruntulendi-yeri-sir-gibi-saklaniyor.aspx

Burada görüntülendiği söyleniyor. 212.253.212.95 16:09, 12 Eylül 2013 (UTC)

Bence maalesef palavra, 30 ilde yaşıyor olsalar mutlaka daha sık haber olurdu. Tabiri caizse "kedidir kedi".Atacameño (mesaj) 21:39, 20 Eylül 2013 (UTC)


Evet 30 ilde muhtemelen büyük vaşakları leopar ile karıştırmışlardır. Fakat şu Diyarbakır'da son vurulan hayvanın oldukça genç olması Güneydoğu'da dişi ve üretken bir birey olma ihtimalini artırıyor. Fakat İran Parsı diyerekten sanki yabancı bir türmüş gibi gösteriliyor(muhtemelen siyasi sebeplerden, bakın bu hayvan yabancı bir tür istediğiniz gibi vurun yok edin), oysaki saxicolor ve tulliana arasındaki fark kesin belli değil. Zaten elimizde bildiğim kadarıyla tulliana DNA'sı da yok.--İyi çalışmalar.--Westnest ileti 12:25, 24 Haziran 2014 (UTC)

Güvenilir kaynaklar listesi var mı? tramem.org?[kaynağı değiştir]

Merhabalar,

1) Güvenilir kaynaklar listesi var mı?

2) Sizce tramem.org güvenilir bir kaynak?

Saygılar

Chidgk1 (mesaj) 09.12, 4 Nisan 2021 (UTC)Yanıtla

Kaynaksız paragraflar[kaynağı değiştir]

Merhaba Zafer,

Kaynaksız paragraflar yeni eklediniz. Kaynaklar ekleyebilir misiniz? Belki en:Panthera pardus tulliana daki kaynaklar kopya yapabilir misisiniz?

Arıca İngilizce makalesinde eksiklik yada problemler varsa bana haber vermeye size rica ederim.

Chidgk1 (mesaj) 15.15, 3 Nisan 2022 (UTC)Yanıtla

Sayın Chidgk1, kaynak belirtilmeli eklenen her bilgiyi çıkartmak doğru bir yöntem değildir. Saygılarımla, Zafer (mesaj - e-posta) 20.13, 3 Nisan 2022 (UTC)Yanıtla
Maalesef en:Wikipedia:When to cite bu wiki’de yok. Nasıl biliyoruz? Chidgk1 (mesaj) 12.44, 30 Aralık 2022 (UTC)Yanıtla

P.p. saxicolor artık geçerli bir alt tür adı değildir.[kaynağı değiştir]

2017'de IUCN Cat Specialist Group'un yayınladığı makeleye göre artık hem Anadolu'da hem de İran'da yaşayan pars Panthera pardus tulliana olarak belirlenmiştir. Zaten P. p. tulliana daha önce tanımlanmıştı. Taksonomi kurallarına göre 2 grup birleşirse daha önce verilmiş olan isim kalır; diğeri sinonimler listesine eklenir. P. p. saxicolor kullanımı zaten yıllardır yanlıştı. Bu durum düzeltildi. Maddenin bu durum göze alınarak baştan ele alınması gerekmektedir. Gorkemparlak (mesaj) 14.15, 29 Aralık 2022 (UTC)Yanıtla

Doğru. Ana diliniz Türkçe olunca herhalde siz benden daha kolay bu makalesi düzeltebilirsiniz. Chidgk1 (mesaj) 12.21, 30 Aralık 2022 (UTC)Yanıtla
Malesef vikipedi düzenleme konusunda acemiyim :( Gorkemparlak (mesaj) 14.51, 6 Ocak 2023 (UTC)Yanıtla
Tamam saxicolor sildim Chidgk1 (mesaj) 18.17, 7 Ocak 2023 (UTC)Yanıtla