Sanatlar Meydanı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rus Devlet Müzesi'nin önünde duran Aleksandr Puşkin heykeli

Sanatlar Meydanı (Rusçaплощадь Искусств, romanizePloshchad Iskusstv), Rusya Sankt-Peterburg şehrinde açık bir kamu meydan.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Meydanın inşasından önce, meydanın bulunduğu arazi İmparatoriçe Anna'nın avcılık alanıydı. Sonra mimar Francesco Bartolomeo Rastrelli (1700-1771) arazide bir bahçe labirenti kurdurdu. 19. yüzyılın başında mimar Carlo Rossi [en]'ye Mars Tarlası [en] ile Nevski Bulvarı arasındaki araziyi geliştirme görevi verildi. Günümüzde Rus Devlet Müzesi'ni barındıran Mihaylovski Sarayı [en], bu alanın en öne çıkan binalardandı. Rossi ayrıca Meydan'ı ve hem İtalyanskaya hem de Mihaylovskaya caddelerine bakan binaların önlerini tasarladı.[1]

Mihaylovski Tiyatrosu [en], Jaquot Evi, Sankt-Peterburg Filarmonisi [en] ve meydanın merkezinde dikilmiş Mihaylovski Meydan Bahçesi'nin inşasıyla Rossi'nin çalışmaları diğer mimarlar tarafından tamamlanmış oldu.[1]

Meydan 1834'ten 1918'e kadar Mihaylovskaya Meydanı (RusçaМихайловская площадь), 1923'ten 1952'ye kadar Lassalle Meydanı (Rusçaплощадь Лассаля) olarak bilindi.

Mihaylovski Sarayı 1902'de Rus Devlet Müzesi'ne dönüştürüldüğü zaman, binanın doğu kısmı Rusya Etnografi Müzesi [en]'ne dönüştürüldü.[1]

Ağustos 1939'da İsaak Brodski, Sanatlar Meydanı'ndaki dairesinde öldü; burası sonra bir müzeye dönüştürüldü.[2]

Binalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Meydanın merkezinde, Aleksandr Puşkin heykelinin dikili olduğu Mihaylovski Meydan Bahçesi yer almaktadır. Meydanın etrafında Sankt-Peterburg Filarmonisi [en], Mihaylovski Tiyatrosu [en], Rus Devlet Müzesi, Rusya Etnografi Müzesi [en], Jaquot Evi, Kutuzov Evi, Vielgorski Evi, Lazarev Evi ve Grand Hotel Europe [en] binaları yer almaktadır.

Etkinlikler[değiştir | kaynağı değiştir]

Sankt-Peterburg Filarmonisi [en] Sanatlar Meydanı'nda her sene "Sanatlar Meydanı Uluslararası Festivali"'ni düzenler.[3] Etkinlik ücretsizdir.[4]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Arts Square ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "Ploshchad Iskusstv (Arts Square)". Saint-petersburg.com. 1 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2018. 
  2. ^ "Russia > Events and Issues: 1914-25 > Isaac Brodsky". Spartacus-educational.com. 18 Şubat 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2018. 
  3. ^ "Arts Square festival opens in St-Petersburg". Russkiymir.ru. 14 Aralık 2010. 12 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2018. 
  4. ^ "XVII International Music Festival "Arts Square"". Eventsinrussia.com. 14 Aralık 2018. 9 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2018.