Rikon, Tösstal

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Rikon, Tösstal
Zaman dilimiUTC+01.00
 • Yaz (YSU)UTC+02.00
Resmî site
www.zell.ch (Almanca)
S-Bahn Zürih tren istasyonu
Unter Rikon

Rikon, Tösstal, İsviçre'nin Zürih kantonundaki Zell belediyesine bağlı bir köydür.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

Rikon, Töss Vadisindeki Winterhur semtindedir. Zell-Rikon, kuzeybatıdaki Winterthur şehrinin kentsel alanına aittir. Rikon'da bir Tibet manastırı, Tibet Enstitüsü Rikon bulunur. Komşu yerleşimler Kyburg, Kollbrunn, Schlatt, Wildberg ve Winterthur'dur.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

Eğitim, Anaokulu, Primarschule ve Sekundarschule seviyelerini kapsar. Daha yüksek okul seviyeleri Winterthur'dadır.

Toplu taşıma[değiştir | kaynağı değiştir]

Tösstalstrasse otoyolu 1837'de, Tösstalbahn demiryolu 1872/76'da inşa edildi. Rikon tren istasyonu, S26 hattı üzerindeki S-Bahn Zürih'in bir durağıdır.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuhn Rikon AG yönetim binası
Tibet Enstitüsü Rikon
Havadan görünüm (1958)

Zell kilisesinin yakınında, Roma İmparatorluğu mülkünün kalıntıları bulundu. İlk 741 ve 744 yıllarında «Cella» (Zell) olarak belirtilen Zell ve Turbenthal belediyeleri, Alamannic soylu Beata tarafından Zürih Gölü üzerindeki Lützelau adasındaki rahibe manastırına verildi. Daha sonra, bölge Aziz Gallen manastırına verildi ve Rikon'daki bir su değirmeni de dahil olmak üzere Habsburg hanedanı'na tımar olarak verildi. Grafschaft Kyburg'un bir parçası olarak bölge 1450 civarında Zürih şehrine satıldı. 1817/18'de Rikon'da bir tekstil üretimi ve 1925'te en iyi bilinen Metallwarenfabrik AG Heinrich Kuhn, şimdiki Kuhn Rikon AG kuruldu. 1934'ten beri Hinter-Rikon, Zell belediyesinin bir parçasıdır.[1]

1961'de İsviçre, Batı yarımkürede Tibetli mültecilere büyük ölçekte yeni evler veren ilk ülkelerden biriydi. Henri ve Jacques Kuhn (Metalwarenfabrik AG Heinrich Kuhn'un sahipleri) bir grup mülteciye iş ve konaklama teklif etti. Manastır Tibet Enstitüsü Rikon, 14. Dalai Lama'nın tavsiyesi ve himayesi altında kuruldu. 9 Kasım 1968'de manastır Tibet Enstitüsü, Dalai Lama'nın önde gelen iki öğretmeni Trijang Rinpoche ve Ling Rinpoche tarafından kutsandı.[2] Hikayeleri, National Geographic'in Kasım 1968 sayısında Laura Pilarski'nin "İsviçre'deki Küçük Tibet" adlı makalesinde yer aldı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Municipality of Zell: Portrait & History 7 Kasım 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (Almanca)
  2. ^ "Tibet Institute Rikon: History". 27 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Rikon im Tösstal ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur