Tartışma:27 Mayıs Darbesi
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Konu başlıkları |
[değiştir] En Uzun ama En Faydasız Madde
- Bu maddeyi bu ansiklopedinin en uzun ve en faydasız maddesi olmaya aday gösteriyorum. (...) Sanki ansiklopedi maddesi değil 27 Mayıs ile ilgili bir gazete tefrikası okudum. Diyaloglara varana kadar yazılmış. Roman tadında. Vallahi İngilizce Wikipedia'ya bakınca imreniyorum. Ansiklopedi işte öyle yazılır. Bu madde asla bir ansiklopedi maddesi olamaz. Fazlalıktan taşmakla birlikte yetersizlikten kırılıyor çünkü. Galiyev 19:31, 18 Kasım 2008 (UTC)
- Bu maddeyi faydasız gösteren örnekler verirseniz eleştiriniz başlığın gelişmesi açısından yapıcı olur. Ayrıca İngilizce Wikipedia ingilizce kaynakların sayıca baskınlığı yüzünden bir adım öndedir. Yine sizden, başlığı geliştirmek için yararlanılabilecek kaynakları öğrenmemiz adına bir öneri bekliyorum. Surdahinu 17:29, 14 Haziran 2009 (UTC) Surdahinu
[değiştir] Kaliteli madde adaylığı
Madde için seçkin ya da kaliteli madde adaylığı düşünülmüyor mu? Fazla inceleyemedim ama rahatça kaliteli madde olabilir, hatta seçkin madde bile olabilir gibi görünüyor.--Cfsenel 18:39, 23 Kasım 2008 (UTC)
- Bu arada ben yorum yazarken üstteki yorum yoktu, silinmiş, sonradan geri getirilmiş. O yüzden şimdi sanki cevaben yazmışım gibi görünmüş.--Cfsenel 15:11, 12 Ocak 2009 (UTC)
Konuyu baştan sona kadar inceledim ve vikipedi'ye yakışmayacak birçok imla hatasına ve anlatım bozukluklarına rastladım.Sayfanın baştan sona kadar gözden geçirilip düzeltilmesi gerekli.
- Lütfen cesur olun ve gerekli düzeltmeleri yapın. Vikipedi hepimizin. İyi çalışmalar.--Abuk SABUK♫ ♫ 21:56, 8 Mart 2009 (UTC)
[değiştir] t.......
Kaynakta öyle yazılıyor. Noktanın sayısını da aynen aktardım :)) Büyük ihtimalle taşak olduğunu düşündüğüm için iç bağlantı verdim:) Fakat taşak olduğu kesin olmadığı için iç bağlantı da kaldırılmalıdır. Kaynakta olmayan şeyi tahminle eklemek özgün araştırma sayılablilir, bence? Eğer başka kaynaklara başvurup taşak olduğu kanıtlandığında taşak yazılabilir ve iç bağlantı da verilerbilir. Takabeg ileti 14:47, 30 Mayıs 2009 (UTC)
[değiştir] Taraflılık
- Maddeye tarafımdan eklenen taraflı şablonu, başka bir kullanıcı tarafından çıkarılmış. Ben o şablonu özellikle şu sayfada Noumenon, Metal Militia, Khutuck ve ben tarafından ifade edilen görüşler çerçevesinde ekledim. Burada ve şurada madde ile ilgili bunca yorumlar varken, siz maddeye eklenen şablonu "ansiklopedik gerekçe sayılamaz" diyerek kafanıza göre çıkaramazsınız. --DsMuratileti 15:43, 5 Haziran 2009 (UTC)
- Noumenon maddenin taraflı olduğunu düşünüyır mu gerçekten? Kendisi bazı cümlelerin ansiklopedik olmadığını dile getirmiştir. Yine de maddenin SM olması için şartlı destek oyunu kullanmıştır. Bir kullanıcı taraflı olduğunu düşündüğü maddeye şartlı olsa bile destek verir mi? Takabeg ileti 16:27, 5 Haziran 2009 (UTC)
- M.M. ise sadece darbe terimi üzerinde durmuştur. Ve Darbe teriminin ansiklopedi açısından tarafsız bir terim olduğu defalarca anlatılmıştır. Takabeg ileti 16:30, 5 Haziran 2009 (UTC)
- Khutuck ise sadece hissetmiştir. Subliminal etkisinin olduğunu hissetmiştir. Takabeg ileti 16:31, 5 Haziran 2009 (UTC)
[değiştir] Taraflı?
Selam. Bazı kullanıcıların kaynaklara dayanmadan ve somut gerekçeleri vermeden taraflı olduğunu hissetmeleri maddenin taraflı olduğu anlamına gelmemektedir. Takabeg ileti 16:13, 5 Haziran 2009 (UTC)
- Merak etmeyin efendim, maddenin taraflı olduğunu hisseden kullanıcıların altıncı hisleri bulunmamaktadır. Ancak siz tarafsız olduğunu iddia ettiniz diye de, bunca görüş yok edilemez. Vikipedi kullanıcılarının bilgilendirilmesi açısından, "Bu maddenin tarafsızlığı konusunda kuşkular bulunmaktadır." ibaresi yer almalıdır. --DsMuratileti 16:47, 5 Haziran 2009 (UTC)
[değiştir] Darbe terimi tarafsız bir terimdir
Selamlar. Darbe terimi taraflı değil. TDK sözlükte darbe terimi Bir ülkede baskı kurarak, zor kullanarak veya demokratik yollardan yararlanarak hükûmeti istifa ettirme veya rejimi değiştirecek biçimde yönetimi devirme işi olarak anlatılmaktadır. Sanal olmayan ortamda bu darbenin ihtilal olup olmadığı tartışıldı ve tartışılıyor. Fakat bu dabenin darbe olup olmadığı tartışıldı mı? Bilgiğim kadarıyla öyle tartışma yoktur. Bu darbenin ihtilal yanının olduğunu savunanlardan Sina Akşin hoca bile Bu bir darbedir aynı zamanda ihtilaldir' şeklinde yorumlamaktadır. Yani bazı kullanıcıların darbe teriminin tarafsız olduğunu hissetmeleri darbe teriminin tarafsız olduğu anlamına gelmemektedir. Takabeg ileti 16:24, 5 Haziran 2009 (UTC)
[değiştir] Başlık ve içerik uyuşmazlığı
- Maddenin başlığı "darbe"dir, ancak içeriğinde bu bir bir süreç-dönem şeklinde ele almaktadır. Bahsettiğiniz şey "yönetimi devirme işi"dir, bu teknik bir konudur; başlık bu ise içerik bundan ibaret olmalıdır. Öncesi ve sonrasına da özet biçimde değinilmelidir. Maddede başlık ve içerik uyuşmazlığı vardır bu nedenle. --DsMuratileti 16:45, 5 Haziran 2009 (UTC)
- Ya başlık değişmelidir, ya içerik değişmelidir. Çünkü yukarıda belirttiğim gibi, maddede şu hâliyle bir başlık ve içerik uyuşmazlığı bulunmaktadır. --DsMuratileti 16:49, 5 Haziran 2009 (UTC)
27 Mayıs Darbesi uygundur. Ve bu terim süreçleri de kapsar. Gerçekten de 27 Mayıs Darbesi ile ilgili hemen hemen her kitaplarda öncesi ve sonrası anlatılmaktadır. Dolayısıyla bu maddede de darbe öncesi ve sonrası ile ilgili bilgilerin yer alması gayet normal. Tam olarak anlaşılmayan nedenle maddeye eksik şablon eklenmektedir. Şu anki haliyle eksik şablonunun eklenmesi uygunsuzdur. Eğer darbe öncesi ve sonrası ile ilgili bilgiler kaldırılsa o zaman maddeye eksik şablonu eklenebilir. Yani 27 Mayıs Darbesi başlıklı bir maddede o bilgilerin yer alması şarttır. Takabeg ileti 17:29, 5 Haziran 2009 (UTC)
- Maddenin başlığı olaya ilişkindir; ancak maddede süreç anlatılmaktadır. Eğer bu içerikle süreci anlatmaya devam edecekseniz, 27 Mayıs süreci adını kullanın (Bu ad olsun demiyorum, maddenin içeriği bu).
Maddenin eksik olduğunu belirten şablonun dayandığı görüşü de şurada okuyabilirsiniz. Eklerken belirtmiştim ama tekrar öğrenmek istemişsiniz. --DsMuratileti 17:57, 5 Haziran 2009 (UTC)
- Merhabalar,
- Bu argümana uyarsak tüm seçkin maddeleri parçalamalı veya isimlerini iki katı uzunluğa çıkarmalıyız... bir maddede bir konu ne kadar derinden ele alınıyorsa, ana noktasından o kadar öteye gidilebilir. Bir darbe ise konu, içeriği genişletiyorsanız, darbenin öncesinden bahsedersiniz, darbeye nelerin yol açtığından yani süreçten, ve darbenin oluşu sonrası hayattan, nelerin değiştiğinden, etkilerin ve tepkilerin ne olduğundan... bu başlığa yanlış içerik girmek değildir, konuyu derinleştirmek, içeriği genişletmektir.
- Bu mantıkla İngilizce Vikipedi'deki gelişmiş tüm darbe maddeleri yanlış başlıklara sahipler! en:1980 Turkish coup d'état mesela. Ama hep Türkiye'den örnekler vermemize gerek yok; sonuçta darbeler bir tek Türkiye'de olmamış, olmuyor. İngilizce Vikipedi'nin bu alandaki gelişmiş maddelerinden en:1973 Chilean coup d'état'e bakalım. Maddede darbe öncesi politika, kriz, dış etmenler ve müdahaleler, darbenin gerçekleşmesi, darbeyle birlikte yaşanmış yıkım, darbe sonrası açık bir şekilde anlatılmış.
- Bu konuda darbe örneğiyle sınırlı kalmamıza da gerek yok. Büyük Londra Yangını maddesini ele alalım mesela; seçkin seçilmiş bu maddemizde o dönemde Londra, Londra'daki itfaiyecilik, yangın tehlikeleri anlatıldıktan sonra yangın anlatılıyor ve yangının bitişinden sonra yaşananlar da yer alıyor. Bu maddenin aynı zamanda İngilizce Vikipedi'deki aynı konulu seçkin maddenin çevirisi olduğunu da not düşeyim. Kimse İngilizce Vikipedi'de Büyük Londra Yangınları süreci demiyor, burada da demedi. Kimse İngilizce Vikipedi'de veya diğer Vikipedi'lerde darbe öncesini, darbe etmenlerini, darbeyi ve darbe sonuçlarını ve sonrasını anlatan bir maddeye ... süreci adını takmıyor, yine ... darbesi diyor - çünkü ana konu darbe, darbenin öncesi ve sonrası darbenin etmenleri ve darbenin sonuçlarını daha ayrıntılı bir biçimde açıklamak için var.
- Eğer bu maddenin adı süreç olarak değişecekse diğer maddelerimizin yarısının ismine de süreç eklememiz gerekir. Her savaş maddesini süreçlendirebiliriz mesela; zira onlarda da öncesi ve sonrasını da anlatıyoruz - diğer tüm Vikipedilerin yaptığı gibi. Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 21:36, 5 Haziran 2009 (UTC)
- Burada bahsedilen olgu "darbe" olduğundan ve darbe de gökten zembille inmediğinden madde, darbeyi oluşturan süreçlerden oluşabilir. Bugün Ergenekon diye bir olay var mesela o da bir darbe sürecini iddia etmektedir. Eğer darbe olsaydı (ki iddianameye göre) bu süreçlerden bahsedilmeyecek miydi? Ben taraflı olduğunu düşünmüyorum başlık da gayet yerinde. Bir şey oluşturulurken background diye tabir edilen arka planı, süreci bahsedilmezse o şeyi anlamak yeterli olur muydu? darbe zaten başlı başına bir süreçtir ve darbeler bu süreçler sonucunda oluşur ve bu maddenin süreçlerden/dönemlerden oluşması da gayet doğaldır. --Hedda Gabler 08:53, 6 Haziran 2009 (UTC)
- Ben en başta olayın "öncesi ve sonrasına da özet biçimde değinilmelidir" demişim. Doğal olarak bu yapılmalıdır, yoksa olay neden-sonuç ilişkisi içinde ele alınamaz. Fakat bu yapılırken bu yan unsurlar, olayın önüne geçmemelidir.
El insaf arkadaşlar bir bakın esas olay ne kadar anlatılmış, diğerleri ne kadar anlatılmış? 9 ana başlık var, bunlardan 2'si ana olaya ilişkin. 30 tane alt başlık var, bunların sadece 5'i esas olaya ilişkin. Diğer 7 ana başlık ve 25 alt başlık, esas olayın öncesi ve sonrasını ele alıyor.
Ben madde içeriği böyle kalacaksa adı değişmeli, eğer adı değişmeyecekse içeriği değişmeli diyorum. Süreç başka bir maddede uygun ölçüde ayrıntılarıyla ele alınabilir, ancak siz olayı anlatıyorsanız olaya ağırlık vermelisiniz. Ben olayın öncesini sonrasını anlatmayın demiyorum, ancak bu maddede bunun ölçüsü kaçmış. Esas olayı göz ardı eder olmuş, önceki ve sonraki olaylar. --DsMuratileti 15:00, 6 Haziran 2009 (UTC)
- Merhabalar,
- Belirli bir olaya götüren süreç ve etkileri o belirli olaydan daha uzun süre alır ve daha çok detaya sahiptir. Hele de seçkin olmayı hedefleyen bu yolda ilerleyen bir madde olası her ayrıntıyı uzun uzadıya anlatır. Süreç kısımlarının o belirli olayın anı ile ilgili kısımdan daha uzun olması bu açıdan bir sorun teşkil etmez. Eğer, o belirli an (darbe) hiç anlatılmıyor olsaydı veya süreçte doğrudan darbe ile ilgili olmayan kısımlar büyük bir yer teşkil ediyor olsaydı konudan sapıldığı söylenebilirdi. Bakın, konudan sapmak ile başlık ile içerik uygunsuz demek arasında fark vardır. Birincisi her seçkin madde aday adayında görülür, ikincisi ise farklı bir konuyu farklı bir başlık ile ele almaktır. Gösterdiğim Şili darbesine dair İngilizce Vikipedi'deki maddede de süreç darbe anından daha uzun - bu da çok normal, birisini yapmak 1 gün alabiliyor, o 1 güne giden yol ise aylar ve hatta yıllar gerektirebiliyor. Siz bu ay ve yılları 1 paragrafa sıkıştırıp, 1 günlük darbeyi ise 10 paragrafta anlatamazsınız ki...
- Benzeri bir başka örneğe dönelim. en:Atomic bombings of Hiroshima and Nagasaki - bombalamalardan bahsediyoruz, darbeden daha da nokta atışı gerçekleşen bir olay bu. Maddeye baktığınızda her bir bombalama için olan the bombing başlıklarının içeriğinin diğer kısımların toplamıyla karşılaştırdığınızda çok küçük olduğunu görürsünüz. Bu, bu konunun işlendiği diğer tüm ansiklopedilerde de böyledir, neden? Çünkü bombalama anı birkaç dakikadır, bombalama seferi haydi diyelim 1 günlüktür - fakat bombalamaya kadarki süreç ve bombalamanın getirdikleri yılları kapsar. Buradan hareketle o maddenin süreci anlatan kısımları kaldırılmış mı? Hayır. Eğer maddenin kendisi salt süreçten bahsetseydi - aynen sizin dediğinizi der ve maddenin adını süreç ile değiştirirlerdi; fakat süreç maddenin konusu olan belirli ve kısa süren olaydan bağımsız anlatılmıyor, o olay bağlamında anlatılıyor. Bu maddede olan da budur. Eksik konulmasını anlayabilirim; darbe kısmının daha genişletilmesi, şu anda yer almamış bilgiler varsa eklenmesi istenebilir - bu çok doğal ve hatta gerekli. Fakat tutup da maddenin ismi ile konusu başka sonucunu çıkarıyorsak - bu tüm seçkin ve kaliteli maddelerimiz için de doğru olacaktır; o zaman ne yapacağız?
- Teşekkürler, iyi çalışmalar... - - noumenon Θ mesaj 16:06, 6 Haziran 2009 (UTC)
[değiştir] Taraflı??
Madde başlığının uygunsuzluğuyla ilgili tartışma sonlanmış görünüyor. Bu durumda maddenin taraflı olduğunu düşünenlerin bunun nedenini somut olarak ortaya koymalarını isteyip bu taraflılığı gidermemizin yararlı olacağını düşünüyorum. Eğer hâlâ taraflı olduğunu düşünmüyorsak bu şablonu kaldıralım. Saygılar, Filanca→ 21:06, 11 Haziran 2009 (UTC)
- Eski tartışmalar 'a baktığımda anlaşıldı ki siyasi yorum ve iddialar maddede yer almıyor. Mesela Ulusalcıların siyasi yorum ve iddiaları da yer almamaktadır. Fakat bu tür yorum ve iddiaların yer almaması maddeyi ne taraflı ne de eksik kılar. Çünkü eninde sonunda siyasi bakış açılarından yapılan yorum ve iddialar. Yine de isteyen kullanıcılar, X kesimi böyle iddia ediyor. Y kesimi şöyle iddia ediyor şeklinde ekleyebilirler. Tabi bu yorumlar ve iddialar fazla ağır basarsa o zaman gerçek manada taraflı şablonun eklenmesi gerekecektir. Bu maddeyi geliştirdiğimizde mümkün oldukça sadece olup bitenleri anlatmaya ve yorumlar okuyucularımıza bırakmaya özen gösterdik. O yüzden kesimlerin yorumlar ve iddialarına yer vermedik. Bence taraflı görüşlerin yer almaması maddeyi taraflı kılamaz. Hemen taraflı ve eksik şablonları kaldıralım. Teşekkür ederim. İyi çalışmalar. Takabeg ileti 02:48, 15 Haziran 2009 (UTC)
Eğer taraflı etiketi yapıştırılmasının nedeni bu ise, Takabeg'e katılıyorum. Sözünü ettiği siyasi yorumlar ansiklopedik açıdan önemli olabilir, ama bunların yokluğu maddeyi "taraflı" değil olsa olsa "eksik" kılar. Ayrıca bu eksikliğin de şablonla işaretlenecek denli vahim olup olmadığı ayrı konu. Yani taraflı şablonu dışında eksik şablonunu da sorgulayalım. Bana şimdiki haliyle maddede yeterli bir bütünlük var gibi görünüyor. Yalnız konu hakkında birkaç gün önce DsMurat'a mesaj gönderdim, kendisi biraz süre istedi, yakında burada bir yorum yazacak herhalde. Şablonları bir de onun görüşüne göre değerlendirelim. Saygılar, Filanca→ 07:40, 15 Haziran 2009 (UTC)
Yorum Madde hakkında bu görüşlere sahip tek kullanıcı ben olmadığım için madde hakkındaki kuşkuların ve şablonların kalkıp kalkmaması da doğrudan bana ilişkin değil. Zaten gerçek hayatta bir süredir çok yoğun olduğum için Vikipedi'ye neredeyse hiç vakit ayıramıyorum. Açıkçası bu tür verimli olmayan tartışmalara da daha fazla harcayacak enerjim ve vaktim yok. O nedenle, anlamsız bulduğum için tartışmayı kendi açımdan sürdürmeyeceğim. Yaptığım değişikliklerde değindiğim ve yapılan değişiklerde aradığım en temel konu: Vikipedi ilkelerinin gözetilmesidir. --DsMuratileti 16:53, 16 Haziran 2009 (UTC)
DsMurat'ın son açıklamasına istinaden şablonları çıkarttım. Madde SMA olmuşken bu şablonlar tuhaf kaçıyor. Başka eksik, taraflı olduğunu düşünen varsa burada belirtsin gerekl düzeltmeler yapılsın, iyi çalışmalar. --Boyalikus 23:25, 16 Haziran 2009 (UTC)
[değiştir] Taraflılık
- Az önce DsMurat'tan aldığım mesaja istinaden, sanırım yanlış anladım. Burada tarafsızlık konusunda ilk görüşüne katılıyorum. Eleme yöntemiyle bilgi sunmak tarafsızlığa aykırıdır. Büyük eksiklikler kısmına ise katılmıyorum.
- Hatırla Sevgili, Osman Paşa Marşı ve Kıyma Makinesi konuları "Hatırla Sevgili" isimli dizide yoğun olarak işlendi.
- Olaylar dizisinde Turan Emeksiz ve İstanbul Üniversitesi sadece bir tarafın bakış açısına göre büyük mesele oldu, herkes için değildi.
- Demokratik yönetime sahip ülkelerde darbe ile asker yönetime gelmişse, bir konuda eleştiri yapmanız, yorum yapmanız yasaklanmışsa ve yasaya bağlanmışsa buna meşrulaştırılma deniliyor. Zorlama var yani."Olayın meşruluğu" olarak değiştirilirse "haklılık payesi" verilerek bu kanunun normal olduğu anlamı çıkabilir. Yani bir anormallik var.
- Bu bir hukuk maddesi olmadığı için Yüksek Adalet Kurulu'nun meşruluğuna değinmek biraz zorlama olabilir. Yargılamalar konusunu kısmını sanırım ben yazmıştım. Özel bir çaba harcamadım hatırladığım kadarıyla daha fazla dava vardı ama birkaçına değinmedim. Hemen hemen hepsini yazmaya çalıştım.
Hülasa, "böylesine" diye abartılacak bir taraflılık yok. Bunun dışında anlatılmamış kısımlar varsa eklenebilir. Osman Paşa Marşı vb. konularla, Turan Emeksiz meselesine dediğiniz gibii bir iki cümle daha ilave edilebilir. Ama bunlar darbeye giden yolda minik taşlar olduğu için o kadar da vahim değildir. Eklenmesi gereken cümleler olduğu düşünülüyorsa, iyi niyete teslim edip, Dsmurat'dan eklemesini rica ederim. İyi çalışmalar. --Boyalikus 23:47, 16 Haziran 2009 (UTC)
Yorum Zaten dediklerime ilişkin olarak Oğuzhan arkadaşımız kendince birtakım çalışmalar yaptı; ancak görüyorum ki bu yapılan çalışmada, kaynakta yer almayan bazı bilgiler sanki o kaynakta varmış gibi girmiş araya. Bir kullanıcı "ince eleyip sık dokumaya gerek yok" demişti; ancak böyle hassas bir maddenin durumu, ayrıntılarına inilince gözden kaçan noktalar incelenince görülüyor. --DsMuratileti 00:03, 17 Haziran 2009 (UTC)
Kaynakta yer almayan tek bilgi idam cezalarının sabaha karşı infaz edilme kuralıdır. Menderes'in 13.30'da idam edilmesinin yanlış olduğunu anlatmak için bu bilgiyi eklemem gerekiyordu.--Oğuzhan 12:23, 17 Haziran 2009 (UTC)

