Red Dead Online

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Red Dead Online
GeliştiriciRockstar Studios
YayımcıRockstar Games
SeriRed Dead
MotorRAGE
Platformlar
Çıkış
  • PlayStation 4, Xbox One
  • 15 Mayıs 2019[a]
  • Microsoft Windows
  • 5 Kasım 2019
  • Stadia
  • 19 Kasım 2019
Resmî siteRed Dead Online

Red Dead Online (kısaca RDO) Rockstar Games tarafından geliştirilip yayınlanan aksiyon-macera oyunu Red Dead Redemption 2'nin çevrimiçi çok oyunculu sürümüdür. Oyunun betası ilk olarak 27 Kasım 2018'de yayınlandı. Tam sürümü ise 15 Mayıs 2019'da piyasaya sürüldü. Ana oyundan bağımsız sürümü ise 1 Kasım 2020'de yayınlandı.

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Red Dead Online, 2018 çıkışlı video oyunu Red Dead Redemption 2'nin çok oyunculu sürümüdür.[1] Birinci veya üçüncü şahıs bakış açısıyla oynanan oyun, Amerika Birleşik Devletleri'nin kurgusal bir eyaletini içeren açık dünya ortamında geçmektedir.[2] Tek oyunculu hikâyedeki oyuncu ilerlemesi, çok oyunculu oyunu etkilemez. Oyun dünyasına girdikten sonra, oyuncular kendi karakterlerini kişiselleştirir ve çevreyi tek başlarına veya çevrimiçi oyuncu gruplarıyla keşfetmekte özgürdürler. Oyuncular, takımlarının üyeleriyle veya onlara karşı veya diğer gruplara karşı organize faaliyetlere katılabilir. Oyuncular oyun dünyasındaki aktiviteleri tamamladıkça, karakterlerini sıralamada yükseltmek için deneyim puanları ve bonuslar alırlar.[1]

Kamplar, oyun dünyası boyunca, oyuncuların dinlenebileceği, gardırobuna erişebileceği, zanaat yapabileceği, yemek pişirebileceği ve hızlı seyahat edebileceği bireysel bir oyuncu için geçici olarak kurulabilir. Atlar, her biri farklı özelliklere sahip çeşitli ırkların bulunduğu ana ulaşım aracıdır. Oyuncular, atları kullanmak için vahşi bir atı eğitmeli veya evcilleştirmelidir. Bir atın kullanımı, onu temizleyerek ve besleyerek güvenini artırılabilecek bir bağlanma sürecini başlatacak ve oyuncu ata bindikçe avantajlar elde edecektir. Oyuncular, atları öldüğünde yeniden doğabilmesi için atlarını sigortalatmalıdır.[3]

Oyun dünyasına dağılmış, dört oyuncu ile birlikte yapılan hikâye görevleri vardır.[3] Oyun dünyasında ayrıca 32 kişiye kadar oyuncunun bireysel olarak veya bir grupla katılabileceği etkinlikler de içermektedir.[4] Etkinlik türleri arasında ateşli silahların yer almadığı bir ölüm maçı modu ve at yarışı modu bulunur. Oyun dünyasının herhangi bir yerinde rekabetçi bir etkinlik başladığında oyunculara bilgi verilir ve onlara isteğe bağlı olarak anında etkinliğe gitme seçeneği sunulur.

Hikâye[değiştir | kaynağı değiştir]

Fırsatlar Diyarı[değiştir | kaynağı değiştir]

Oyun, Red Dead Redemption 2 olaylarından bir yıl önce, 1898'de geçiyor. Oyuncu, cinayetten tutuklanan ve Sisika Hapishanesine hapsedilen bir kahraman olarak oyuna başlarlar. Hapis cezasına çarptırılmalarına ve infaz edilmelerine altı ay kala, hapishane nakli sırasında bir grup silahlı adam tarafından kurtarılır. Silahlı grubun lideri Horley, oyuncuya, iş ortakları Jeremiah Shaw, Amos ve Grace Lancing tarafından öldürüldüğünden şüphelendiği kocası Philip'i öldürmekle haksız yere suçlandığını ortaya çıkaran dul Jessica LeClerk'e kadar eşlik eder. Jessica, oyuncuyu kurtarmanın karşılığında Philip'in ölümünün intikamını almak için oyuncunun yardımını ister.

Oyuncuya bir kamp ve bir iş verildikten sonra, Blackwater'da Horley ile buluşurlar ve Horley, Philip'in cinayetini araştırırken birkaç şerife yardım etmelerini önerir. Bunu yaptıktan sonra, Horley oyuncuya, oyuncunun onur seviyesine bağlı olarak asker Tom Davies veya kanun kaçağı Samson Finch ile iş yapabileceğini söyler.

Bir Kaçakçının Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Aralık 2019'da oyuna eklenen bir hikâye bölümüdür. Oyuncu karakteri, bir zamanlar Lemoyne'de kaçak içki üretimini kontrol eden, acımasız Reid Hixon liderliğindeki gelir ajanlarıyla karşı karşıya kaldıktan sonra ortadan kaybolan Maggie Fike ile tanışır. Oyuncu, Maggie'nin yeğeni Lem'i gelir sahiplerinden kurtararak, Braithwaite ailesinin dikkatini çeker. Braithwaites, oyuncunun kaçak avcılık operasyonlarını sabote ettikten sonra ona misilleme yapmakla tehdit ederken, Hixon ayrıca Maggie'nin düzelen işlerini öğrenir ve oyuncu ile Lem'i bir şekilde pusuya düşürür. Maggie, her iki düşmanla da aynı anda başa çıkmak için Braithwaites ile sözde bir barış toplantısı düzenler.

Toplantıda Hixon, oyuncu Lem ve Danny-Lee'yi tutuklar, ancak Lem'in beraberinde getirdiği patlayıcı bir kaçak içki vagonunu patlattıktan sonra kaçmayı başarırlar. Lem'in yardımıyla, oyuncu Hixon'u öldürür ve Danny-Lee'yi yakalar ve Danny-Lee'yi Maggie'ye götürür. Oyuncu daha sonra Maggie ve Lem ile kaçak içki üretimine geri döner.

Geliştirme[değiştir | kaynağı değiştir]

Red Dead Online, Red Dead Redemption 2 ile aynı anda geliştirildi.[5]

Ek içerik[değiştir | kaynağı değiştir]

Frontier Pursuits[değiştir | kaynağı değiştir]

Red Dead Online'nın ilk ek içerik sürümü Frontier Pursuits 10 Eylül 2019 tarihinde piyasaya sürüldü. Ek içerik sürümünde Tüccar, Ödül avcısı ve Kolektör adında 3 rol gelmesinin yanı sıra birçok yeni özeliklerde eklendi.[6]

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The beta for Red Dead Online opened for owners of the game's Ultimate Edition on November 27, 2018. Players who played Red Dead Redemption 2 on the first day of release (October 26) were granted access the following day, November 28. Players who played the game within the first three days of release (October 26–29) were granted access on November 29, and the game opened for all other players on November 30. The beta ended on May 15, 2019.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Kuchera, Ben; McWhertor, Michael (27 Kasım 2018). "Red Dead Redemption 2 Online: 7 things to know about the beta". Polygon. Vox Media. 28 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2018. 
  2. ^ St Leger, Henry (7 Kasım 2018). "Red Dead Redemption 2 guides, character list and reviews". TechRadar. Future plc. 2 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2019. 
  3. ^ a b Tach, Dave; Parkin, Jeffrey (27 Kasım 2018). "Red Dead Online beginner's guide". Polygon. Vox Media. 28 Kasım 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2019. 
  4. ^ "Red Dead Online guide: tips and tricks for missions, multiplayer modes and open world survival". VG247. 21 Aralık 2018. 22 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ağustos 2019. 
  5. ^ West, Josh (8 Ağustos 2019). "Rockstar details the future of Red Dead Online: "we are only just getting started!"". GamesRadar+. Future plc. 8 Ağustos 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 17 Ağustos 2019. 
  6. ^ "Red Dead Online: Frontier Pursuits Out Now - Rockstar Games". www.rockstargames.com. 9 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Ocak 2023.