Angara Nehri

Koordinatlar: 52°25′42″N 104°06′18″E / 52.42838°K 104.10507°D / 52.42838; 104.10507
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Angara Nehri
Angara Nehri
Angara Nehri
Konum
Ülke(ler) Rusya, Moğolistan
Genel bilgiler
Kaynak Baykal Gölü
Kaynak rakımı 456 m
Ağız Yenisey Nehri
Uzunluk 1779 km
Debi 120 km³/year
Angara Nehri'nin kaynağı

Angara nehri (Buryatça: Ангар мүрэн (Angar müren), Moğolca: Ангар мөрөн (Angar mörön), Rusça Ангара́), güneydoğu Sibirya'da, Irkutsk Oblast ve Krasnoyarsk Krai'da bulunan 1779 km uzunluğunda bir nehirdir. Baykal Gölünden boşalan tek nehirdir ve Yenisey Nehrini besleyen sulardan biridir.[1]

Nehir, Listvyanka yerleşimi mevkiinde Baykal Gölünden ayrılır ve Irkutsk Oblast'ın Irkutsk, Angarsk, Bratsk ve Ust-Ilimsk şehirlerinin yakınından geçer. Sonra batıya döner, Krasnoyarsk Krai'ye girer, Strelka'da (Lesosibirsk'in 40 km doğusunda) Yenisey'e dökülür.

Angara nehrinin İlim nehriyle kesiştiği noktanın aşağısı, geçmişte Yukarı Tunguska ((Rusça) Верхняя Тунгуска, Verkhnyaya Tunguska) olarak bilinirdi.

Baraj ve rezervuarlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Angara nehri üzerinde 1950'lerden sonra inşa edilmiş üç büyük hidroelektrik santral bulunur.

Gemi seyri[değiştir | kaynağı değiştir]

Irkutsk'ta Angara Nehri

Angara'nın birbirinden kopuk birkaç bölümü nehir trafiğine müsaittir:[2][3][4]

  • Baykal Gölünden Irkutsk'a;
  • Irkutsk'tan Bratsk'a;
  • Ust-Ilimsk Rezervuarında;
  • Boguçani Barajı'ndan (Kodinsk) nehrin Yenisey'e döküldüğü yere kadar.

Ust Ilimsk Barajı ve Boguçani Barajı arası, çağlayanlardan dolayı halen gemi seyrine müsait değildir. ancak, Boguçani Barajı'nın tamamlanması ve baraj gölünün dolmasından sonra nehrin bu kısmı da kısmen gemi ile geçilebilir hale gelecektir. Buna rağmen Baykal Gölü'nden Yenisey'e kadar gemiyle gitmek mümkün olmayacaktır çünkü bu barajların hiçbirinde gemi asansörü veya gemi havuzu (İng. ship lock) bulunmamaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Angara River". Encyclopedia Britannica Online. 18 Kasım 2008 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Ekim 2006. 
  2. ^ "Angara River, southeast-central Russia". 10 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Ocak 2009. 
  3. ^ Енисейское пароходство: Ангара - судоходство и грузоперевозки 19 Kasım 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Yenisey taşıma Şirketi: Angara - Navigasyon ve Kargo taşıma) (Rusça)
  4. ^ ОСОБЕННОСТИ ДВИЖЕНИЯ И СТОЯНКИ СУДОВ ПО ВНУТРЕННИМ ВОДНЫМ ПУТЯМ ВОСТОЧНО-СИБИРСКОГО БАССЕЙНА 13 Mart 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Doğu Sibirya Havzasındaki iç su yollarında özel gemi seyri kuralları) (Rusça)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]