SS Baykal

Vikipedi, özgür ansiklopedi
SS Baykal

SS Baykal, Trans-Sibirya Demiryolunun doğu ve batı kısımlarını Baykal Gölü üzerinden birbirine bağlayan buzları kıran bir tren feribotuydu.

Geminin geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

1895'in başlarında, Ulaştırma Bakanı Mikhail Khilkov'un önerisinin ardından feribot inşası başladı. 30 Aralık 1895'te Armstrong Whitworth ile buzkıran gemisinin bölümleri için sözleşme imzalandı.[1] Haziran 1896'da buzkıran gemisinin bölümleri, montaj için Listvenichnoye köyüne gönderildi. Üç yıl sonra montaj işlemi tamamlandı ve 29 Haziran 1899'da göreve başladı.

Rus İç Savaşı patlak verdiğinde Kızıl Ordu SS Baykal'ı makineli tüfekler ve toplar ile donaltmıştı. İrkutsk'taki Beyaz Ordu teslim olmasından sonrasında gemi Mysovaya iskelesine getirilmiştir.

Ağustos 1918'de buzkıran Baykal Gölü Muharebesi sırasında topçu ateşi ile hasar gördü. Gemi Mysovaya iskelesinde yandı.

1920'de hasarlı gövde yeniden yüzdürüldü ve Baykal Limanı'na çekildi. 1926 yılına kadar dokunulmadan kaldı ve daha sonra söküldü. Alt gövdesi, pruva pervanesi ve motorlarının bir kısmının hala Angara Nehri'nin dibinde olma ihtimali var.

Kaynak[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "SS Baikal (1896)". www.tynebuiltships.co.uk. 18 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Nisan 2017.