Unix shell

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Sh sayfasından yönlendirildi)
Mac OS X Leopard[1] masaüstünde tcsh ve sh shell yazılımı

Unix shell (tr. Unix kabuğu), Unix benzeri işletim sistemleri için bir komut satırı kullanıcı arabirimi sağlayan bir komut satırı yorumlayıcısı veya kabuğudur. Kabuk, hem etkileşimli bir komut dili hem de bir komut dosyası dilidir ve işletim sistemi tarafından sistemin kabuk komut dosyalarını kullanarak yürütülmesini kontrol etmek için kullanılır.[2]

Kullanıcılar tipik olarak bir Unix kabuğu ile etkileşime girmek için bir terminal öykünücüsü kullanır; ancak sunucu sistemleri için seri donanım bağlantıları veya Secure Shell aracılığıyla doğrudan çalıştırma yaygındır. Tüm Unix shell yazılımları, dosya adı wildcarding, piping, here documents, command substitution, variables, koşullu test için kontrol yapıları ve yineleme sağlar.

Diğer kabuklar[değiştir | kaynağı değiştir]

Unix kabuğu konseptindeki Bourne kabuğundan veya C kabuğundan türetilmeyen çeşitler şunlardır:[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Tom Van Vleck (5 Şubat 1995). "Unix and Multics". Multicians.org. 6 Ağustos 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Ağustos 2012. 
  2. ^ Bourne, Stephen R. (October 1983). "The Unix Shell". BYTE. s. 187. Erişim tarihi: 30 Ocak 2015. 
  3. ^ "FreeBSD Ports: Shells". Freebsd.org. 30 Mart 2014. 28 Mart 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Nisan 2014.