Sayan Bapa

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sayan Bapa
Genel bilgiler
DoğumСаян Салчакович Бапа
27 Nisan 1962
Teeli, Baytayga ili, Tuva Cumhuriyeti Tuva Cumhuriyeti
TarzlarHalk müziği
MesleklerŞarkıcı, Besteci, Höömeyci
Çalgılarbas gitar, kontrabas
İlişkili hareketlerKungurtug, Hün-Hür-Tü

Sayan Salçakoğlu BAPA (d. 27 Nisan 1962) — Tıvа höömeyci, şarkıcı, dünyaca tanınmış «Hün Hürtü» adlı müzik topluluğunun üyesi. Rusya Federasyonunun ünlü sanatçısı, Tıvа Ulusunun höömеycisi.

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sayan, 27 Nisan 1962 yılında Tıvа ÖSSC'nin Baytayga ilinin Teeli yerleşiminde doğmuştur. Teeli köyü yakınındaki Akdovurak şehrinde yaşadı ve okudu.[1] Gitar sınıfındaki bir müzik okulundan mezun oldu, çocuk topluluğu "Parus"ta çaldı, ayrıca Kültür Sarayı'nda danslarda çaldı. 1979'da "Ayan" grubunun bas gitaristi olarak müzik faaliyetine başladı. 1980'de "Ayan" topluluğunun bir parçası olarak Lenconcert'teki pop sanatının yaratıcı atölyesinde okudu. 1983-1985 yılları arasında askerlik yaptı. Ordudan sonra Kislovodsk Filarmoni Orkestrası'nda bas gitarist olarak çalıştı ve aynı zamanda bir müzik okulunda okudu. 1989'da höömeyci oldu.[2] 1991 yılında Aleksandr Bapa (Sayan Bapa'nın kardeşi), Kaygal-ool Hovalig, Andrey Monguş, Sayan Bapa "Kungurtug" müzik grubunu kurdu. İlk performans İsveç'te, daha sonra İngiltere'de gerçekleşti ve ilk disk "60 loşadey v moyem tabune" kaydetmeyi başardılar. 1993'te Ralph Leighton ve Ted Levin'den Amerika turnesi için bir teklif aldı. Bu turlarla efsanevi grup "Hün Hürtü"nün tarihi başlayacaktır. "Hün Hürtü" grubu, dünya müziğinin seçkinlerinden biridir. Birçok ülkedeki popülaritesi rock yıldızlarının popülaritesiyle karşılaştırılabilir. Bu nedenle, mesela Yunanistan'da "Hün Hürtü" grubu pop listelerinde Madonna ve U2'nun önünde ilk sırada yer aldı.

Mükafatlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Tuva Cumhuriyeti Onur Sanatçısı (2008)
  • "Rusya Federasyonu Onur Sanatçısı" (2014)[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Сузукей В. Ю. Саян Салчакович Бапа // Хоомейжи Республики Тыва / В. Ю. Сузукей, Ч. С. Тумат. — Кызыл, 2015. — С. 57.
  2. ^ Dargın-ool, C. Müziğimizle insanlara özgürlük veriyoruz ve başkasının acısını alıyoruz / Ç. Dargın-ool / Merkezi Asya İnsanları. Cilt II. — Kızıl, 2001. s. 455–459.
  3. ^ "Глава Тувы в канун Нового года вручил государственные награды большой группе заслуженных людей республики - Официальный портал Республики Тыва". 19 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Temmuz 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]