Sonsuzluk küpü

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Zarlardan yapılmış bir sonsuzluk küpünün oynanışı
Sonsuzluk küpünün farklı hareketlerini ve durumlarını gösteren bir animasyon (canlandırma için tıklayın )

Sonsuzluk küpü, matematiksel ilkelere dayanan bir tür mekanik bulmaca oyuncağıdır. Şekli 2×2 Rubik küpüne benzer. Farklı yönlerden açılabilir ve tekrar birleştirilebilir olması, görsel olarak ilgi çekici bir etki yaratır.

Yapı[değiştir | kaynağı değiştir]

Menteşeler renklidir, ışıma kullanılacak sonraki menteşeleri belirtir. Sonsuzluk küpünün 6 döngü durumundan, grup temsilinin izomorfik olduğunu görebilirsiniz. .

Sonsuzluk küpü basit bir prensibe sahiptir ve kağıdı kesip yapıştırarak elle yapılabilir. Önce 8 küçük küp yapılır, ardından küçük küpler 2-2-2 olacak şekilde yerleştirilir ve 8 kenar birbirine bantlanır. Birleştirildiğinde, açıkta 28 küçük kare ve iç yönlerde gizli 20 küçük kare bulunur.

Matematik[değiştir | kaynağı değiştir]

Rubik Küpü gibi, Sonsuzluk küpünün olası durumları gruplar ile temsil edilebilir, ancak Sonsuzluk küpü, Rubik Küpünden çok daha az permütasyona sahiptir.

Rubik Küp grubu permütasyona sahiptir [1][2] ve aşağıdaki grup yazılımına alternatif grupları ve döngüsel grupları izomorfiktir.

Sonsuzluk küpü için temsil edilen en büyük grup yalnızca 6 öğe içerir ve şu şekilde gösterilebilir:

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Analyzing Rubik's Cube with GAP". 20 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ağustos 2023.  Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ Tom Davis, "Rubik's Cube. Part II", p.23 in, Zvezdelina Stankova, Tom Rike (eds), A Decade of the Berkeley Math Circle, American Mathematical Society, 2015 9780821849125.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]