Tartışma:24 Ocak kararları

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Konu ekle
Vikipedi, özgür ansiklopedi

24 Ocak Kararları Hakkında Açıklama[kaynağı değiştir]

24 Ocak 1990 Kararları ile ilgili olarak yukarıda yapılan açıklamalar "IMF'nin daha önce yaptıramadığı isteklerini içeren program" biçimindeki yargısından da anlaşılabileceği üzere taraflıdır.

Ekonomik kurallara, küresel piyasalara aykırı politikalar üreterek batma noktasına gelen bir ülkede, bu duruma düşmeden önce kendisine önerilen tedbirler ile, batma noktasına düştükten sonra alınması gereken ekonomik tedbirler arasında fark olması normaldir. Doğal olarak batma noktasına gelmiş bir ekonomide çok daha radikal önlemler gerekir.

24 Ocak kararları dönemin Başbakanlık Müsteşarı Turgut Özal, Müsteşar yardımcıları Kazım Oksay ve Hasan Celal Güzel ile diğer üst düzey ekonomi bürokratları tarafından hazırlanmış bir iktisadi krizden çıkış planıdır.Daha sonraki kriz planlarında olduğu gibi (Kemal Derviş çözümü) yurt dışından yardım alınmadan piyasa ekonomisine inanan bürokratlarımız tarafından geliştirilmiştir.

24 Ocak kararları ile yaşanan değişim süreci sonunda: 1.İç pazara dönük ithal ikameci model yerine dış pazara dönük ihracata yönelik sanayileşme modeli benimsenmiştir. 2.Serbest piyasa ekonomisine geçilerek, fiyatın arz ve talebe göre piyasada belirlenmesi gerçekleşmiş ve fiyat denetimleri kaldırılmıştır. 2.Ülkenin döviz dengesinin korunması için döviz giriş ve çıkışlarında tam bir serbesti sağlanmıştır. 4.Aşırı değerlenmiş döviz kuru yerine gerçekçi kur politikası uygulanmaya başlamıştır. 5.iç talep karşılandıktan sonra ihracatın devamlı artışına imkan verecek bir üretim kapasitesi gerçekleşmiştir. 6.Mal ve Hizmetlerin giriş çıkışlarında sağlanan serbestlikle Türk ekonomisi genel anlamda dışa (dünyaya) açılmıştır. 7.Yabancı sermayenin Türkiye'ye girişi ve sürekli ilgisi sağlanmıştır. Yatırım iklimi düzelmiştir. 8.Değişim sonucu yaşanan hızlı şehirleşmenin konut sorununa çözüm getirebilmek için konut üretimi artırılmıştır. 9.Faiz hadlerinin piyasadaki fon arz ve talebi tarafı tarafından belirlenmesi süreci başlamıştır. 10.KİT reformu yapılarak KİTlerin bütçe üzerindeki ağır yükü kaldırılmıştır. 11.Bir yandan kamu harcamalarım kısılmaya çalışılırken diğer yandan vergi reformu yapılarak bütçe denkliği sağlanmaya çalışılmıştır. 12.Hızlı nüfus artşına rağmen işsizlik oranı artışları sınırlandırılmıştır.

24 Ocak kararları Türkiye ekonomisi açısından bir devrim niteliği taşır. İthal ikamesi modeli terk edilerek ihracata ve serbest piyasaya dayalı büyüme modeline geçilerek ülkemizin tekrar iktisadi büyüme trendini yakalaması mümkün olmuştur.

metinde geçen Meryemm 16:57, 25 Mayıs 2010 (UTC)24 ocak kararlarının hata oluşu tarafsızlığa fazlaca gölge düşürmektedir. zira bu kararlardan sonra ithalatın başlaması ile bir refah dönemi yaşanmıştır. Ecevit döneminde yaşanan kıtlıklar ve uzun sıralar ortadan kalkmıştır.

aynı zamanda bu kararlar, yerli sermaye sahiplerinin çoğunun hoşuna gitmemiştir çünkü, ithal ikameci dönemde, onların ürünlerine mecbur olan halka, düşük kalitede malı, diledikleri fiyattan satmakta iken, kapılar açılıp, yurt dışından mallar gelmeye başlayınca rekabet güçleri azalmış, büyük sıkıntılar yaşamışlardır.

işte bu dönemde yeni teknolojilerle kendilerini uluslararası standartlara taşıyabilen işletmeler ayakta kalmış, hatta büyük kazançlar elde etmiş, geri kalanı ise, piyasaya veda etmek zorunda kalmıştır.