Shinhwa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Shinhwa
Genel bilgiler
Etkin yıllar1998-günümüz
Müzik şirketi
  • SM Entertainment (1998-2003
  • Good Entertainment (2003-2008)
  • Shinhwa Company (2008-günümüz)
İlişkili hareketlerSM Town (1998-2003)
Üyeler
  • Eric
  • Lee Min-woo
  • Kim Dong-wan
  • Shin Hye-sung
  • Jun Jin
  • Andy

Shinhwa (Hangul: 신화; hanja: 神話) üyeleri Eric Mun, Lee Minwoo, Kim Dongwan, Shin Hyesung, Junjin ve Andy Lee ile 24 Mart 1998 çıkış yapmış Güney Koreli erkek grubu. K-pop tarihinin en uzun soluklu grubu ve Sechs Kies, g.o.d., Fly to the Sky, Turbo, Baby V.O.X, Fin. K.L., H.O. T. ve S.E.S. gibi grupların yanı sıra başarılı olmuşlardır. Shinhwa, Korecede Mit ya da Efsane anlamına gelir.

Shinhwa, SM Entertainment adı altında çıkış yapsa da; Temmuz 2003'te, anlaşmalarının dolması üzerine, Good Entertainment’e geçiş yaptı. Shinhwa olarak, Good Entertainment’e bağlı iken, her üye bireysel şirketler altında kendi solo kariyerlerini sürdürdüler. Grup ayrıca erkek grubu Battle’a da danışmanlık yaptılar. 2011’de, grup üyelerinden oluşan Shinhwa Company ile hep birlikte performans göstermeye devam ettiler. Mart 2012’de, grup üyelerinin zorunlu bireysel askerlik görevine dolayısı ile, dört yıl aranın ardından, 10. albümleri The Return’ün çıkışı ve konser turu ile müzik endüstrisine dönüşlerini yaptılar.

Üyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sahne İsmi Gerçek isim Hangul Doğum Tarihi
Eric Mun Jung-hyuk 문정혁 16 Şubat 1979 (41 yaşında)
Lee Min-woo Lee Min-woo 이민우 28 Temmuz 1979 (40 yaşında)
Kim Dong-wan Kim Dong-wan 김동완 21 Kasım 1979 (40 yaşında)
Shin Hye-sung Jung Pil-gyo 정필교 27 Kasım 1979 (40 yaşında)
Jun Jin Park Choong-jae 박충재 19 Ağustos 1980 (39 yaşında)
Andy Lee Sun-ho 이선호 21 Ocak 1981 (39 yaşında)

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

1998-1999: Kuruluş ve Çıkış[değiştir | kaynağı değiştir]

SM Entertainment’in prodüktörü ve kurucusu Lee Soo Man, Erkek grubu H.O.T. ve kız grubu S.E.S. in başarısını finanse etmek için standartlarını karşılayan başka bir grup yaratmak için olası adayları izledi. İzlenen ilk aday, ses sınavının ardından değişim öğrencisi olarak Los Angeles, California’daki, Venice High School’a devam eden Shin Hyesung’du. Ardından, daha önce H.O.T için aday olan Andy Lee gruba katılmak için seçildi. O zamanlar, ailesi ona çok genç olduğu için H.O.T ‘a katılmasını izin vermemişlerdi. Bir süre sonra gruba Andy’nin ardından Eric Mun katıldı. Eric, Los Angeles’daki John Burroughs Middle School ve Fullerton’daki Sunny Hills High School’a devam etmişti. Eric’in gelişinin ardından, Lee Min Woo, bir öğrenci dans yarışmasında birinciliği kazandıktan sonra bir SM yetenek avcısı tarafından keşfedildi. Kim Dongwan bir yetenek avcısı tarafından sokakta fark edildi ve o öncelikle oyunculukla ilgiliydi fakat katılan üyelerin tanıtım videosunu gördükten sonra gruba katıldı. Son olarak, Jun Jin, liseden arkadaşı Kangta’nın ses sınavındaki desteği sayesinde, son üye oldu. Altısı arasında, sadece iki üye, Eric ve Andy, 1997 yılında, SM grubu S.E.S’in şarkısı ‘’l’m Your Girl’’ de rapçiler olarak tanıtılarak daha önce medyada yer almışlardı.

Kuruluşun tamamlanması ile, altı üyeli grup Shinhwa adını aldı, SM Entertainment adı altında, 24 Mart 1998’de ilk single "해결사" (The Solver) ile KM Music Tank’de çıkış yaptı. İkinci single, "으쌰으쌰" (Eusha Eusha), beyaz ve mavi renkli kıyafetlerle tamamlanmış, şarkının konseptine uygun olarak sevimli bir imaj benimsenen neşeli bir şarkıydı. Üçüncü single, "천일유혼" (Sharing Forever) da, iyi çıkış yapmıştı fakat önceki iki şarkıya göre başarılı olamadı. H.O.T’ın bir benzeri şeklinde itham edilmelerine rağmen, sahilde neşeli bir gezi hakkındaki "으쌰으쌰" (Eusha Eusha), Kore'de yaşanan trajik bir deniz kazasını hatırlattığı için, tartışmaya yol açtı. Bundan dolayı, çıkış albümleri 해결사 (The Solver), beklendiği kadar iş yapamadı ve grup neredeyse dağılıyordu.

Shinhwa'nın ikinci albümü, T.O.P., 19 Nisan 1999’da piyasaya çıktı. Çıkış şarkısı ile hatırı sayılır bir başarı yakaladı. Albüm 4 numara olarak çıkış yaptı ve 377,500 kopya satarak 3 numaraya yükseldi ve Kore aylık listelerinde 24 hafta listede kaldı. T.O.P’ın çıkışı ile, Shinhwa ‘’sevimli’’ imajından sıyrılarak daha sert bir imaj konseptine geçti. İkinci albümlerinin başarısını sürdürürken, grup, yeni bir erkek pop grubu olarak ilk esas müzik ödülleri, M.Net’in "1998'in En İyi Müzik Videosu’’ ödülünü kazandılar.

2000-2001: Only One ve Hey, Come On![değiştir | kaynağı değiştir]

Shinhwa'nın üçüncü albümü, Only One, 27 Mayıs 2000’de çıktı. Albüm, yaklaşık 423,873 kopya satarak, Shinhwa’nın geçmiş iki albümü kadar başarılı oldu. Bir numara olarak çıkış yaptılar ve bu grubun ilk bir numara albümü oldu. Albüm üç başarılı single’ı içeriyordu: "Only One", "All Your Dreams" ve "First Love". Albüm listelerde yaklaşık olarak 24 hafta kaldı.

Only One’ın başarısı ile, Shinhwa o sene, SBS Gayo "Popülarite Ödülü ", KMTV şarkı "Bonsang Ödülü" ve "Popüler Şarkıcılar Ödülü" olmak üç ödül kazandı. Değişen dans tarzları da, popüler Amerikan boybandler N'Sync ve Backstreet Boys’a benzemeleri, onlara oldukça fazla popülerlik kazandırdı, Grup, pek çok grup üyelerinin saçlarını beyazlatıp gothic imaja bürünmesi ile, yeniden görünüşlerinde sert bir değişikliğe gitti. O sene 13 Ocak ve 14 Şubatta, Shinhwa ayrıca First Mythology başlıklı ilk konserlerini de verdi.

Shinhwa'nın dördüncü albümü, Hey, Come On!, 8 Haziran 2001’de piyasaya çıktı, 3 numara ile çıkış yapan esas şarkı "Hey, Come On!" müzik listelerinde hızlı bir şekilde tırmandı. Albümün çıkışı, grubun popülaritesini yurt dışına taşıyan Kore Akımının yükselmesi ile aynı döneme rastladı. Albüm güçlü bir satışa sahipti ve 430,706 kopya satmayı başardı. Başarıya rağmen, Shinhwa yalnızca tek single ile promosyon yaptı. Farklı bir imaj ile, üyeler daha temiz bir görünüme sahip oldular, bir sonraki albümde tamamen goth imajını çıkarttılar. Hey, Come On! 28 hafta boyunca Kore aylık listelerinde kaldı ve yıl sonu listesinde 11 numaraya yerleşti.

Albümleri en çok satarken, Shinhwa anlaşmazlıklarla ilişkilendirildi, o zaman, grup üyesi Andy’nin yokluğu ile ağır bir reklam yaptı ve Shinhwa’nın popüler şarkısı "Hey, Come On!" un Tayvanlı erkek grubu Energy.tarafından kopyalandığı iddiaları gündeme geldi.

31 Ocak 2002’de, Shinhwa My Choice isimli derleme bir albüm yayınladı. Albümde grup üyelerinin bazı favori şarkıları ve en popüler olan parçaları öne çıktı. Hey, Come On!’un güçlü satışı ile karşılaştırıldığında, My Choice 171,368 kopyadan fazla bir satış ile, makul bir başarıya ulaştı ve Kore Aylık Listesinden düşmeden önce, 4 numara ile çıkış ve zirve yaptı. Bununla birlikte, yıllık liste yayınlandığında My Choice,toplamda 183,098 kopya satarak 31 sırada yer aldı.

2002-2003: Perfect Man, Wedding ve SM Entertainment Ayrılış[değiştir | kaynağı değiştir]

My Choice'un yayınlanmasından birkaç ay sonra, Shinhwa, 29 Mart 2002’de, 4. stüdyo albümleri Perfect Man’i yayınladılar. Albüm ayrıca üye Andy Lee’nin dönüşünü de işaret ediyordu. Albümde, grubun temiz görünüşünden gösterişli moda kıyafetler ve tarz ile daha havalı bir tarza geçerek başka bir değişim eşlik etti. Perfect Man, Kore Aylık Listelerinde, 1 numaradan çıkış yaparak Shinhwa'nın 1 numaradan çıkış yapan ikinci albümleri oldu. Ana şarkı hayranlar arasında popüler olarak Shinhwa’ya 2. single "I Pray 4 U" ile promosyon yapma şansı verdi. Albüm, 355,333 kopya ile, yine bir kez daha güçlü bir satışa sahip oldu ve yıl sonu listelerinde, 362,639 kopya ile yıl sonunda ‘’2002 Top 100 Albüm’’ listesinde 14. oldu. Yaklaşık 23 hafta listede kaldı.

25 Ağustos 2003'te, Shinhwa, Perfect Man Singapur-Çin listesinde 10 numaraya yerleştiğinde ilk uluslararası atılımını yaptı. Bu tanıtım ile, Japonya’daki POP Asya 2002’de Kore’nin temsilcileri olmak üzere seçildiler ve daha sonra Japan Asya Dream Concert (ABU Ödül Töreni) davet edildiler.

2002’nin sonlarına doğru, Shinhwa, 6 Aralık 2002’de 6. albümleri Wedding’i yayınlayarak Kore müzik endüstrisinde en uzun ömürlü Koreli erkek grubu olarak tarihe geçtiler. Ayrıca, Güney Kore’de bir yılda 2 albüm yayınlayan ikinci sanatçı oldular. Wedding, 273,714 kopya sattı ve 3 numara ile çıkış yaptı.

Grubun sözleşmesinin sona ermesiyle birlikte SM Entertainment ikinci bir sözleşme teklif etti ama grup bunu reddedip Good Entertainment adlı yeni bir şirketle sözleşme imzaladı. Ne var ki, isim hakkını kullanabilmek için mahkemeye gitmek zorunda kaldılar. Bununla birlikte, sonunda mahkemeyi kazanıp SM Entertainment'tan Good Entertainment'a geçebildiler. Good Entertainment ile olan sözleşme 2004'e kadar başlamadığı için 2003 yılında Shinhwa üyeleri solo kariyerlerine devam ettiler.

30 Aralık 2003'te Shinhwa 100,000 kopyanın üzerinde satan, Winter Story 2003-2004 adlı toplama bir albüm yaptı. Çıkış single'ı "Young Gunz" radyolarda sıklıkla istek alıyordu. Albüm büyük bir başarı getirdiği için Shinhwa sonraki kışlarda da her kış bir Winter Story yayınlamaya başladı.

18-20 Nisan 2003 tarihlerinde Shinhwa The Everlasting Myhthology adlı başka bir konser düzenledi. Ayrıca altı şehir (Seul, Busan, Daejeon, İncheon, Daegu ve Kwangju)den oluşan Winter Story turu ve Japonya'da aynı zamanda Have Fun With Shinhwa On M.Net Tour adlı bir fan buluşması düzenledikleri Shinhwa First Live in Tokyo adlı konserlerini düzenlediler.

Shinhwa üyeleri 2003'te solo kariyerlerini sürdürdüler. Minwoo ''M'' adı altında ilk solo albümü Untouchable'ı yayınlarken, Hyesung, Kangta ve Lee Ji Hoon ile birlikte Group S projesini gerçekleştirdi. Junjin Forbidden Love adlı tv dizisinde aktris Kim Tae Hee ile birlikte rol alarak oyunculuğa başladı. Ayrıca Andy ve Junjin Kore sitcomları Nonstop 4 ve Banjun Drama'ya katıldılar. Eric de birkaç tane reklam filminde oynadıktan sonra tv dizilerinde rol almaya başladı.

2004-2005: Good Entertainment ve Daesang Ödülleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Shinhwa'nın Good Entertainment ile birlikte yaptığı ilk albümün adı Brand New'dü. 3 numara ile çıkış yaptı ve 320,337 kopya satarak Kasım ayında 1 numaraya yükseldi. Geçmiş albümlerine nazaran, Brand New, hareketli poptan dans şarkılarına geçiş yapan farklı bir tınıya sahipti. Grup Brand New'e dört şarkıları "Angel", "Oh!", "Crazy" ve çıkış şarkıları ile yoğun bir promosyon yaptılar. Albüm 2014 yıl sonu listesinde 4 numarada yer aldı.

10 Aralık 2004'te, Shinhwa, Seoul Gayo Daesang Ödül Töreninde ''Yılın En İyi Sanatçısı'' dalında ilk kez Daesang ödülü kazandı. Birkaç hafta sonra 29 Aralıkta, Shinhwa, 2004 SBS Gayo Daejun Ödül Töreninde ikinci Daesang ödüllerini kazandılar, verilen 4 Daesang ikisini o sene Rain and Lee Soo Young ile birlikte paylaştılar. 2004'te, bütün müzik sanatçıları ve grupların arasında Shinhwa en çok ödülü kazanandı ve the m.net KMTV Music Video Festivali, Seul Gayo Daesang, Golden Disc Awards ve MBC, KBS, SBS Gayo Ödülleri gibi onüçün üzerinde ödüldü ve farklı yerlerden kazanılmıştı. Yılın En İyi Sanatçısı Ödülü, En İyi Erkek Sanatçı, En İyi Dans Sanatçısı ve Yabancıların Seçimi Ödülleriydi.

Brand New'ün başarısının ardından, konser turlarına başladılar. O yıl ağustos ayında, Shinhwa Summer Story 2004 diye adlandırılan Kore-Çin-Japonya yaz kampını düzenlediler. Kamp Koreli olmayan hayranlar için düzenlenmişti. Yüzlerce Koreli olmayan hayranlar grup ile birkaç gün geçirme şansına sahip olmak için tüm Asya ülkelerinden Kore'ye geldiler. Ayrıca tur kapsamında, Japonya'da bir konser düzenlediler ve bir hafta içinde 13,000 bilet sattılar.

Görünüşlerinde, Shinhwa'nın imajı Perfect Man ile birlikte serseri görünüşten olgun erkeğe doğru daha çok sofistike bir görünüme geçiş yaptı. O zaman erkek grupları arasında pek görülmeyen siyah takımlar giymeye başladılar. Geçmişte saçlarını değişik renklere boyamışlarsa da (mordan gümüş rengine kadar), Brand New ile bunu tamamen bırakarak saçlarını kahverengi veya siyah olarak bıraktılar. Ayrıca yine erkek grupları arasında yaygın olan ''salkım saçak'' saç stilinin aksine, saçlarını kısa, temiz kestirdiler.

Daha önce kendi müzikleri için şarkılar yazmış olsalar da, Shinhwa kendi müziklerinin kontrolünü daha çok ele aldı ve çoğunluk kendi şarkı sözlerini kendileri yazdılar. Lee Minwoo şarkı sözleri için para kazanıp tamamen şarkı sözlerini yazmaya başlayınca Eric de şarkılar için bazı rap sözler yazdı. Yazılan bazıl şarkılar: "All of My" "Oh" ve "U". Daha sonra bir hit olan grup Jewelry için "Superstar" şarkısını besteledi. Diğer üyeler de ayrıca değişik şarkılarda şarkı sözlerine yardımcı oldular.

Shinhwa 2005 yılına kadar boşlukta da olsa, "How Do I Say" ve"Hey Dude!" gibi iki popüler single çıkarttılar. Ayrıca the Tropical Summer Story Festival konserine de katıldılar. Çoğunluk 2005'te , Shinhwa Let's Coke Play Battle Shinhwa! isimli programa katıldılar. Bu şov, şarkıcı olmak isteyen ve ses yarışmasına kazılan insanların olduğu American Idol isimli Amerikan şov programları ile aynıydı. Yılın sonunda, Shinhwa ikinci Winter Story albümünü çıkardı, Winter Story 2004-2005, 102,345'ten fazla kopya sattı.

2006: 8 albüm State of the Art ve 1. Asia Turu[değiştir | kaynağı değiştir]

14 ocak 2006'da Shinhwa, Good Entertainment ile anlaşmasını 3 yıllığına yeniledi ve 24 martta 8. yıldönümlerini kutladılar. Bunun ardından sekizinci stüdyo albümleri, State of the Art'ı 11 mayısta yayınladılar. Albüm 1 numaradan çıkış yaptı ve yurt içinde yaklaşık 215,641 kopya sattı. Brand New ve State Of The Art peşpeşe 1 numara olan ilk albümleri oldu. SG Wannabe'nin The 3rd Masterpiece ve TVXQ'in "O"-Jung.Ban. Hap.'ın ardından 2006'nın en çok satan 3. albümü oldu.

15 nisanda, Shinhwa Tokyo Budokan Hall'de Mnet Japan'ın kuruluşunun kutlandığı 'M-Countdown in Japan' konserinde yer aldılar. Bunu 14 haziranda yayınlanan, çıkış şarkısı "This is the Sun in Our Hearts" olan ilk Japonca albümleri Inspiration #1'in çıkışı izledi. Albüm Japonya'da 16 ağustosta yayınlandı ve 100,000 kopyadan fazla satarak Oricon Chart'ta 4 numaraya kadar yükseldi.

Ardından grup Japonya, Çin, Singapor, Hong Kong, Tayland ve diğer ülkelerdeki konserleri ile ilk Asya turuna başladı. Shinhwa 2006 Turu: State of the Art, Olympic Gymnastics Arena Seul'de 13 ve 14 mayısta iki konser ile başladı. 2006 Japan Tour Inspiration #1'ın parçası olarak Tokyo'da Budokan Hall ve Osaka-jo Hall'de 24 ve 26 eylülde konserler verdiler.

2007: Solo aktiviteler, Volume 9 ve 10. Yıldönümü[değiştir | kaynağı değiştir]

2007'de, Shinhwa yeniden ara verdi. 24 mart 2007'de 9. yıldönümlerini kutladılar. Shinhwa aradayken, üyeler solo aktivitelerini daha artırdı, hatta üyeler Shinhwa'nın menajer şirketinden ayrılarak kendi şirketlerini kurdu: Bunlar M Rising (Min-woo), New Dream Entertainment (Andy), JF Story Entertainment (Jun Jin), H2 Entertainment (Dong-wan) ve Top Class Entertainment (Eric) oldu. Dong-wan'da 5 temmuz 2007'de Kim Dongwan isimli ilk solo albümünü yayınladı. Min-woo 10 temmuz 2007'de üçüncü albümünü yayınladı. Üçüncü albümünü Amerika'da da yayınlamayı planlamıştı. Bunun yerine albümü Kore'de yayınladı. Hye-sung ikinci albümünü ağustos 2007'de yayınladı. Üç solo sanatçı da başarılıydı ve tatlı bir rekabete girdiler.

Diğer üyeler de kendi solo aktivitelerine devam etmeyi düşündüler. Eric dizisi Que Sera, Sera bitirdi ve Shinhwa'da solo şarkıcılık kariyerine devam etmeyen tek üyeydi, yakın zamanda bunun mümkün olabileceğinden bahsedilmişti. Önceki sene ilk single'ını yayınlayan Jun Jin, promosyonlarını bitirdi ve Minwoo'nun yardımı ile hazırladığı ilk albümünü eylülde yayınlayacaktı. Buna rağmen, albüm ve single yayınlamadı. Andy müzikal, "Music In My Heart (sezon 3)" rol almaya başladı.

Solo aktivitelilerinin ortasında, Shinhwa 9. albüleri üzerinde çalıştıklarını söyledi. Aslında ekim 2007'de hazır olup turları ekimden aralığa kadar sürecek olan dokuzuncu albümlerinin çıkışı aralığa ertelendi. Her bir üye yoğun bir programa sahip olmasına rağmen albümün çıkış tarihi mart 2008'e ötelendi. Shinhwa'nın 2007'de albüm çıkartması beklenmiyorsa da, Kore aylık listelerinde 1 numaradan giriş yapan derleme albümleri Winter Story 2007, 6 aralık 2007'de yayınlandı.

Winter Story 2007'nin yayınlanmasından kısa bir süre sonra Shinhwa 8 ve 9 aralıkta iki günlük performanslı Saitama, Japonya'daki konseri takip eden Şanghay konserinden oluşan Asia Concert'i düzenledi. Konserin konsepti 9. yıllarını anmak ve hep birlikte 10. yıllarına giriyor olduklarını ilan etmek için "Sonsuza dek Shinhwa" ydi.

Yıldönümlerini kutlayan Shinhwa bir 10. yıldönümü konseri düzenledi ve Volume 9'u yayınladı. Konser üyeler askerlik için ayrılmadan önceki son konser oldu, konser için yayınlanan 22,000 biletin hepsi tükendi.

10. yıldönümlerinin ardından 9. albümlerini yayınladılar ve üyeler solo kariyerleri üzerinde çalışmaya devam ettiler. Dong-wan 2. solo stüdyo albümünü yayınladı ve JunJin ilk solo stüdyo albümünü yayınladı ve Infinity Challenge'a 7. üye olarak katıldı. Min-woo da Hyesung gibi 3. solo stüdyo albümünü yayınladı. Hyesung daha sonra, ocak 2009'da 3. albümünün Part 2'sini yayınlayacaktı. Eric Strongest Chil Woo'daki başrolüne devam etti. Dong-wan da daha sonra bir single albüm yayınlandı ve Jun Jin de bir mini albüm yayınladı. Min-woo da 2009 yazında diğer bir mini albüm yayınlayan üye oldu ve Andy 2. stüdyo albümünü yayınlamasının ardından müzikal oyunculuğu kariyerine devam etti.

2008–2011: Zorunlu ordu hizmeti[değiştir | kaynağı değiştir]

Ekim 2008'de Eric zorunlu ordu hizmetine çağrıldı ve Dong-wan ile kasımda Gongju, Chungcheongnam-do'da bir askeri eğitim kampına katıldılar. İkisi de dört haftalık zorunlu eğitimin ardından kısa dönem askerlik için orduya katıldılar ve kamu hizmeti çalışanları olarak hizmet ettiler. Jun Jin 22 ekim 2009'da askere çağırılarak kamu hizmeti yapmak üzere Nonsan askeri kampına katıldı ve dört haftalık askeri eğitimini Chungcheongnam-do ilinde yaptı. 11 ocak 2010'da Andy tek 21 aylık aktif askerlik (uzun dönem) yapmak üzere zorunlu ordu hizmetine katıldı. Min-woo şubat 2010'da orduya katılan en son üye oldu. Hye-sung 2001'deki konserde dizinde yaşadığı ciddi ve yinelenen sakatlığından dolayı askerlikten muaf tutuldu.

30 ekim 2010'da, Eric ordudaki zorunlu görevini bitirirek ayrıldı. Dong-wan Seodaemun-gu Bölge Ofisindeki 24 aylık yönetici çalışan görevini tamamlayarak ordudan ayrıldı. Andy uzun dönem askerliğini Yongsan-gu, Seul'deki Milli Savunmanda yaparak tamamladı. Jun Jin 14 kasım 2011'de askerliğini Gangnam Yönetim Merkezinde, kültür merkezinin fitness kulübü ve otoparkında yöneticilik yaparak tamamladı. Seul merkezinde halk hizmeti ofisinde memur olarak çalışan Min-woo'nun 2 mart 2012'de askerliğini tamamlaması ile devam etti.

2011–2012: Shinhwa Company ve 10. albüm The Return[değiştir | kaynağı değiştir]

1 temmuz 2011'de, Shinhwa kendi şirketlerini kuran ilk K-pop grubu oldular ve 'Shinhwa Company'i kurarak üyelerin bir grup olarak bir arada kalmasını sağladılar. Eric ve Min-woo co-CEOlar olarak görev aldılar ve kalan üyeler de hissedar oldular. Şirket grubu bir bütün olarak yönetiyor, üyelerin kişisel aktiviteleri ise bağlı bulundukları ajans tarafından yürütülüyor.

Open World Entertainment CEO'su, Seok-Woo Jang, Shinhwa isim haklarını elinde tutuyordu, onların bir grup olarak hep birlikte performans gösterdikleri takdirde isimlerini kullanmalarına izin vereceğini garanti etmişti. Open World, Shinhwa Company ile birlikte Shinhwa'nın denizaşırı konserlerinin ve grubun albümlerinin lisans haklarını elinde tutuyordu. Genellikle öncelikle promosyon ve yöneticilikten sorumlu Shinhwa Company'nin de yöneticileri olan, Top Class Entertainment ve Liveworks Company başkanları, ikinci olarak albümler, konserler ve promosyonlarına ilişkin destek veriyorlardı.

5 Mart 2012'de, Cheongdam-dong'daki CGV sinemasındaki Mnet Media tarafından canlı olarak da yayınlanan basın konferasında Shinhwa'nın dönüşü açıklandı. Grup 10. stüdyo albümleri The Return 23 Mart 2012'de yayınladı, çıkış şarkısı Andrew Jackson bestelenen ve sözleri Min-woo tarafından yazılan pop-elektro soundlu "Venus" tü. Müzik videosu Kim Kwang-suk tarafından yönetildi ve modern vampire teması ve güçlü bir koreografiye sahipti. Bunu 24 ve 25 mart 2012'deki 14. yıldönümü için dönüş konserleri 2012 Shinhwa Grand Tour in Seoul: The Return at Olympic Gymnastics Arena takip etti. Nisan sonunda yapılan Asya turu Japonya, Çin, Tayvan ve Singapur'dan oluştu ve beş ülke, sekiz şehir, 10 gösterilik şov temmuzda Beijing'de sona erdi.

Dönüşlerinin bir parçası olarak grup ilk kez olarak kablolu kanal JTBC'de yayınlanan Shinhwa Broadcast isimli bir program çekmeye başladılar. Prodüktörler 15 martta bir basın çekimi ve toplantısı düzenleyerek programı 17 mart 2012'de yapılacak olan prömiyeri için vitrine çıkarttılar. Ayrıca mayıs ayı Cosmopolitan Korea sayısı için de Seul'deki en büyük Gucci mağazasında bir fotoğraf çekimi yaptılar ve röportaj verdiler.

2013-2014: 15. ve 16. Yıldönümü Konseri ve 11. Albüm The Classic[değiştir | kaynağı değiştir]

Ocak 2013'te, grup müzik aktivitelerini bir grup olarak 11. stüdyo albümlerini çıkartarak devam ettireceklerini ve 15. yıldönümü konserlerini düzenleyerek sürdüreceklerini açıkladılar. 30 ocakta, dönüşlerini iki konser ile (16 ve 17 martta Olympic Gymnastics Arena'da düzenlenecek olan 2013 Shinhwa 15. Yıldönümü Konseri: The Legend Continues) olacağını ve 11. stüdyo albümlerinin mayısta yapılacağını açıklayan daha fazla bilgi verildi. Aynı gün biletlerle ilgili bilgi de verildi ve tanıtım videosu yayınlandı. Biletler 13 şubat saat 20:00'de satışa çıktı ve her iki konser için de 25,000 biletin tamamı 30,000 kişi tarafından alınmaya çalışarak 5 dakika içinde tükendi.

1 Mayısta, şirket The Classic'in 16 Mayısta yayınlanacağını duyurdu. Bunu Asya konser turu 2013 Shinhwa Grand Tour: The Classic takip etti. Albümün çıkış şarkısı "This Love" klibinde Japon oyuncu Fujii Mina yer aldı. Üç hafta boyunca müzik programlarına katılmalarının ardından şarkı 8 adet birincilik kazandı ve bunlar kazandıkları M! Countdown'daki Triple Crown (3 hafta üst üste birincilik), Show Champion ve Music Core'daki iki birincilik ve Music Bank'teki bir birinciliği içeriyordu.

13 Şubat 2014'te grup 16. yıldönümü konserlerini 22–23 mart 2014'te Olympic Park Gymnastics Stadium'da yapacaklarını açıkladılar. Konserin adı Here'dı, bu isim 2001'deki ilk konserlerinin de aynı salonda yapılmış olmasına istinaden verilmişti. Andy'nin kasım 2013'teki sözde kumar skandalından dolayı bu konserde yer almadı. Buna rağmen 23 mart 2014'teki ikinci ve son şovda Lee sürpriz bir katılım yaptı ve izleyicilerden özür diledi. Şovun sonunda Min-woo grubun yeni albümlerinin ekim 2014'te yayınlanacağını duyurdu. Bu konserde 27,000 bilet satıldı ve bilet satışları esnasında website server'i çöktü, siteye giriş mümkün olmadı, ki bu da Shinhwa konser biletleri için insanların tutkularını kanıtlıyordu. Bireysel aktivitelerden dolayı, Shinhwa geri dönüşlerini gelecek yıl gerçekleştireceklerdi. Shinhwa üyesi Eric KBS 2TV dizisi Discovery of Love'da başrol oyuncusu olarak ağustosta çekimlere başladı. Shin Hye-sung Çin Asya Ödüllerinde popülerlik ödülünü kazandıktan sonra solo albümü için hazırlanmaya başladı, Andy ise geçmiş illegal kumar olayından dolayı ortalarda görünmüyordu. Lee Min-woo temmuz ve ağustosta Beijing ve Şanghay'daki Asya turunu düzenledi. Çin'e gitmeden önce, buradaki hayranları için Japonya'da bir solo konser düzenledi. Shin Hye-sung, Lee Min-woo ve Jun Jin'in 12 temmuzdaki Beijing "2014 The Young The Future" konserine katılacağu duyuruldu. Bu esnada, Kim Dong-wan İngilizcesini geliştirmek üzere Kanada'da çalışıyordu.

2015-günümüz: Geri Dönüş ve Çıkış[değiştir | kaynağı değiştir]

Ocak 2015'te, Shinhwa'nın Seoul Broadcasting System (SBS)'in 800. Inkigayo bölümüne katılacağı ilan edildi, ayrıca Andy de olacaktı. Bu Shinhwa'nın sekiz yıl önceki promosyonların ardından ilk kez Inkigayo'ya katılışıydı. Grup ayrıca We isimli 12. albümlerini 26 şubat 2015'te çıkartacaklarını da ilan ettiler.

LDN Noise tarafından prodüktörlüğü yapılan WE'nin çıkış şarkısı Sniper beş real-time müzik listesi olan Bugs, genie, Olleh Music, Mnet ve Cyworld'de liste başı oldu ve yalnızca iki hafta içinde müzik videosunun YouTube'daki izlenme sayısı bir milyonu geçti. 11 mart 2015'te Shinhwa, Sniper ile ayrıca the Show Champion'da kazandı. Sniper müzik ödüllerinde toplamda 11 adet ödül kazanarak şu ana kadar elde ettikleri en büyük başarıya ulaştılar.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Korece Albümler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1998: Resolver
  • 1999: T.O.P
  • 2000: Only One
  • 2001: Hey, Come On!
  • 2002: Perfect Man
  • 2002: Wedding
  • 2004: Brand New
  • 2006: State of the Art
  • 2008: Volume 9
  • 2012: The Return
  • 2013: The Classic

Korece Singlelar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • "How Do I Say" (8 Ağustos,2004)
  • "Hey, Dude" (4 Nisan 2005)
  • "Summer Story Tropical 2005" (10 Ağustos 2005)

Japonca Albüm[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2006: Inspiration #1

Japonca Single[değiştir | kaynağı değiştir]

  • ''This Is The Sun In Our Hearts" (14 Haziran 2006)

Winter Story'ler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Winter Story (30 Aralık 2003)
  • Winter Story 2004-2005 (20 Aralık 2004)
  • Winter Story 2006-2007 (25 Ocak 2007)
  • Winter Story 2007 (5 Aralık 2007)

Best Albüm[değiştir | kaynağı değiştir]

  • My Choice (31 Ocak 2002)

Turlar ve Konserler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • - İlk Canlı Konser: The First Mythology (2001) (13–14 Şubat 2001)
  • - İkinci Canlı Konser: The Everlasting Mythology (18–20 Nisan 2003)
  • - Winter Story Tour 2003-04 (31 Aralık 2003'ten 14 Şubat 2004'e kadar)
  • - Winter Story Tour 2004-05: Shinhwa Live in Seoul (Aralık 2004)
  • - Shinhwa - 2005 Japonya Turu - Osaka (21 Ocak) ve Tokyo Uluslararası Forum (23 Ocak)
  • - Tropical Summer Story Festival (Haziran 2005)
  • - Shinhwa 2006 Asya Turu: State of the Art - Olympic Gymnastics Arena, Seul (13–14 Mayıs), Şanghay (8 Temmuz), Busan (15 Temmuz), Bangkok (19 Ağustos), Singapur (10 Eylül), Tokyo (24 Eylül) ve Osaka (26 Eylül)
  • - 2006 Japonya Turu Inspiration#1 in Tokyo - Nippon Budokan, Tokyo (Eylül 2006)
  • - 2007 Japonya Turu: Shinhwa Forever - Nagoya, Japonya (6 Aralık), Saitama Super Arena, Tokyo (8 ve 9 Aralık) ve Şanghay, Çin (15 Aralık)
  • - Shinhwa Must Go On: 10. Yıldönümü Live in Seoul - Olympic Gymnastics Arena (29 ve 30 Mart 2008)
  • - 2012 Shinhwa Grand Tour: The Return
  • - 2013 Shinhwa Grand Tour: The Classic - Shinhwa'nın 15. Yıldönümü Konserini de içerir: The Legend Continues in Seoul (16 ve 17 Mart 2013)
  • - 2014 Shinhwa 16. Yıldönümü Konseri: HERE - 22 ve 23 Mart Olympic Gymnastics Arena
  • - 2015 Shinhwa 17. Yıldönümü Konseri: WE - Olympic Gymnastics Arena, Seul (21–22 Mart), Şanghay (9 Mayıs), Tayvan (16 Mayıs), Nanjing (20 Haziran), Beijing (27 haziran), Dalian (11 Temmuz) ve Shinhwa 17. yıldönümü Final konserini de içerir: WE in Seoul (22–23 Ağustos)

Ödülleri ve adaylıkları[değiştir | kaynağı değiştir]

Shinhwa'nın aldığı ödülleri daha ayrıntılı olarak bu linkten görebilirsiniz. Shinhwa'nın aday olduğu ve kazandığı ödüllerin listesi 8 Eylül 2015 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Modellik[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 1999: Nibs chips
  • Haziran 2001: FRJ Reklam Oyuncusu
  • Kasım 2001: Nongshim shrimp crackers Reklam Oyuncusu
  • Kasım 2001: CGV theater Reklam Oyuncusu
  • Kasım 2001: Leukkapeu Reklam Oyuncusu
  • 2004: Buckaroo Jeans
  • Ocak 2005: Swiss watch Rado Reklam Oyuncusu
  • Ocak 2005: Kyochon Chicken Reklam Oyuncusu
  • 2000-2005: Ivy club Reklam Oyuncusu
  • 2005: Coca Cola Reklam Oyuncusu
  • 2006: Loteria rice burger Mcdonald
  • Nisan 2012: Roygen
  • Ekim-Aralık 2012: Chicken Mania
  • Aralık 2013: Pentax Q7 mirrorless camera
  • Ocak 2014: Chicken Mania

SM Entertainment'ten Ayrılışları[değiştir | kaynağı değiştir]

2003'te SM Entertainment'in Shinhwa ile olan 5 yıllık kontratı, grup ile başka bir sözleşme yapmadan veya değişiklik yapmaksızın sona erdi. SM Entertainment başkanı Lee Soo Man, yalnızca Eric Mun, Shin Hye-sung, Andy Lee, Jun Jin, and Lee Min-woo ile anlaşma imzalamak istedi fakat onlar bunu reddettiler. Eric lider, grubun en popüler üyesi ve en yüksek meblağlı kontratın sahibi olarak bütün üyeleri ile birlikte Shinhwa'da kalmayı seçti ve solo yapmadı. Böylece, grup teklifi reddetti ve o zamanlar yeni olan Good Entertainment'e geçtiler. Bu olay yüzünden Lee Soo Man Shinhwa'nın farklı şirketler altında isimlerini kullanmalarını izin vermeyi reddetti. Bununla birlikte tartışma mahkemeye taşındı ve Shinhwa, isim kullanma hakkını alarak davayı kazandı.

Resmi Hayran Kulübü: Shinhwa Changjo ve Grubun Rengi: Turuncu[değiştir | kaynağı değiştir]

Shinhwa'nın resmi hayran kulübü anlamı 'efsanenin yaratıcısı' olan "Shinhwa Changjo"'dur. 12. albümün şubat 2015'te yayınlanmasıyla, Shinhwa da 10. resmi hayran kulübü üye alımını açtı. Turuncu 1998'den beri Shinhwa Changjo tarafından kullanılan resmi rengidir. Shinhwa'nın destek objeleri, ışıklı çubuklar, balonlar, yağmurluk ve değişik ürün ve aksesuarlarını kapsayan resmi ve resmi olmayan ürünlerinde kullanılır. Ayrıca turuncu renk her üyenin solo aktivite ürünlerinde de kullanılmaktadır.

Dikkate Değer Başarılar[değiştir | kaynağı değiştir]

6 Aralık 2002: Shinhwa, 6. albümleri Wedding'i yayınlayarak Kore müzik endüstrisinde hiç dağılmadan, üye kaybetmeden/değiştirmeden ve ara vermeden müzik piyasasında varlığını devam ilk erkek grubu oldu. 24 mart 2016 tarihinde 18. yıldönümünü kutlayan grup Kore müzik endüstrisinde 18. boyunca dağılmadan ve üye değiştirmeden devam eden tek grup olma rekorunu halen elinde tutmaktadır.

2002: Shinhwa dünya çapında 5 milyon albüm satarak Asyalı grupların içinde en yüksek satış miktarına ulaşmıştır.

Temmuz 2004: MTV Buzz Asya Ödüllerinde Kore temsilcisi olarak seçildiler ve finalde şarkı söylediler. Shinhwa ayrıca Yahoo! Singapore'da en çok aranan sanatçı oldu. Ayrıca ilk kez bir Koreli grup bu başarıya ulaşmıştı.

2005: Bir yıldıza Shinhwa ismi verildi. USC Korea'nın resmi Koreli partneri USC (Universal Star Council) ile çalışmasının anısına bir Amerikan websitesi gökyüzündeki yıldızlara isim verme hizmeti başlattı ve yıldızlardan birine onların isimlerinin verilmesi önerildi. Yıldız Koç burcu takım yıldızındaydı. Yıldızın keşfedilme tarihi tesadüf eseri Shinhwa'nın çıkış tarihi olan 24 mart 1998'di. 2 bin yıldızın içindeki en parlağı olan Yıldız Shinhwa kasım ayında çıplak gözle görülebiliyor. Buna rağmen Uluslararası Astronomi Birliğine göre bu yıldızın herhangi resmi veya geçerli bir ismi yok.

2006'da Shinhwa Arirang International Broadcasting tarafından en iyi Koreli sanatçı seçildi. Global fanların da oy verebildiği yarışmada Shinhwa "Once In A Lifetime" ile oyların %60'ını kazanarak Kang Ta, TVXQ Super Junior, Bada, Se7en, BoA, SG Wannabe, Buzz ve Baek Ji-young grup ve solo sanatçıları geride bıraktı. Shinhwa ayrıca bu ödülü 2007'de de kazandı.

Stiller[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzikal Tarz[değiştir | kaynağı değiştir]

Shinhwa çıkışlarından bu yana, zamanın diğer pop şarkıcıları gibi, tipik bubblegum pop şarkıları (şarkıları Eusha, Eusha'daki gibi) ile başladıkları müzikal tarzlarını pek çok kez değiştirdi. 4. albümleri Hey, Come On!'un çıkışı ile tipik pop şarkıları da yaptılar. Shinhwa (alternatif rock müzik de yapmış olsalar) SM Entertainment anlaşmalarının devam ettiği müddetçe pop müzik yapmaya devam edebilirdi. 7. albümleri Brand New çıkışı ile Shinhwa dans şarkılarına döndü. 8. albümleri State Of The Art'ın çıkışı ile, Shinhwa yine dans şarkılarına sahipti, ancak hit şarkıları Once In A Lifetime daha çok bir slow pop tarzındaydı. Yıllar içinde müzikal tarz değiştirmeleri nedeniyle Shinhwa hayranları genel K-pop dinleyicileri için pek çok çeşit popüler müzik sundu, yıllar geçtikçe kendilerine has müziği ortaya çıkarttılar.

Shinhwa en çok dans şarkıları ile biliniyor olsa da üyeler pek çok çeşit müzik yaptı. 1 numara olan hit şarkıcı Just One Night daha çok caz tarzında olması nedeniyle Min-woo'nun ilk albümü onu bir R&B şarkıcısı olarak göstermişti. Daha sonraki albümleri R&B/dans stilinde olacaktı. Hye-sung ballad şarkıları ile tanınacak ve Güney Kore'de bir ballad şarkıcısı olarak popüler olacaktı. Dong-wan, Jun Jin ve Andy de ballad şarkıları yaparak onun adımlarını takip ettiler.

Dans Tarzı[değiştir | kaynağı değiştir]

Shinhwa M.net/KM müzik video festivalinde "En İyi Dans Müzik Videosu" ve ''Dans Dalında En İyi Müzik Videosu'' ödüllerini kazanarak sıklıkla Güney Kore'nin en iyi dans gruplarından biri olarak övgüler aldı. Dansları genellikle (daha çok Minwoo'dan) birkaç serbest stil dansının olduğu ağır bir koreografi ile dolu oluyordu. Pek çok performansları esnasında kadın dansçıların onlara eşlik ettiği kadar arka planda break dansçıları da içeriyordu. Ayrıca Shinhwa üyeleri Min-woo ve Jun Jin de break dans yapıyorlardı. Shinhwa'nın kendine has dansı baş koreograf olan Minwoo tarafından oluşturuluyor. Minwoo bir SM Entertainment menajeri tarafından bir dans grubunda iken keşfedildi. Junjin ise Minwoo'ya eşlik eden diğer yetenekli üyedir. Danslarını taklit etmek isteyenler için hareketleri ''baştan çıkarıcı'' ''karışık'' ve ''takip edilmesi zor'' şeklinde tanımlanır.

Imaj[değiştir | kaynağı değiştir]

Pek çok popüler grup gibi Shinhwa da görünüşlerini pek çok kere değiştirdiler. İlk günlerinde Shinhwa daha çok sevimli görünüşleri ile uyumlu kıyafetleri eşliğinde tipik bir erkek grubu gibiydiler. İkinci ve üçüncü albümlerinde bu sevimli imajı rengi açılan saçlar ve daha kolyu makyaj ile daha karanlık tonlara dönüştürdüler. Kıyafetleri de görünüşleri ile uyumlu olarak daha parlak ya da koyuya dönüştü. Dördüncü albümün çıkışı ile Shinhwa gothic görünüşünden çıkarak daha öncekinden bile daha sade ve temiz bir görüntüye sahip oldu. Beşinci albümde imajları daha çocuksuya dönüştü. Bu tarz ile Shinhwa kıyafet ve tarzları ile trend olmaya başladılar. Shinhwa bu çocuksu imajlarını altıncı albümleri ile de devam ettirdiler. Yedinci albümlerini yayınladıklarında Shinhwa siyah takımlar giyerek ve daha sofistike bir görünüş ile görünüşlerini bir kez daha değiştirdi. Saçlarını boyamayı ve ağır makyaj yapmayı bıraktılar. Shinhwa'nın sekizinci albümlerinde pek çok performanslarında siyah takımlarını giymeye devam ederek sofistike görünüşlerini sürdürdüler. Dokuzuncu albümlerinde Shinhwa'nın yeni görünüşü klipleri Run'da Meksikalı Mafya'ya dönüştü. 10. albümleri The Return ile ise aristokrat Yunan tanrıları görünüşü ile karışık vampir konseptine döndü. 11. albüm The Classic'te ise Shinhwa Madonna'nın Vogue klibinden esinlendı. Klipteki kadınsı erkek bir imajını ve danslarını kendi tarzları ile harmanladılar. 12. albüm We ise daha sade fakat şimdiye kadarki en seksi ve erkeksi imajları olarak adlandırıldı.