Sami bayrağı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sami bayrağı
Ayrıntılar
Kullanan(lar)Sami
Kabul tarihi15 Ağustos 1986
TasarlayanAstrid Båhl

Sami bayrağı, İskandinav ülkelerinin yerli halk gruplarından ve Rusya Federasyonu'nun Kola Yarımadası'ndan biri olan Sapmi ve Sami (Saami) halkının bayrağıdır.

İlk Sámi Bayrağı[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk resmi olmayan Sámi bayrağı, 1977'de Porsáŋgu'dan Sahil Sámi sanatçısı Synnøve Persen tarafından tasarlandı. Sami siyasetinde yeni bir dönemi tetikleyen ve güçlü bir sembolik öneme sahip olan planlanan Alta Barajı'na karşı gösterilerde ulusal bir sembol olarak kullanılmıştır. Bayrak, İskandinav ülkelerinin bayraklarına uygulanan İskandinav haçını önerecek şekilde yapılandırılmış. Üç renkli bir bayraktı. Renkler mavi, kırmızı ve sarı, geleneksel Sámi kıyafeti olan gáktis'te yaygın olarak kullanılır.[1][2]

Güneşin çocukları[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk gayri resmi Sami bayrağı.

Motif, "Päiven Pārne'" ("güneşin oğulları") şiiri göz önünde bulundurularak seçildi.[3] Şiir, Güney Sámi Protestan rahibi Anders Fjellner (1795-1876) tarafından, Sámi mitolojisinden unsurlarda ağır bir joik tarafından yazılmıştır. Şiir, Sámi'yi "Güneşin oğulları ve kızları" olarak, kuzeyde uzak bir "Ölüm Evi" nde yaşayan bir kadın "Dev" (tanımlanamayan bir mitolojik varlık) ile kaçtığı güneşin erkek yavruları arasındaki birlik yoluyla tanımlar. Sámi ayrıca Sámi milli marşında "güneşin oğullarının yavruları" olarak da adlandırılır.[1]

Resmi Durum[değiştir | kaynağı değiştir]

Sámi Konseyi tarafından kabul edilmesinden on yedi yıl sonra, 2003 yılında Sámi bayrağı, en büyük Sámi nüfusuna sahip ülke olan Norveç'te resmi statü aldı. Şu anda Norveç belediyelerinin Sámi Ulusal günü olan 6 Şubat'ta bayrağı uçurması zorunludur.

Bir kabinin dışında uçan Sami bayrağı

Sámi Konseyi daha önce bayrak ve diğer ulusal sembollerin tam mülkiyetine sahipti, ancak 18. Sámi konferansından bu yana şimdi bu mülkiyeti Sámi Parlamento Konseyi ile paylaşıyorlar. Ulusal semboller Ortak Komitesi, uluslararası hanedanlık armaları ilkelerine uygun olarak yeni ulusal sembolleri belirleme hakkına da sahiptir. Bayrağın kendisi tentür kuralına uymuyor.

Sami bayrak günleri[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 6 Şubat- Sami Ulusal günü, Trondheim'daki ilk Sámi konferansını anmak için, 1917.
  • 25 Mart- Duyuru
  • 24 Haziran- Yaz Ortası
  • 9 Ağustos- Birleşmiş Milletler uluslararası yerli halk günü.
  • 15 Ağustos- Sami bayrağı 15 Ağustos 1986'da tanındı.
  • 18 Ağustos- Saami Konseyi 1956'da kuruldu.
  • 26 Ağustos- İsveç Sami Parlamentosu 1993 yılında açıldı.
  • 9 Ekim- 1989 yılında Norveç Sami Parlamentosu kuruldu.
  • 9 Kasım- Finlandiya Sami Parlamentosu 1973'te kuruldu.
  • 15 Kasım- Sami "milli marşı" nın bestecisi Isak Saba, 15 Kasım 1875'te doğdu.
  • 29 Kasım- Elsa Laula Renberg 29 Kasım 1877'de doğdu. Aynı zamanda Trondheim'daki 1917 ilk Sámi Meclisinin organizasyon Komitesinin başkanıydı.

İlgili semboller[değiştir | kaynağı değiştir]

Sami parlamentoları[değiştir | kaynağı değiştir]

İsveç Sámi Parlamentosu'nun logosu dört Sámi renginde bir daireye sahipken,[4] Finlandiya Sámi Parlamentosu bir daireye ve ilk Sámi bayrağının üç rengine sahiptir.[5] Norveç'in mevcut logosunun Sámi Parlamentosu bayrağın unsurlarını içermiyor.

Finnmark Emlak[değiştir | kaynağı değiştir]

Finnmark Yasası tarafından kurulan özerk varlık olan Finnmárkuopmodat, kuruluşun web sitesine göre "Finnmark Mülkünün hem Sámi hem de kvens ve etnik Norveçliler için ilgili ve sorumlu hissettiği bir sembol olarak Sámi ve Norveç bayrağından renk alan bir logoya sahiptir. (...) Dairesel şekil... hem Sámi bayrağının güneş sembolünü hem de bir dairenin sağlam ve güvenli bir şekilde örtülmesini ifade eder. (...) Kuzey ışıklarının Norveç ve Sámi bayrağının renklerine bir kapı açmasına izin vermek için açılır."[6]

Rus Sámi Organları[değiştir | kaynağı değiştir]

Murmansk eyaletinin Sámi'nin seçilmiş tam yetkili temsilcileri Konseyi, bayraktan esinlenen bir sembol kullanıyor: iki ren geyiği boynuzu bir hilal gibi birleştirildi, üst yarısı kırmızı ve alt yarısı mavi, yarıları arasında sarı ve yeşil iki şerit var. Murmansk eyaletindeki resmi yerli halk Merkezi, [İl] Hükümeti altındaki resmi yerli halk Konseyi'nin faaliyet gösterdiği, bayraktan da ilham alan bir logo kullanıyor: merkezinde kahverengi bir lávvu, suyu simgeleyen mavi bir çizgi ve Aurora Borealis'i simgeleyen çok renkli bir çizgi olan bir daire, soldan sağa kırmızı, sarı, yeşil ve mavidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "Saamiraddi". www.saamicouncil.net. 22 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2020. 
  2. ^ "Regeringens webbplats om mänskliga rättigheter". www.manskligarattigheter.se. 19 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2020. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya" (PDF). 24 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2020. 
  4. ^ "Sametinget". Sametinget. 5 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Eylül 2020. 
  5. ^ "Archived copy". 8 Şubat 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ocak 2009. 
  6. ^ "Redirect Notice". images.google.com. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Nisan 2022.