Spione

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Spione
YönetmenFritz Lang
YapımcıErich Pommer
YazarThea von Harbou
Fritz Lang
OyuncularRudolf Klein-Rogge
Gerda Maurus
Willy Fritsch
Georg John
Lien Deyers
MüzikWerner R. Heymann
Görüntü yönetmeniFritz Arno Wagner
DağıtıcıUFA
Çıkış tarih(ler)i22 Mart 1928 (1928-03-22)
SüreOrijinal: 178 dakika. (16 frame/s)
Restore Edilmiş (2003-04) & DVD: 143 dakika.
ÜlkeWeimar Cumhuriyeti
DilSessiz film
Almanca açıklamalar

Spione [ˈʃpi̯oːnə] (İngilizce adı: Spies, Amerika Birleşik Devletleri'nde bu isimle yayınlandı) Fritz Lang tarafından yönetilen ve aynı zamanda bir roman yazarı olan karısı Thea von Harbou ile birlikte yazdığı 1928 Almanya yapımı sessiz casusluk gerilim filmi. Harbou, aynı isimle bir roman da yazdı ve filmden bir yıl sonra yayınlandı.[1] Film, Lang'in sondan bir önceki sessiz filmiydi ve kendi yapım şirketi için bir ilkti.[2] Lang'ın Dr. Mabuse: The Gambler (1922) ve The Testament of Dr. Mabuse (1933) gibi Mabuse filmlerinde olduğu gibi, Rudolf Klein-Rogge dünyaya hükmetmeyi hedefleyen bir suçluyu oynadı.[3]

Spione, 2003 ve 2004 yıllarında Friedrich Wilhelm Murnau Vakfı tarafından orijinal uzunluğundan daha kısa bir şekilde restore edildi. Hiçbir orijinal negatif günümüze ulaşmamıştır ancak yüksek kaliteli bir nitrat kopyası Prag'daki Ulusal Film Arşivi'nde bulunmaktadır.[2]

Hikaye[değiştir | kaynağı değiştir]

Almanya, 1927: Güzel Rus casusu Sonja Baranikowa, Albay Jellusič'i, aslında güçlü bir suç örgütünün şeytani beyni olan görünüşte saygın bir banka müdürü olan işvereni Haghi için ülkesine (isimsiz bir Doğu Avrupa ülkesi) ihanet etmesi için baştan çıkarır. Alman Gizli Servisi başkanı Jason, gizemli Haghi'yi kimliğinin bir sır olduğuna inanan 326 Numara olarak bilinen yakışıklı bir genç ajana getirme görevini verir. Ancak Haghi onun farkındadır ve Sonja'yı 326'nın güvenini kazanmak için görevlendirir; Sonja, ona tecavüz etmeye çalışan bir adamı vurduğuna onu ikna eder. Onu polisten gizler.

Haghi çiftin aşık olacağını tahmin etmemektedir. 326'ya ihanet etmek istemeyen Sonja, öğleden sonrayı ve akşamı birlikte geçirdikten sonra sessizce uzaklaşır. Onu sevgilisiyle karıştırdığı Jellusič'e kadar takip eder (aslında ona para ödüyor). Haghi, Sonja'nın 326'ya olan hislerinden şüphelenir ve ona karşı hareket etmeyi reddedince, Haghi onu gizli karargahındaki bir odaya hapseder.

Haghi, Tokyo'ya ulaşmadan, ifşa olmadıkça "Doğu'da savaşı" önleyecek gizli bir Japon-İngiliz barış anlaşmasını çalmaya çalışır. Bir afyon bağımlısı olan Leydi Leslane'e kocasının müzakereler hakkında bildiklerine ihanet etmesi için şantaj yapar. Anlaşmanın korunmasından sorumlu Japon güvenlik şefi Akira Matsumoto'nun yolları 326 ile kesişir. 326, Sonja'yı aradığında, evini bomboş bulur; Matsumoto onu bir barda kederlş halde bulur ve kadını casus olarak tutuklayacağını söyler.

Matsumoto, Tokyo'ya teslim etmeleri için üç kuryeye mühürlü bir paket verir; antlaşmanın bir nüshasının içlerinden birinin içinde olduğunu onlara bildirir. Haghi üç paketi de alır ve yalnızca gazeteleri bulur, ancak elinde bir kart daha vardır. Matsumoto, bir yağmur fırtınası sırasında bir kapı eşiğinde büzülürken bulduğu genç bir kadın olan Kitty'ye acır ve onu içeri alır. Anlaşmayla Japonya'ya gitmeye hazırlanırken, onunla birkaç saat geçirmesi için ona yalvarır. Güzelliğinden etkilenerek pes eder, ancak daha sonra uyandığında, anlaşmayla birlikte gitmiştir; rezil, o ritüel intihar eder.

326, Jellusič'i kendi ülkesinde takip eder, ancak çok geç kalmıştır: Haghi ona çoktan ihanet etmiştir ve üstleri tarafından karşı karşıya kalınca Jellusič kendini vurur. 326, Jellusič'e ödeme yapmak için kullanılan banknotların seri numaralarını telgrafla gönderir ve Jason, bunu takip etmesi için Nemo adında bir sirk palyaçosu olarak çalışan 719 numaralı ajana verir. Çalınan anlaşmanın peşinde ülke dışına bir tren yolculuğunda, 326, Haghi tarafından kurulan bir tuzakta neredeyse ölür. Uyurken arabası bir tünele bırakılır. Başka bir tren ona çarpmadan hemen önce uyanır. Haghi'nin 326'ya zarar vermeyeceğine dair verdiği sözle anlaşmayı ülke dışına kaçıran kişi olarak kandırılan Sonja, kazayı öğrenir, olay yerine koşar ve aşkıyla yeniden bir araya gelir.

326, Haghi'nin bankasının kuşatılması emrini verir, ardından Sonja'yı güvenilir şoförü Franz ile birlikte gönderir, bu sırada o ve adamları Haghi'yi arar. Haghi, Sonja ve Franz'ı yakalar ve 326'ya bir ültimatom gönderir: 15 dakika içinde binayı boşaltın yoksa Sonja ölecek. Defiant, 326, etkisiz hale getiren gaz serbest bırakıldıktan sonra bile aramaya devam eder. Franz kendini kurtarır ve 326 onları bulana kadar Haghi'nin suikastçılarını uzak tutar. Haghi'nin adamları yakalanır, ancak Haghi’den hiçbir iz yoktur. Bir katip o sırada araya girerek 326 ve Jason'a, izlemesi için kendisine verilen seri numaralarının banknotlarla uyuşmadığını söyler. Böylelikle ikisi 719'un Haghi olduğunu anlar. Nemo/719/Haghi, palyaçoluk yapmak için sahneye çıktığında, etrafının silahlı ajanlar tarafından sarıldığını görür ve kendini başından vurur. Seyirci, tüm bunların onun oyununun bir parçası olduğuna inanarak alkışlar.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Wagner, Brigitta B. "Profile". 24 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Kasım 2017. 
  2. ^ a b "Spione". DVD Times. 31 Ağustos 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2007.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "DVD Times" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  3. ^ Jeavons, Clyde. "Spies (Spione)". London Film Festival. 29 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ocak 2007. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Şablon:Thea von Harbou