Türkiye Gazeteciler Cemiyeti

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti
KısaltmaTGC
Kuruluş10 Haziran 1946
TürMeslek birliği
Merkezİstanbul, Türkiye
Üyeler3.800
BaşkanTurgay Olcayto
Başkan yardımcılarıVahap Munyar
Doğan Şentürk
Saymanİhsan Yılmaz
Genel sekreterSibel Güneş
Resmî siteTürkiye Gazeteciler Cemiyeti

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, 10 Haziran 1946'da kurulmuş merkezi İstanbul'da olan bir gazetecilik cemiyetidir.

Kurucuları, Sedat Simavi, Sadun Galip Savcı, Cihat Baban, Hayri Alpar ve Sait Kesler'dir. Sedat Simavi, cemiyetin ilk seçilmiş başkanıdır.

Cemiyetin ana binası, Cağaloğlu'nda bulunan, Maarif Nazırı Safvet Paşa tarafından 1865 yılında inşa ettirilmiş neo-klasik tarzda inşa ettirilmiş tarihî yapıdır.

Amacı[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye'de gazetecilik mesleğini; mesleğin geleneklerini, ahlak ilkelerini korumak; herkesin bilgi edinme, gerçekleri öğrenme hakkının bir aracı olan iletişim ve düşünce özgürlüğünü sağlamak, gazetecileri meslekleri içinde maddi ve manevi yönleriyle ilerletmek ve yüceltmektir.

Üyelik ve yönetim[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin iki tür üyesi vardır: mesleğe ve ülkeye önemli katkılar sağlayan kişilerden oluşan Onursal Üyeler ve sayısı 3.800’ü geçen Asıl Üyeler.

Yazılı veya görsel basında 212 sayılı yasayla değişen 5953 sayılı yasa hükümlerine göre sözleşmeli çalışmak ve en az iki yıl meslek kıdemi bulunmak veya Sarı Basın Kartı taşımak asıl üye olabilmenin ön koşuludur.

Yönetim kurulu 11 kişidir. Üç yılda bir yapılan genel kurulda gizli oylama sonucu en çok oy alan üyelerden oluşur.

Basın Müzesi[değiştir | kaynağı değiştir]

İstanbul, Cağaloğlu'ndaki ana bina Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin kendi mülküdür. İstanbul, Divanyolu'ndaki tarihi bina müze yapılmak üzere İstanbul Belediyesi'nden kiralanmıştır. 1988 yılında bu binada hizmete giren Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi, dünyadaki sayılı basın müzesinden biridir.[1]

Etkinlikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin etkinlikleri arasında kitap yayınları önemli bir yer tutmaktadır. Bugüne dek 57 adet kitap basımı yapılmıştır.

Cemiyet 1998 yılında yürüttüğü bir kampanya ile İstanbul, Sefaköy’de 18 derslikli ve 308 öğrencili bir okul açtırmıştır.[2] TGC İlköğretim Okulu 11 Ekim 1998 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından açılıp Milli Eğitim Bakanlığı’na devredilmiştir.[3]

1998 Sertel Demokrasi Ödülü'ne layık görülmüştür.[4]

TGC Başkanları[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuruluşundan itibaren görev yapmış TGC Başkanları;

TGC'nin verdiği ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi'nde 'EyÖzgürlük!' sergisi açıldı". T24. 8 Aralık 2022. 8 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2024. 
  2. ^ "Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Ortaokulu". 8 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2024. 
  3. ^ "TGC İlköğretim Okulu". www.tgc.org.tr. 8 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2024. 
  4. ^ "Sertel Ödülü Topuz'a". www.hurriyet.com.tr. 1 Aralık 1998. 8 Şubat 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Şubat 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]