Seyfeddin Soysal

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Seyfeddin Soysal
Genel bilgiler
Doğum27 Temmuz 1966[1]
Şarkışla, Sivas, Türkiye
Ölüm4 Şubat 2012 (46 yaşında)
Sivas, Türkiye
Evlilik(ler)iEvli
AlanıRessam ve heykeltıraş
Etkin yıllar1988 - 2012
Sanat eğitimiHollanda'da Resim Eğitimi

Seyfeddin Soysal (27 Temmuz 1966, Şarkışla - 4 Şubat 2012, Sivas), Türk heykeltıraş ve ressam. Hollanda ve Şarkışla’da atölyeleri bulunmaktadır. "Şarkışla Ressamlar ve Ozanlar Derneği"nin kurucusudur.[2]

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Seyfeddin Soysal'ın Evi (Merkez Hüyük, Şarkışla) - Merkez Hüyük köyündeki, içinde atölyesinin de bulunduğu evin, müze haline dönüştürülmesi planlanmaktadır.
Kağnı - Şarkışla Belediyesi Seyfeddin Soysal Konferans Salonu (yağlıboya tablo)
Seyfeddin Soysal - Şarkışla Belediyesi Konferans Salonu. Resim sergisinde ressamın otoportresi (kendi resmi) önünde. Bu salona daha sonra adı verilmiştir. Sağ başta, dönemin belediye başkanı Kasım Gültekin, sol başta dönemin kaymakamı Abdullah Uçgun.

Lise eğitimini bırakmak zorunda kaldı. Sanatın pek çok dalıyla ilgilendi. Şiirler yazdı. Bağlama, ud, keman, gitar çalmayı öğrendi. Fotoğrafçılığa ilgi gösterdi ve bir fotoğraf arşivi oluşturdu.

Resim yapmaya daha çocukluk yıllarındayken başladı. İlkokul yıllarında çizgi romanlar okurken onlardan aldığı esini kendi hayal gücüyle birleştirerek resim yapmaya başladı. Çizgi romanlar içerisinde onu en çok etkileyen Sezgin Burak'ın "Tarkan" adlı yapıtı oldu. Çizgi romanlar çizme becerisini ve resimde çizgilere olan hakimiyetini geliştirdi. Ortaokul ve lise yıllarında duvar resimleri, portre çizimleri yaparak ve tabela yazıları hazırlayarak para kazanmaya başladı. Askerlik görevini bitirdikten sonra Hollanda'ya gitti.

1988 yılında yerleştiği Hollanda'daki (Kuzey Brabant) bölgesinde bulunan Veghel kasabasında resim ve heykel üzerine eğitim alarak bu alanlarda eserler veren sanatçı, aynı zamanda "Hollanda Ressamlar Birliği"ne üye oldu. Resim çalışmalarını da ilerletti. Ayrıca heykeltıraşlık da yapmaya başladı. İlk kişisel sergisini de yine Hollanda'da açtı. Cumartesi günleri atölyesini de kullandığı "Pieter Bruegel Cunst" adlı sanat eğitimi kuruluşunda heykel ve desen çalışmalarını sürdürdü. Uzun bir süre pastel boyalar ve kara kalem kullanarak sokak ressamlığı da yaptı ve böylece geçimini sağladı. Ardından iki kişisel sergi daha açtı. Avrupa'nın farklı ülkelerinde gezilere katılarak sanatsal gözlemler yaptı. Hollanda'da bir galeride haftada iki gün portre tekniği üzerine ders verdi. Türk çocuklarına resim tekniği dersleri anlattı.

Türkiye'ye dönerek memleketi olan Şarkışla'ya bağlı Merkez Hüyük köyüne yerleşti ve yılın yarısını Hollanda'da yarısını ise Türkiye'de köyünde geçirerek[3] atölye çalışmalarını burada sürdürdü. 2 Şubat 2012'de köydeki evindeki şömineden çıkan karbonmonoksit gazından zehirlenerek hastaneye kaldırıldı, 4 Şubat 2012 tarihinde 46 yaşında vefat etti. Anısına Sivas'ta bir park ve mesire alanına adı verildi.[4]

Özellikle "Kağnı" adlı eseri Şarkışla'nın kırsal yaşamı ile özdeşleşerek sembolü haline gelmiş durumdadır.

Merkez Hüyük köyündeki, içinde atölyesinin de bulunduğu evin, müze haline dönüştürülmesi planlanmaktadır.

Resim üzerine düşünceleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Resim yapmanın, kendini ifade etme ve başkalarına bir şeyler anlatabilmenin, çok farklı yelpazedeki insanlara ulaşabilmenin en güzel yollarından biri olduğunu ifade etmiştir.

Etkinlikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Yakın arkadaşı olan Mehmet Akdağ tarafından sanatçının anısına ölümünün birinci yıldönümünde bir resim sergisi düzenlenmiştir. Seyfeddin Soysal'ın kendisinin çektiği, ayrıca Mehmet Akdağ tarafından çekilen ve başka fotoğrafçılara ait olan fotoğraflar kamuya açık olarak sergilenmiştir. Seyfeddin Soysal'a ait pek çok fotoğraf Mehmet Akdağ tarafından kişisel arşivinde saklanmaktadır. 21 Nisan 2012 tarihinde kendi adının verildiği park alanı içerisinde ağaçlandırma etkinliği düzenlenmiştir. Her yıl Hıdrellez'e denk gelecek şekilde geleneksel olarak ağaç bayramı düzenlenmesi planlanmıştır.[5] Ayrıca Aşık Veysel Meslek Yüksekokulu içerisinde ölüm yıldönümünde anma etkinlikleri yapılmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Şarkışla Belediyesi - "Seyfettin Soysal Konferans Salonu" kayıtları (belediye binası 2. kat içerisinde)
    Otoportre - Seyfeddin Soysal (yağlıboya tablo)
  • Zara Kültür Araştırma Grubu, Seyfeddin Soysal5 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Ressam, Heykeltraş)

Dipnotlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Sivas Haberleri - Şarkışla'dan kısa kısa - Yerel Haberler". Hürriyet. Erişim tarihi: 27 Haziran 2020.  ("Ressam Seyfettin Soysal mezarı başında anıldı" başlıklı haber)
  2. ^ Sivas Kültür Envanteri, Sivas’ta Resim Sanatı ve Sivaslı Ressamlar 25 Eylül 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Sıra no:33)
  3. ^ Cihan Haber Ajansı, Röportaj, Kaynak: Haber7 (Sivaslı ressamın resimleri şaşırtıyor) 22 Eylül 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Haber tarihi: 2011
  4. ^ "Ressam Seyfettin Soysal Anısına Park Alanı Oluşturuldu - Haber". Haberler.com. Erişim tarihi: 27 Haziran 2020. 
  5. ^ "Ressam Seyfettin Soysal Anısına..." başlıklı haber 6 Eylül 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., Sondakika - Haber Sitesi, Yayın Tarihi: 21 Nisan 2012, Erişim Tarihi: 06 Eylül 2021

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Fotoğraflar[değiştir | kaynağı değiştir]