Sakarya Tatankaları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sakarya Tatankaları
Kuruluş2002
LigTürkiye Korumalı Futbol 1. Ligi
Ünilig Süper Lig
YerSakarya, Türkiye
Renkler     
BranşlarAmerikan Futbolu
AntrenörCenk Yavuz
Resmî sitehttp://www.tatankalar.sakarya.edu.tr

Sakarya Tatankaları, Sakarya Üniversitesi'nin Amerikan Futbolu takımıdır. Takım 2002 senesi sonbaharında Sakarya Üniversitesi öğrencilerinin iyimser çalışmaları neticesinde kurulma sürecine girmiş, 2002-2003 yıllarında takımı oluşturma, fikir alışverişi ve bilgi edinme gibi temel kuruluş faaliyetler gerçekleştirmiştir. Takımın kurulduğunda kullandığı ismi Sakarya Titans'idi.

2003-2004[değiştir | kaynağı değiştir]

2003-2004 yıllarında ise takım yoğun uğraşlar neticesinde düzenli idman yapabilecek bir takım kimliğine bürünebilmiştir.Bu sezonu idman yaparak geçiren takım, sporun yapılabilmesi için gerekli olan ekipmanların finansmanı konusunda büyük sıkıntı çekmiştir.1-1,5 senelik arayışın ardından 2004-2005 sezonunda takım elemanları okulun desteğini de arkasına alıp Sakarya şehrinde ilk olarak uluslararası nitelikte Amerikan futbolu turnuvası düzenlemiştir, turnuvayı başarılı bir şekilde organize etmiş ve bunun sonucunda kısıtlı da olsa ilk ekipmanlarına kavuşmuştur.

2005-2006[değiştir | kaynağı değiştir]

2005-2006 sezonunda takım artık fiilen kuruluş sürecini bitirip, gelişme sürecine geçmiştir. Bu sezon Türkiye de ilk defa Amerikan Futbolu, Federasyon seviyesinde temsil edilme niteliği kazanmış ve Türkiye Beyzbol ve Softbol Federasyonu altında branş olarak açılmıştır. Bu yeni süreçte kendini, genellikle Ankara takımlarından oluşan Korumalı Futbol Ligi’nde temsil etmeyi uygun görmüş ve Ankara Ligi’nde mücadelesine başlamıştır. Takım bu sezonu maddi yokluklar ve tecrübesizlikle boğuşarak geçirmiş, sezonun sonuna yoğun uğraşlar sayesinde gelebilmiştir. Takım ilk resmi maçında ilk sayısını atma şerefine erişmiş ilk takım olmuştur. Bununla beraber takım sert geçen maçlar dahilinde çizgisini koruyarak mücadelesini sürdürmüş ve diğer takımların gözünde sempati kazanmıştır.

2006-2007[değiştir | kaynağı değiştir]

2006-2007 sezonuna daha farklı bir kurumsal yapı ile giren takım yeni sezonda mücadelesini İstanbul Grubu’nda sürdürmüştür. Ayrıca bu sezon Federasyon 3 Grup ve 18 Takımdan oluşan geniş kapsamlı bir lig düzenlemiştir. Duruşu ve çizgisiyle İstanbul takımları tarafından da takdir toplayan takım yükseliş grafiğini sürdürmüş ve tecrübe açısından diğer takımların seviyesine yaklaşmıştır. Sezon ortasında ise takım bir karar alarak ismini Türkçeleştirmiş ve yerelleştirmiştir. Sakarya Tatankaları, yeni adıyla çıktığı ilk maçta rakibini mağlup ederek tarihinin ilk galibiyetini almıştır.

2007-2008[değiştir | kaynağı değiştir]

2007-2008 sezonuna Başkan değişikliği ve geçen senelerin birikimi ile çıkan takım mücadelesini Üniversiteler Ligi’nde sürdürmüş yerleştirdiği sistem neticesinde okulunu bitiren yetenekli takım oyuncularının yerini doldurabilmiş ve sezona iyi bir hazırlık süreci neticesinde girip çeyrek finale kadar yükselebilmiştir. Sezon başı göreve gelen Akademik Başkan Cenk Yavuz Tatankaların vizyonunun daha yukarılar olması gerektiğini belirtip takıma yeni hedefler koymuş ve Tatankaların kurumsal bir yapıya ulaşabilmesi için çalışmalara başlamıştır.

2009-2010[değiştir | kaynağı değiştir]

2009-2010 sezonunda Üniversite Sporları Federasyonu ve Türkiye Beyzbol ve Softbol Federasyonu işbirliği ile artan takımlar neticesinde Amerikan Futbolu Profesyonel Ligi ve Üniversiteler Ligi olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Takım her iki lige de katılım gösterip uzun ve yorucu bir maratonu takdir toplayacak sonuçlarla bitirmiştir. Ancak bu sezon takım, 2. Ligde play out maçı oynamaya hak kazansa da Hacettepe’ye karşı başarılı olamamış, 1. Lige yükselememiştir. Kurumsallaşmanın ilk adımı olarak bu sezonda ilk kez takım bir koç tarafından çalıştırılmıştır. Eski oyuncularından Mehmet Emin Altunezen takımın ilk koçu olarak tarihe geçmiştir.

2010-2011[değiştir | kaynağı değiştir]

2010-2011 sezonunda Altunezen’in askerlik dolayısıyla takımdan ayrılması neticesinde takım kaptanları takımın idaresini almış sezon hem Ünilig’de hem de Profesyonel 2.Lig’de orta sıralarda tamamlanmıştır. Bu adaptasyon sürecinde hem yüksek mezun sayısı hem de yeni bir koç bulunamaması nedeniyle başarı kazanılmadan bitirilmiştir.

2011-2012[değiştir | kaynağı değiştir]

2011-2012 sezonuna gelindiğinde takım mezun öğrencilerin de büyük katkılarıyla Profesyonel 2.ligde büyük bir başarı yakalayarak namağlup şekilde 1. Lige yükselmeyi başarmış aynı zamanda da Üniversiteler Liginde de yarı final oynamıştır. Bu sezon İstanbul Cavaliers ile 2 Profesyonel 1.Lig Şampiyonluğu bulunan ve Avrupa Tecrübesine de sahip takım kaptanı Ahmet Cemal Erümit’in yavaş yavaş koçluğa adım attığı sezon olarak tarihe geçmiştir.

2012-2013[değiştir | kaynağı değiştir]

Profesyonel 1.Lig’teki 2012-2013 sezonu hem Ahmet Cemal Erümit’in resmen takımın koçu olduğu hem de Tatankaların Türkiye’nin en iyi sekiz takımı arasında bulunduğu ilk sezon olmuştur. Çok güçlü rakiplere karşı yine önceki sezondan birçok oyuncusunu kaybederek çıkan Tatankalar 4'ü maçların son çeyreğinde ya da uzatmada olmak üzere 6 mağlubiyet 1 galibiyet ile sezonu 7. tamamlayıp 2. Lige geri dönmüştür. Ünilig Süper Lig klasmanında da mezun oyuncuların kaybı ciddi hasarlara yol açmış, Ünilig 1.Lige düşülmüştür. Ancak ümitler kaybedilmemiş daha sonraki yıllarda takımın omurgasını oluşturacak çok kıymetli 20 oyuncu kadroya dahil olmuş ve uzun vadeli bir proje başlamıştır.

2013-2014[değiştir | kaynağı değiştir]

Koç Ahmet Cemal Erümit’in göreve devam ettiği 2013-2014 sezonunda tecrübe kazanan takım 2.Ligde yine finale kadar yükselmiş ancak finalde Ege Dolphins’e kaybederek 1.Lige çıkamamıştır. 2 sayı farkla kaybedilen Ünilig’deki 9 Eylül Efeler maçı da Ünilig Süperlig’e çıkılmasına engel olmuştur. Bu sezonda ilk kez Çanakkale Vatanseverler müsabakasında Başkan Cenk Yavuz Takım Koçu olarak sahaya çıkmıştır.

2014-2015[değiştir | kaynağı değiştir]

Son 2 senede ciddi tecrübe kazanan takım 2014-2015 sezonunda koç kadrosunda yeni bir yapılanmaya gitmiştir. Kulüp Başkanı Cenk Yavuz takımın ofans koordinatörlüğü görevini üstlenirken Ahmet Cemal Erümit Defans koordinatörlüğüne geçmiştir. Tarihinde ilk kez sezon boyu 100’ün üzerinde idman yapan takım hem Ünilig 1.Lig’i finalde Başkent Knights’ı yenerek hem de Profesyonel 2.Lig’i finalde Antalyaspor’u yenerek şampiyon tamamlamış, sezonu çifte kupayla bitirerek tarihinde bir ilke imza atmıştır.

2015-2016[değiştir | kaynağı değiştir]

Sakarya Tatankaları 2015-2016 sezonunda bu sefer namağlup olarak Üniversiteler Süper Ligi’nde şampiyon olurken Profesyonel 1.Lig’de 3 galibiyetle yarı final oynayıp yine bir ilki başardı. Üniversiteler Ligi finalinde Anadolu Rangers’ı 13-3 mağlup edip kupaya uzanırken, Profesyonel Lig Yarı-Finalinde daha sonra Şampiyon olan ve Şampiyonlar Ligi’nde de Final Four yapan Koç Rams’e kaybederek tarihinde ilk kez bu kadar yukarıda ve Haziran ayında maç oynayarak sezonu kapatmıştır.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "SAKARYA TATANKALARI Tarihçe". sakarya.edu.tr. 22 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Ocak 2021.