Süper renksemez mercek

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Süperakromatik lens, 4 dalga boyunu ortak bir odak düzlemine getirir ve sıfıra yakın artık kromatik aberasyona sahiptir.
Carl Zeiss Tele-Süperakromat, 5,6/350 T* lens.
Graph show degree of correction by different lenses and lens systems
Merceklerin Görünür ve yakın kızılötesi dalga boyları tayflarında kromatik düzeltmesinin karşılaştırılması. Yatay eksen sapma derecesini gösterir, 0 sapma olmadığını gösterir. Lensler: 1: basit, 2: akromatik (renksemez) ikili, 3: apokromatik ve 4: süperakromatik.

Süper renksemez veya süper akromatik mercek ilk olarak Maximilian Herzberger tarafından en iyi düzeltilmiş lens olarak tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Bir superakromat renk kayması eğrisi bir olan dörtlü bir fonksiyonu vardır. Teoride dört ayrı renk getirilebilir, yani odağı aynı anda düzeltebilirseniz, aynı düzlemde küresel sapma ve saha sapmaları engellenebilir. Bir süper renksemezde bu amaçla yapılmıştır. Görünür ışıkla aynı odak düzleminde yeniden odaklama yapar dahası 0,7 ila 1,0 mikrometre dalga boyu bandında yakın kızılötesi ışığı bile odaklayabildiğinden,bu mükemmele yakın düzeltmesi ile kromatik ve küresel sapmanın neredeyse tamamen önüne geçer. Film, dijital, çok spektral fotoğrafçılıkta oldukça faydalıdır. Optik camların sınırlı seçimi ve kısmi dağılım özellikleri nedeniyle, süper renksemez mercekler pahalı florit camlarla ve çok sıkı standartlarla üretilmelidir.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]