STOBAR

Vikipedi, özgür ansiklopedi
MiG-29K kalkış

STOBAR, ("Short Take-Off But Arrested Recovery", TürkçeKısa Kalkış Ancak Yakalamalı İniş veya "Short Take-Off, Barrier Arrested Recovery", TürkçeKısa Kalkış Bariyer Durdurmalı İniş), "kısa kalkış ve dikey iniş" (STOVL) unsurlarını "mancınık destekli kalkış ancak yakalamalı iniş" (CATOBAR) ile birleştiren, uçak gemisi güvertesinden uçağın fırlatılması ve gemi pistine indirilmesi için kullanılan bir sistemdir.

Uçak, kalkışta (bir mancınık kullanmak yerine) bir eğimli atlama rampası kullanarak kendi motor gücü ile pistten kalkar. Bununla birlikte, uçaklar STOVL uçaklarından ziyade gelenekseldir ve bu nedenle gemiye inmek için yakalama halatlarına ihtiyaç duyar. STOBAR sisteminin kurulması CATOBAR'dan daha basittir. 2018 itibarıyla düzenli olarak Rus, Hint, İngiliz ve Çin taşıyıcılarında kullanılmaktadır.

Kullanıcılar[değiştir | kaynağı değiştir]

STOBAR sistemi kullanan uçak gemisi sınıfları[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınıf Resim Köken Gemi sayısı Tahrik Deplasman İşletici Taşınan uçak Notlar
Kuznetsov sınıfı uçak gemisi Sovyetler Birliği 1 Buhar türbini 58,000 ton Rus Donanması
1 Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması
Kiev sınıfı uçak gemisi Sovyetler Birliği 1 Buhar türbini 45,500 ton Hint Donanması STOVL taşıyıcısı olarak inşa edildi ve STOBAR'a dönüştürüldü
Shandong Çin 1 Buhar türbini 70,000 ton Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması Yükseltilmiş Kuznetsov tipi tasarım
Denemelerde[1]
INS Vikrant Hindistan 1 Gaz türbini 40,000 ton Hint Donanması

STOBAR uçakları listesi[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Mikoyan MiG-29K – şu anda Hint Donanması ve Rus Donanması'nda etkin hizmette.
  • Shenyang J-15 – kısmen Çin uçak gemisi Liaoning'de Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması tarafından işletilen Su-33'e dayanıyor.
  • HAL Tejas – Hindistan Donanması için iki deniz çeşidi geliştiriliyor; bir öncültür (NP-1) şu anda uçuş testinden geçmektedir.
  • Suhoy Su-33 – Su-27'den geliştirilmiş ve yalnızca Rus Donanması tarafından kullanılmaktadır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "India's first indigenous aircraft carrier INS VIKRANT(IAC1) is out for trials". Defence News India (İngilizce). 17 Ekim 2020. 18 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Ekim 2020.