Siroko

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Sirokko sayfasından yönlendirildi)
Sirokko

Siroko (Katalanca: Xaloc, Yunanca: Σορόκος), Büyük Sahra çölünde oluşan ve Akdeniz'i geçerek Güney Avrupa'yı etkileyen sıcak ve kuru rüzgârdır. (Güney yönden gelen darbeler ve toz ve kum Avrupa'ya ulaşabilir.)

Göze çarpan en büyük özelliği güney yönlerden gelen sıcak çöl rüzgârlarının getirdiği (özellikle Sirte kıyılarından) kum fırtınaları ve çok zayıf görüş şartlarıdır.

Şiddeti genellikle deniz üzerinde azalır. Akdeniz nispeten serin olduğundan kararlı bir alt katman oluşur ve sıcaklık bu katman üzerinde zamanla özelliğini yitirir. Malta tarafındaki gemi raporlarında rüzgâr hızı 10 Knot, deniz suyu 16 °C olarak verilmektedir. Öte yandan Kuzey Sicilya sahillerinde Fön rüzgârı benzeri şiddetli sıcak rüzgârlar görülebilir.

Oluşan sert biçimli soğuk cephe batıdan kuzeybatıya kadar yönlerden ağır sağnaklar (squalls) meydana getirir. Bu sağnaklardan sonra siroko durumu sona erer.

Bu arada Balear Adaları'na kadar olan bölge ve Afrika sahili, Korsika ve Sardinya çevresinde 9 – 10 Beaufort şiddetinde kuvvetli NW fırtınaları görülebilir.

Daha sonra alçak basınç Macaristan üzerinden Güney Baltık Denizine doğru ilerler. Soğuk cephe 24 saat içinde Girit, Tobruk üzerine ulaşmıştır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Basınç ve rüzgârlar 1 Temmuz 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Erişim tarihi: 31 Mayıs 2016