Sister City (Parks and Recreation)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
"Sister City"
Parks and Recreation bölümü
Bölüm no.2. sezon
5. bölüm
YönetmenMichael Schur
SenaristAlan Yang
Yayın tarihiOctober 15, 2009 (2009-10-15)
Konuk oyuncular
2. sezonun bölümleri

Parks and Recreation (season 2)

Bölüm kronolojisi
← Önceki
"Practice Date"
Sonraki →
"Kaboom"
List of Parks and Recreation episodes

"Sister CityParks and Rekcreation dizisinin ikinci sezon beşinci bölümü ve tomplamda ise dizinin onbirinci bölümüdür. Bölüm, Amerika Birleşik Devletlerin'de NBC kanalında 15 Ekim 2009 tarihinde yayınlanmıştır. Bu bölümde, Leslie Venezuela hükûmetinden Pawnee kentine ve Amerika Birleşik Devletleri'ne karşı saygısız davranan bir heyet ağırlamaktadır.

Bölüm Alan Yang tarafından yazılmış ve dizinin ortak yaratıcılarından biri olan Michael Schur tarafından yönetilmiştir. Özellikle Saturday Night Live performansıyla tanınan Fred Armisen, Venezuela heyeti başkanı Raul rolü ile bölümde konuk oyuncu olarak yer almıştır. Nielsen Media Research'a göre bölüm bir önceki haftaya göre düşüşle 4.69 milyon izleyici tarafından izlenmiştir. Bu bölüm genel olarak positif yorum almıştır.

Konu[değiştir | kaynağı değiştir]

Leslie (Amy Poehler) ve Pawnee Parklar Departmanı, Pawnee'nin Venezuela'daki kardeş şehri ( Sister City ) Boraqua departman yetkililerinin gerçekleştireceği bir ziyaret için hazırlanmaktadır. Leslie çalışma arkadaşlarını Venezuela'lı hükümüt yetkililerinin yoksul ve basit insanlar olacağı konusunda uyarır. Daha sonra, Venezuela Heyeti; Parklar Departmanı Müdür Yardımcısı Raul Alejandro Alejandro Pedro de Veloso de Morana, Müdür Yardımcısı Ejectivo del Diputado del Diputado del Departamento de Parques, L. G. V. (Fred Armisen), Antonio, Jhonny ve Elvis ile varır. Heyetin varışının ardından Tom (Aziz Ansari) 'un hizmetkar sanılması ve ona çantalarını taşımalarını emretmeleri ile kültürül uyuşmazlıklar hemen kendini göstermeye başlar. Ayrıca herkesin Donna (Retta) ' yı tercihiyle istedikleri kadınla birlikte olabilecekleri gibi bir yanlış bir algıya da sahiptirler. Raul ve Leslie düzenlenen tanışma partisinde birbirlerine hediyelerini takdim ederler. Raul ve diğer Venezuela'lı delegeler parti boyunca Pawnee bölge sakinlerini küçümser bir biçimde ofansif tavırlar sergilerleyip Leslie'nin takdim ettiği hediye ile de dalga geçerler. Aldığı yüksek bahşişlerden dolayı emirleri yerine getiren Tom'a da emir yağdırmaya devam edeler

Venezuela'lı stajyer Jhonny (JC Gonzalez), etkisine kapıldığı April Ludgate (Aubrey Plaza) ' a aşık olur. Jhonny körkütük âşık olduğu April'a onu alması için arabasını gönderiri ancak April arabayı arkadaşlarıyla sinemaya gitmek için kullanır. Bu arada Leslie, Venezuelalılı mevkidaşlarına bir çukuru doldurarak yapılacak olan park için toplamak istediği $35,000'lık bağış projesinden bahseder. Raul ve onun arkadaşları gülerek, petrolden çok fazla miktarda paralarının olduğu ve alaycı bir şekilde ne isterlerse kolayca inşa edebileceklerini söylerler. Venezuelalıların davranışlarından giderek rahatsız olan Leslie, onları etkilemek ümidiyle Venezuelalıları Pawnee' nin en iyi parkına götürmeye karar verir. Ancak bu da ters teper, Raul parktan hiç hoşlanmaz ve üstüne üstlük bu parkın Leslie'nin bahsettiği içi doldurulacak çukur park zanneder. Leslie daha sonra onlara demokrasiyi yerinde göstermek için onları halk toplantısına götürür ancak bütün vatandaşlar öfkeli ve kızgın sorularla Leslie'nin karşısındadır. Hiç etkilenmemiş olan Raul protestocuları hapse götürecek olan silahlı muhafızların nerede olduğunu merak eder. Raul'un Leslie'ye kendilerinin Venezuela'da krallar gibi yaşadıklarını ve kimseye hesap vermediklerini söylemesiyle Leslie çılgına döner ve öfkeyle üniformalarına ve Hugo Chavez 'e hakaretler yağdırır. Bu Venezuelalıları çileden çıkarır.

Leslie Raul'dan özür dilemek için bir toplantı ayarlar. Beklenmedik bir şekilde Raul da özür diler ve park projesi için $35,000'lık bir çek ile bağış yapmayı teklif eder. Leslie "kara para" olabileceğinden şüphe etse de teklifi kabul eder. Fotoğraf çekimi sırasında, durumu fırsat bilen Raul ayarladığı video kamera karşısında Lesli'den "Yaşa Venezuela" ve "Yaşa Chavez" demesini ister. Leslie tereddüt ederek isteksizce de olsa yapar. Ardından Raul'un kamera karşısında İspanyolca konuşmaya başlamasıyla, Leslie April'dan tercüme etmesini ister ve Raul'un " Rezil Heyet ve Utanç Verici Amerika" söylemlerinde bulunduğunu öğrenir. Öfkelenen Leslie $35,000'lık çeki yırtarak "Yaşasın Amerika" diye bağırır ve Raul'e Pawnee'nin artık onların kardeş şehri olmadığını haykırarak ve hiddetle ayrılır. Leslie park için gerekli parayı onlar olmadan da toplayabileceğine inancı tamdır ve ısrarlıdır. Leslie'nin davranışından etkilenen Tom, Venezuelalı'lardan topladığı bahşişleri gizli bir şekilde park bağış kutusuna koyar. Bölüm, April'in Donna ile birlikte Jhonny (JC Gonzalez) 'in silahlı muhafızlar tarafından korunan Venezuela sarayında tatilde olduklarını gösteren bir online videoyu Leslie ve Tom'un izlemesiyle son bulur.

Yapım[değiştir | kaynağı değiştir]

"Sister City" Alan Yang tarafından yazılıp dizinin ortak yaratıcısı Michael Schur tarafından yönetilmiştirrBölümde ünlü komedyen Fred Armisen Venezuela Parklar Departmanı Başkan Yardımcısı Raul rolüyle konuk oyuncu olarak öne çıkmaktadır. Armisen, NBC skeç komedi programı Saturday Night Live '  da cast üyesi olarak yer almış burada program sunucusu Poehler ve yazar Schur ile birlikte çalışmıştır. Daha önce de Venezuela karakterlerini oynayan Armisen, Saturday Night Live'da Venezuela Başkanı Hugo Chavez'i de canlandırmıştır.[1] Armisen, Venzuela'lı olan amcasından dolayı bu karakteri oynamak istediğni söylemiştir. Zor bir performans olmadığını, çünkü espri ve şakaların çoğunluğunun madalyalı asker tarzı ceket, kırmızı bere ve kuşaklı Venezuela bayrağı'nı içeren üniformayla alakalı olduğunu dile getirmiştir. Schur'un tasarladığı üniformada ayrıca Chavez'in görüntüsü, makineli tüfek, petrol kulesi, aslan ve papağan içeren kurgusual bir mühür de yer almaktadır.[2]

Schur bölümü yorumlarken " Kafaları çok karışık, çünkü Venezuela'da hükümet çok güçlü; Parklar Departmanı askeri eskort ve konvoylar ile yolculuk eder. Sahip oldukları petrol rezervleri sayesinde dünyanın parası onlardadır ve Pawnee Parklar Departmanı'nın neden bu kadar kötü ve kalitesiz olduğuna anlam veremezler."[3] demiştir. Başlangıcından beri Parks and Recreation'nın hayranı olan Armisen,seneryoyu okur okumaz gülmeye başladığını ve daha sonra diğer cast üyeleriyle okuma provasında daha da komik olduğunu söylemiştir. Rashida Jones, Armisen ile çalıştıktan sonra onu "gezegendeki en komik insanlardan biri".[4] olarak tanımlamıştır.

Bölümün yayınlandığı ilk hafta içinde, "Sister City" nin silinmiş üç sahnesi Parks and Recreation'nın web sitesinde mevcut hale gelmiştir. 100 saniyelik ilk klipte, Ron sosyalizmden nefret dolu sözlerle bahseder ve Raul Ron'dan bıyığı yüzünden korktuğunu ve bıyığının onu "korkuyla sindirdiğini" söyler (defalarca 'bıyıklı' diyerek). Bir dakika süren ikici klipte Raul, "İnsanların tasfiyesini sağladğı parklarda yaptığı konuşmalar", "Çer çöp işlerini organize etmesi sayesinde etrafta çok fazla çöp olmaması", " Yaprakları kontrol etmesi" gibi parklarla alakalı başarılarından dolayı aldığı madalyalardan bahseder. 100 saniyelik üçüncü video klipte Raul ve Venezuelalı heyet Leslie'ye ofisinde neden kendisinin dev bir yağlı boya resminin olmadığını sorarlar. Tom, Leslie ile son tartışmalarından sonra Raul'un kapıyı açma emirlerini reddetmesiyle Raul kapıyı kendisi açmakta sorun yaşar ve " bunu yapmayalı çok uzun zaman oldu".[5]

Kültürel referanslar[değiştir | kaynağı değiştir]

Venezuela Cumhurbaşkanı Hugo Chavez (resimde), olumsuz bir bakış açısıyla "Sister City" de tasvir edilir.

"Sister City" büyük ölçüde Chavez ve onun sosyalist ideolojisini olumsuz bir bakış açısıyla tasvir eder.[6] Senaryo Venezuelalıları Amerikalılara karşı onları küçük düşüren ve hor gören bir seviyede tasvir eder.[7] Venezula'da alışkın oldukları o görkemli güce kıyasla Pawnee ve Amerika Birleşik Devletleri'nin alt seviyede ve değersiz olduklarını defalarca iddia ederler.[8] Amerikalılara karşı olumsuz tavırları "Rezil Komite ve Utanç Verici Amerika" adı altında heyetleri tarafından özellikle gösterilir. Bunun yanı sıra bir delegenin, "Bu kişisel değil. Biz sadece sizin zayıf olduğunuzu ve şehrinizin iğrenç olduğunu düşünüyoruz." cümlesi olumsuz tavırlarını perçinlemektedir.

Kaç tane televizyon kanalı aldığını tartışırken Raul, Bravo network te bir moda tasarım reality showu olan Project Runway i kimin kazanacağını şimdiden bildiğini söyler. Venezuelalıların hakaretlerine karşı hakimeyeti koruma çabası içerisinde Leslie, ABD Devlet Sekreteri Hillary Clinton bir sözünü örnek aldığını söyler: "Kimse onun gibi yumruk atamaz. O en güçlü, en zeki kum torbasıdır."[9][10] Raul, şehrinin aynı zamanda Kaesong, Kuzey Kore ile de kardeş şehir olduğunu ve Pawnee'den "çok daha güzel" olduğunu söyler.

Karşılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Özellikle hayranı olduğun bir programı izlemenin farklı, özel bir hissi var — bir araya gelmek, onun hatalarından öğrenmek, zorlu ve tatmin edici yarım saatlik bu şovla birlikte yükselmek. Direkt söyleyeceğim: Parks and Recreation şu anda NBC'deki en iyi komedi şovu.

 — Henning Fog,
Entertainment Weekly[7]

Nielsen Medya Research a göre 15 Ekim 2009'daki orijinal yayınında "Sister City" Amerika'da 4.69 milyon kişi tarafından izlendi. Bir önceki bölüm "Practice Date" in izlenme sayısına göre düşüş yaşandı. "Sister City" yaşları 18 ile 49 arasında değişen izleyici kitlesinden 6 üzerinden 2 oy aldı.[11] Bölüm genellikle olumlu eleştiriler aldı. Entertainment Weekly yazarı Henning Fog, Park and Recreation'ın NBC'deki en iyi komedi olmasıyla yakaladığı başarıyı "Sister City" mükemmel bir trend ile ikinci sezonda devam ettirdi. Fog ayrıca bu bölüm ile dizinin karakterlerini genişleterek aslında Leslie'nin pısırık olmadığını ve Tom'un da iyi bir insan olduğunu seyirciye gösterdiğini belirtti.[7]

Salon.com yazarı Heather Havrilesky bölümü "süregelen klasik" olarak nitelerken özellikle konuk oyuncu Fred Arminsen'den övgüyle bahsetti. Heather ayrıca, "politik skandallardan utanç verici yerel olaylara kadar yazarların yükselen alışkanlığı olan the Onion tedavi yöntemi sayesinde bu bölümün çıkar sağladığını dile getirdi". The Star-Ledger dan Alan Sepinwall  "diğer bir güçlü yapım" olduğunu ve Leslie karakterinin edi "başka bir güçlü bir", dedi Leslie karakterinin tüyosuz bir şekilde büyüyüp daha üç boyutlu hale geldiğini sözyledi. Fort Worth Star-Telegram dan Robert Philpot dizinin hala çok fazla The Office programını andırdığına inandığını, ancak "Sister City" ile birlikte Parks and Recreation'nın The Office'le eşit olduğunu belirtti.  IGN' den Fowler Venezuelalı heyet tarafından gösterilen Amerikan karşıtı duyguları " yaklaşsa da çok fazla didinmeden komik bir tersine çevirme " olduğunu söyledi. bükmek yoktu tamamen aşınma kendini dışarı, ancak o geldi yakın". Özellikle Armisen'i öven Fowler, Armisen'in düzenli oyuncaları gölgede bırakma ve Plaza'nın küçümseyici komedi riskini göze aldığını dile getirdi.  Bütün yorumlar olumlu değildi. The A. V. Club yazarı Leonard Pierce, ikinci sezonun şu ana kadar harika olduğunu ancak "Sister City" yi kolayca "sezonun belki de dizinin en zayıf bölümü" olarak tanımladı. Pierce, aşırı siyasi imaların "beceriksiz", esprilerin amacını aştığını ve bölümün çoğunluk olan destekçi castın yokluğunun acısını çektiğini söyledi.[12]

DVD[değiştir | kaynağı değiştir]

"Sister City " nin de içinde bulunduğu Parks and Recreation'nın 23 bölümlük ikinci sezonu dört diskten oluşan bir DVD seti olarak 30 Kasım 2010'da Amerika Birleşik Devletleri'nde satışa sunulmuştur. DVD her bölüm için silinmiş sahneleri de içermektedir.[13][14] DVD ayrıca "Sister City" için Amy Poehler, Fred Armisen, Alan Yang ve Michael Schur yorum kayıtlarını da içermektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Hernandez, Lee (1 Eylül 2009). "Fred Armisen to Guest Star on "Parks and Recreation"". Latina. 22 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2009. 
  2. ^ Armisen, Fred. "Parks and Recreation: Sister City: Fred Armisen Interview". MovieWeb. 2 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2009. 
  3. ^ Ausiello, Michael (31 Ağustos 2009). "Exclusive: "SNL" reunion on "Parks and Recreation"". Entertainment Weekly. 2 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2009. 
  4. ^ Abrams, Natalie (7 Ekim 2009). "Rashida Jones: Parks and Recreation Is Not The Office". TV Guide. 2 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2009. 
  5. ^ "Deleted Scenes: Sister City". Parks & Recreation: Season Two (Film (DVD)). Universal Studios Home Entertainment. 
  6. ^ Philpot, Robert (25 Ekim 2009). "Do Viewers Searching for Laughs Still See NBC As the Comedy Network?". Fort Worth Star-Telegram. 
  7. ^ a b c Hog, Henning (16 Ekim 2009). ""Parks and Recreation" recap: Viva Pawnee!". Entertainment Weekly. 22 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2009. 
  8. ^ Fowler, Matt (16 Ekim 2009). "Parks and Recreation: "Sister City" Review". IGN. 2 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2009. 
  9. ^ Sepinwall, Alan (15 Ekim 2009). ""Parks and Recreation" & "30 Rock" reviews - Sepinwall on TV". The Star-Ledger. 2 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2009. 
  10. ^ Havrilesky, Heather (4 Kasım 2009). "When did "Parks and Recreation" get so funny?". Salon.com. 15 Kasım 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2009. 
  11. ^ Gorman, Bill (16 Ekim 2009). "TV Ratings Thursday: 30 Rock Premieres Down Sharply, Vampire Diaries Hits Highs". TV by the Numbers. 4 Ocak 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2009. 
  12. ^ Pierce, Leonard (15 Ekim 2009). "Parks and Recreation: "Sister City"". The A.V. Club. 2 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2009. 
  13. ^ Goldman, Eric (24 Kasım 2010). "Parks and Recreation - Season Two DVD Review". IGN. 2 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2010. 
  14. ^ Bailey, Jason (30 Kasım 2010). "Parks & Recreation: Season Two". DVD Talk. 2 Şubat 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2010. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]