Sırp Özgürlük Ordusu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sırp Özgürlük Ordusu askeri.

Sırp Özgürlük Ordusu, Avusturya tarafından, Avusturya-Osmanlı Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğuyla savaşmak için kurulan gönüllü milis kuvvetleridir. Fransız Devrimi Savaşları ile Avusturya barış istemişti. Yapılan Sistova Antlaşması ile ordu lağv edildi ve en önemli komutanı Koča Anđelković, kazığa oturtularak idam edildi. Ancak lağv edilen ordunun milisleri, Sırp İsyanları'nda önemli bir payı olacaktı.

Ordunun tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ordunun ana komutanı, Avusturyalı Mihailo Mihaljevic'ti. Sırp kökenli komutanlar ise Stanko Arambašić, Radič Petrović ve en önemli komutanı Koča Anđelković'ti. Ayrıca Sırbistan'daki Ortodoks rahipler orduyu destekledi.

Koča Anđelković'in milisleri Palanka ve Batočina'yı ele geçirdi. Ardından Kragujevac bölgesine saldırdı ve İstanbul'a giden yolu ele geçirdi. Osmanlı Ordusunun Nis Sancağı ile Vidin Sancağı bağlantısını kesti.

Sırp Özgürlük Ordusu, Avusturyalılar ile birlikte 1787 sonunda ve 1788 yılının başında, Belgrad'a yönelik 2 saldırı gerçekleştirmiş ancak iki saldırdı da başarısız oldu.

Ordunun mevcudiyeti[değiştir | kaynağı değiştir]

6 Kasım 1789'da yayınlanan bir belgeye göre, Sırp Özgürlük Ordusu'nda 1 subay birliği, 18 Fusi ve 4 silahşor toplam 5.049 asker bulunuyordu.[1]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Paul W. Schroeder (1996). The Transformation of European Politics, 1763-1848. Oxford University Press. ss. 58-59. ISBN 978-0-19-820654-5. 17 Kasım 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Şubat 2017.