Tartışma:İslam

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Eski seçkin maddeİslam, eski bir seçkin maddedir. Maddenin aşağıdaki aşama geçmişindeki bağlantılardan onun ilk adaylık sayfasını ve neden bu statüsünü kaybettiğini bulabilirsiniz.
Anasayfa ödül Bu madde 19. Hafta 2009 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 7. Hafta 2011 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 24. Hafta 2012 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 26. Hafta 2014 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.
Anasayfa ödül Bu madde 26. Hafta 2015 tarihinde Vikipedi anasayfasında Haftanın seçkin maddesi olarak yayımlanmıştır.


Besmele ve Euzü Besmele[kaynağı değiştir]

Değerli devriye @Antmqr; gördüğüm kadarıyla "Kaynak gerektiren bilgi eklentisi" ibaresiyle değişikliğimi geri almış bulunmaktasınız. Saygı duyuyorum. Lakin; kaynak gerektirmekteki kastınızı idrak edemedim. Çünkü ben bir tercüme hatasını geri aldım. Besmele "Bismillahirrahmanirrahim" olarak kullanılan cümlenin Türkçe karşılığı "Rahim ve Rahman olan Allah'ın adıyla (başlarım)" demektir. Oysa ki ilgili bölümde "kovulmuş şeytanın şerrinden" diyerek yukarıda ifade etmiş olduğum tanımın dışında kalan bir kavramı işaret ediyor. Bu kapsamda; "Euzübillahimineşşeytanırracim" Cümlesinin besmelenin başına eklenmesiyle oluşan "Euzü besmele" tam olarak bu tanıma denk geliyor. Kısacası besmele çekildiği zaman ifade edilen şeyin "şeytanla" bir alakası yoktur. Eğer kaynak ifadesinde ısrarcı davranırsanız, bu çeviriye uygun bir kaynak eklemeyi kendime görev addediyorum. Sayın @II. Niveles bu kapsamda bilgili olduğunuzu düşünüyorum, hatam varsa düzeltmenizi rica ediyorum. Saygılarımı sunarım. Chansey (mesaj) 16:18, 1 Eylül 2016 (UTC)

Cümlede şeytanı kovma diyor bunun için eüzu yani euzübillahimineşşeytanirracim denir cümlede Kur'an okumaktan bahsediyor bunun içinde besmele gereklidir. Birleştirin Eüzü Besmele oluyor bu sebeple Kullanıcı:Chansey doğru demiştir. --II. Niveles (mesaj) 16:26, 1 Eylül 2016 (UTC)
Besmelenin Türkçesi konusunda küçük bir yönlendirme yapmak istiyorum. Mesela Selefi akidesine göre, Rahman ve Rahim... demek bidattır. Çünkü ve Arapça telaffuzunda yoktur. Dolayısıyla, çevirirken direkt Rahman Rahim olan Allahın adıyla diyenlerde mevcuttur. Bu da kenarda not olarak kalsın. Ancak konumuz bu değil.
Ayrıca @Chansey'ye katılıyorum. Tam olarak, euzü besmele bu anlamı verir. Yani, değişikliği doğru olmuş.--MerhabaNe yapabilirim? 16:39, 1 Eylül 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Sayın @II. Niveles ve @Merhabaviki kıymetli yorumlarınız için teşekkür ederim. Değerli devriye @Antmqr'in de görüşlerini almak için bir süre beklemenin uygun olacağı kanaatindeyim. Hem belki bu arada başka vikipedist arkadaşlar da tartışmamıza katkıda bulunur. Ondan sonra sayfanın son şeklini vermek uygun olacaktır. Saygılarımla...Chansey (mesaj) 17:02, 1 Eylül 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Saygınız için öncelikle teşekkür ederim. Sözlerinizde sonuna kadar haklı olabilirsiniz fakat konuyu iyi bilmeniz bir kanıt oluşturmamaktadır. Bende kesin emin olmamakla birlikte sizinle aynı fikirdeyim. Lakin bizim maddeye müdahalemizden önce bilginin doğruluğuna yönelik adım atmış insanlar da var. Belkide biz doğru bildiğimizi sanıyoruzdur. Bu görüşle ilgili uygun bir kaynaktan konuya yönelik rehber niteliğinde kanıt sunmanızı tavsiye ederim. Tezinizin değerini kat ve kat arttırır. Ben tıp doktoruyum ama görüş bildirirken bile doğrusu böyle demem; şu kaynakta böyle yazıyor, kaynağım şu özelliklere sahiptir derim. Kaynağı da yazılı ortamlarda savunduğum düşüncemin sonuna eklerim ki başkaları da açıp araştırabilsin. O zaman konuya yönelik kimse bu tip hatalarla karşılaşmaz. Site uygun kaynaklarla zenginleşir. Bu site içindeki en küçük bilgi için bile önemli. Aynı tutumda olmanızı öneririm. Yorum ve inceliğiniz için ayrıca çok teşekkür ederim. Birisini kırdımsa ya da farketmeden hata yaptımsa şimdiden özür dilerim. saygılarımla - Antmqr mesaj at 08:10, 2 Eylül 2016 (UTC)
Konuya yönelik Diyanet Vakfı sitesinden bilgi eklemesi yaptım. Orada Nahl suresinin 98. ayeti gereği olarak da Kur'an okumaya başlarken "Euzü" çekilmesi gerektiği yazılı. Dolayısıyla Besmele değil, Euzü Besmele çekilmelidir. Uygun düzenleme daha öncesinde yapılmış, lakin "Nahl suresinin 98. ayeti gereği" ifadesi de eklenebilir ve kaynak doğrultusunda daha doğru olur görüşündeyim. Başka kaynakta eklenebilir. Saygılarımla - Antmqr mesaj at 08:34, 2 Eylül 2016 (UTC)
  • Yorum Yorum Sayın @Antmqr; nazik cevabınız için teşekkür ederim. Hata bende araştırmadan lakin emin olduğum konuda değişim yapmıştım. Değerli Vikipedist'lerin ve sizin yaklaşımınızda beni mutlu etti. Kırma, gücenme, üzülme diye bir şey yok hepimiz aynı amaçla gönüllü olarak burdayız. Kendimi bu vesileyle gelişmiş addediyorum ve sevinç duyuyorum. Maksadım hasıl oldu, madde gerekli düzenlemeyle geliştirildi bana bu yeter :) Saygılarımı sunuyorum. Chansey (mesaj) 08:45, 2 Eylül 2016 (UTC)

Değişiklik sebeplerim[kaynağı değiştir]

s.Yakamoz

1. Tarih konusu sayfanın ileri bir yerine taşındı, çünkü konu anlatılmadan tarihine geçmenin anlamlı bir şey olmadığını sanırım 2.İnanç kavramları anlamsız bir başlık gibi duruyordu, inanç esasları ve inançlar daha tanımlayıcı bir başlık, 3.Allah başlığında kelime tekrarı ve anlatım bozuklukları var idi, 4.İslamda peygamberliğe inanılır, peygamberlerin birkaç tanesi hariç adı bile bilinmez 5. Kutsal kitaplar değil, kutsal metinler olmalı, çünkü değişik peygamberlere indirilen sahifeler de bu başlıkta 6.İslamın şartları başlığı ibadet ve tapınma olarak değiştirildi, çünkü islamın şartları bütün islam topluluklarında aynı değil, sünni islamın bir parçası, ayrıca sünni islamda her mezhepte aynı mıdır bunu bilmiyorum dorusu. 7.Seni rahatsız eden ve tartışmalı bulduğun değişiklik acaba şu mu;

Kıbrıs NEU ilahiyat fakültesinde yapılan bir çalışmada cahiliye dönemine ait vergilerle ilgili veriler ve bunların Kur’ân’daki malî yükümlülüklerle ilişkisi araştırılmış, Kur’ân’ın söz konusu vergilerinin İslam öncesi Güney, Kuzey ve Hicaz Araplarında hatta daha eski toplumlarda yer alan düzenlemelerin aynısı olduğu sonucuna varılmıştır.[1] bu bir akademik yayın

8enson olarak islam mitolojisi bir alt başlığa ayrıldı

değişiklikleri geri alırken tartışmalı katkılar deyip hiçbir tartışma gereği duymamanı da ilginç buldum. ÖÇS

gayrimüslim[kaynağı değiştir]

ilk paragrafta yer alan 'gayrimüslim' ifadesini, bu tanım, cümlenin doğruluğu açısından sıkıntı yarattığı için kaldırdım. gayrimüslim maddesine bakılabilir. --kibele 20:08, 18 Eylül 2017 (UTC)

islam yüzünden gerçekleşen katliamlar bu sayfada yok[kaynağı değiştir]

haydaaaaaaaaa, acaba neden? birilerinin eklemesi lazım. Modern primat (mesaj) 16.58, 20 Şubat 2021 (UTC)[yanıtla]

Tarih boyunca İslam yüzünden bir katliam yapılmamıştır.Son yüzyılda ortaya çıkan radikal terör örgütleri(Selefi örgütler Osmanlı dağıldıktan sonra büyük oranda orta doğuyu dizayn etmek amacı ile Avrupa ve Amerika tarafından finansman sağlanmıştır ve bu sayede aktif eylem yapmışlardır lakin bunu İslam medeniyeti toplumu ve insanları ile bağdaştırmak bir kavram yanılgısıdır iyice araştırıp böyle tartışmalar açmakta yarar vardır.Saygılar... Sarıninja (mesaj) 03.00, 13 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

Emr-i bi'l ma'rûf ve nehy-i anil münker[kaynağı değiştir]

Bu kısımdaki şablonu güncelleyebilirmiyiz yanlış bilgi verici ve ayrıştırıcı bir görsel ilgili arkadaşlara rica olunur.Saygılar... Sarıninja (mesaj) 03.08, 13 Nisan 2021 (UTC)[yanıtla]

Kadınların eşlerinin kölesi değildir İslam'da kadın haklarına aykırı[kaynağı değiştir]

Erkekler 4 kadınla nikahlanabilirken, kadınlar tek erkekle nikahlanabilirler. Boşanma hakkı ağırlıklı olarak erkeklere verilmiştir ama kadın şiddete uğrarsa yada aldatılırsa boşanma davası açabilir. Bunun yanı sıra erkeklerin cariye yani kadın köle hakkı sınırsızdır.

lütfen şurayı iyice araştırıp düzeltin. Taraflı bir dile yazılmış ve bir sürü bilgi asılsız. 88.238.193.221 05.56, 26 Aralık 2021 (UTC)[yanıtla]

[kaynak belirtilmeli] ekleyebilirsiniz ----modern_primat ඞඞඞ İLETİ 19.11, 22 Ocak 2022 (UTC)[yanıtla]

aynı anlama gelen iki başlığın farkı nedir[kaynağı değiştir]

Maddede Tarihçe ve tarih başlıkları açılmış, farklı şeylermiş gibiBen Bilal (mesaj) 08.27, 10 Şubat 2022 (UTC)[yanıtla]

Güvenilir kaynak[kaynağı değiştir]

Maddedeki özellikle Tarihi bölümünde ne olduğu, güvenilir olup olmadığı belirsiz veya emin olunamayan birçok kaynak var ve bunların da ortak noktası YouTube platformundan alınmış olmaları. İslam tarihiyle ilgili, özellikle bu Petra hususunda nedense YouTube'tan çoğunlukla kaynak (?) gösteriliyor. Daha güvenilir ve mümkünse YouTube dışındaki kaynaklar yoksa o parçaları sileceğim. Kullanıcı:Seksen iki yüz kırk beş de bir ara bana yakın bir şey söylemişti. Diğer kullanıcıların da fikirlerini istiyorum. İyi günler. Murat.sahin1072 (mesaj) 10.47, 19 Mart 2022 (UTC)[yanıtla]

Bilimsel gerçekler[kaynağı değiştir]

Bilimsel bulgular Mekke'in sonradan Abbasiler tarafından Petra'nın yerine yeni kıble olarak değiştirildiğini gösteriyor. Mekke ile ilgili bütün bilgiler değiştirilmiş uydurma tarihtir. https://nabataea.net/ https://thesacredcity.ca/about.html --İnkanyezimesaj 16.48, 14 Eylül 2022 (UTC)[yanıtla]

büyük revizyonlara ihtiyaç var/Need for major revisions[kaynağı değiştir]

Bu yazının büyük bir kısmı "Ben Bilal" kullanıcısı ve kuklası "Kaf Dağının Sırrı" adlı eseri tarafından yazılmıştır.

"Ben Bilal", İslam'a karşı önyargılı düzenlemeleri ve tarihle ilgili birçok teoriye inanıp bunları gerçekmiş gibi sunmasıyla tanınan, kötü şöhretli bir kullanıcıdır.

"Ben Bilal", önyargılı düzenleme ve bakış açısıyla zorlama nedeniyle tüm wikipedia sitelerinde küresel olarak yasaklandı. Bu, tarafsız olmayan düzenlemesi nedeniyle çağrıldığı birçok örnekten biri https://simple.wikipedia.org/wiki/Talk:Qur%27an#Need_for_major_revisions

Bu makalenin yoğun bir şekilde editörlüğü Ben Bilal tarafından yapıldığından, bu makalenin büyük revizyonlardan geçmesi ve tarafsız bir şekilde yeniden yazılması son derece hayati önem taşımaktadır.


The majority of this article has been written by the user "Ben Bilal" and his puppet account "Kaf Dağının Sırrı". "Ben Bilal' is an infamous user who is widely known for his biased editing against Islam, and his beliefs in many theories about history which he pushes as facts.

"Ben Bilal" was globally banned on all wikipedia sites for biased editing and POV pushing. This is one of many examples where he was called out for his non neutral editing: https://simple.wikipedia.org/wiki/Talk:Qur%27an#Need_for_major_revisions

Since this article is heavily edited by "Ben Bilal", it is extremely vital that this article undergoes major revisions and is rewritten in an unbiased manner. Sonda24 (mesaj) 22.49, 22 Ekim 2023 (UTC)[yanıtla]

Alevilik bir islam mezhepçilik o yüzden sayfaya eklenmesi gerekiyor KKUU55 (mesaj) 19.23, 26 Aralık 2023 (UTC)[yanıtla]

pardon Alevilik bir islam mezhepidir o yüzden sayfaya eklenmesi gerekiyor* KKUU55 (mesaj) 19.24, 26 Aralık 2023 (UTC)[yanıtla]
Üzğünüm bağlantı açılmıyor yanisi gecersiz bir bağlantı KKUU55 (mesaj) 20.56, 26 Aralık 2023 (UTC)[yanıtla]
  1. ^ https://neu.edu.tr/wp-content/uploads/2015/11/k%C4%B1br%C4%B1s-ilahiyat-dergi4-1.pdf