Selebutant

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Selebutant (orijinal hâli ile: celebutante) Fransızca kökenli olan celebrity (ünlü) ve débutante (başlangıç bayanı- ünlü, aristokrat, sosyetik ya da farklı tür üst düzey bir aileye mensup genç bir leydiye olgunluğa eriştikten sonra sosyo-elit toplum tarafından verilem isim) kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşmuş bir birleşik kelimedir.

Bu terim genellikle bulunduğu ülkedeki ve diğer ülkelerdeki medyanın ilgisini çeken, zengin hayat tarzıyla bir nevi ikon hâline gelmiş insanlar için kullanılır. Aile varlığını sürdürdükçe bu kullanım nesilden nesile devam eder. Selebutant ve sosyete kavramları birbirine karıştırılmamalıdır çünkü selebutant olmak oldukça üst düzeylik bildirir, onlar hem meşhur hem de popülerdir, ya bir asilzadedir ya da mal varlıkları dünya ortalamalarının çok üstündedir, hatta selebutant terimi ABD'de ünlü olmak için ünlü olmak şeklinde tanımlanır. Paris Hilton, Nicky Hilton, Nicole Richie, Kim Kardashian, Amanda Hearst, Delphine Arnault, Ivanka Trump dünyadaki başlıca selebutantlardır. Emma Bloomberg, Vanisha Mittal, Jade Jagger, Ally Hilfiger, Fabian Basabe, Justin Bieber, Miley Cyrus, Dakota Fanning ve medyanın sıkça adından bahsettiği bazı kraliyet aileleri üyeleri de örnek verilebilir.[1] Çoğunlukla 15-20 yaş arası ünlü zengin aile çocukları için kullanılan bu terim, 20 yaş üzeri soylu kişiler için de kullanılabilir. Türkiye'den ise Eda Taşpınar, Şehrazat, Zehra Çilingiroğlu, Merve Terim, Melisa Ural, Roksan Kunter örnek verilebilir.

Popüler kültürde örnekler[değiştir | kaynağı değiştir]

Edebiyat[değiştir | kaynağı değiştir]

Sinema & Televizyon[değiştir | kaynağı değiştir]

Müzik[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "ABC News, Paris Hilton'ı "celebutante" olarak tanımlıyor". 29 Nisan 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Mart 2011.