John Marston

Vikipedi, özgür ansiklopedi
John Marston
Red Dead karakteri

John Marston'ın, Red Dead Redemption (solda) ve Red Dead Redemption 2'de ki (sağda) görünümü
İlk görünümRed Dead Redemption (2010)
Son görünümRed Dead Redemption 2 (2018)
YaratanRockstar Studios
CanlandıranRob Wiethoff
Bilgileri
Takma ad(lar)ıJim Milton, JM
MeslekKovboy, Haydut
AileMarston Ailesi [1]
Evlilik(ler)Abigail Roberts
ÇocuklarJack Marston
İsimsiz bir kız çocuğu (öldü) [2]
UlusAmerika Birleşik Devletleri Amerikalı (İskoç Asıllı) [3]
ÜyelikVan der Linde çetesi (eski)
Doğum1873
Ölüm1911 (38 yaşında)
Ölüm nedeniVücuda giren çok sayıda kurşun

John Marston, Rockstar Games'in oluşturduğu Red Dead video oyunu serisindeki kurgusal karakterdir. 2010 video oyunu Red Dead Redemption'ın oynanabilir kahramanıdır, Vahşi Batı'nın son dönemlerinde, ailesinin federal hükûmet tarafından alıkonmasıyla birlikte onları kurtarmak için karşılığında üyesi olduğu eski çetede hayatta kalan son üyelerini öldürmek veya hapsetmek zorunda kalır. John aynı zamanda ana hikâyeye dahil olmayan, zombi kıyameti temalı bir genişleme paketi olan Red Dead Redemption: Undead Nightmare'in de ve ilk oyundaki olaylardan daha öncesini konu alan ancak daha sonra piyasaya çıkan Red Dead Redemption 2'nin ikinci ana karakteridir. İkinci oyun, John'un ölümünden önce çetedeki hayatını ve daha sonra ailesiyle dürüst bir hayata başlama girişimlerini anlatmaktadır.

Rob Wiethoff, John Marston'ı her iki oyunda da hareket yakalama yoluyla canlandırmıştır. Karakter, ilk oyunda ailesine düşkün bir karakter olacak şekilde geliştirildi. Karakter eleştirmenler tarafından olumlu tepkiler aldı, birçok eleştirmen onun olgunluğunu, ahlaki karmaşıklığını ve belirsizliğini ve ilk oyunun odak noktaları olarak kefaret arayışını örnek gösterdi. Wiethoff'un Marston karakteriyle bütünlüğü de beğeniyle karşılandı.

Karakter[değiştir | kaynağı değiştir]

Gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Rob Wiethoff, John Marston rolü için onun repliklerini okuyarak seçmelere katıldı. Oyunun konusunun farkında olmamakla beraber, o dönem oyun sadece "isimsiz video oyunu projesi" olarak anıldı.[1] Seçmelerin zaman kaybı olduğunu hissetse de, birkaç gün sonra rolü aldı.[1] Hareket yakalama süreci, hareketlerin ve seslendirmenin eşzamanlı olarak kaydedilmesini içeriyordu, seslendirmenin küçük bir kısmı ise seslendirme kabininde yapıldı.[2][3] Wiethoff, ilk oyun üzerinde neredeyse iki yıl boyunca performans gösterdi ve ana yapım yaklaşık altı hafta sürdü.[2] Kayıtlar, bir veya iki ay ara vermeden önce, birkaç hafta içinde gerçekleştirildi.[1] Wiethoff, her gün yaklaşık 12 ile 15 sahne kaydı için performans göstermekteydi.[2]

John bir "aile babası" olarak tasvir edildi.[4] Ekip, ilginç bir deneyim sağlamak için onu basit bir kahraman veya kötü bir adam olmak yerine Red Dead Redemption'da incelikli bir karakter olarak sunmak istedi. Teknik ekipten Ted Carson, karakterin sinizm ve gerçekçi bakış açısıyla ilginç hale geldiğini söyledi.[5]

Karakterin hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

John'un hayat kadını olan annesi doğum sırasında öldü. Kör olan babası ise bir bar kavgasında, John henüz sekiz yaşındayken öldürüldü. John birkaç yıl yetimhanede kaldıktan sonra oradan kaçtı. John, 12 yaşında hırsızlık yaparken yakalandıktan sonra linç edilmekle tehdit edildiğinde, onu çetesine alan Dutch van der Linde tarafından kurtarıldı.[6] Abigail Roberts çeteye katıldığında, birbirlerine aşık oldular ve Jack adında bir oğulları oldu.

Red Dead Redemption 2[değiştir | kaynağı değiştir]

1899'daki oyunun olayları sırasında, John, Pinkerton'lardan kaçarken çetenin izcisi olarak görevlendirilir. Kurtlar tarafından saldırıya uğradıktan ve karda mahsur kaldıktan sonra, çete üyeleri Arthur Morgan ve Javier Escuella tarafından kurtarılır. İyileştikten sonra, başarılı bir tren soygunu planlayıp gerçekleştirmeden önce bazı çete görevlerinde yer alır. Başarısız bir banka soygunu sonrası John yakalanır ve hapsedilir. Arthur ve Sadie, Dutch'ın istememesine rağmen onu hapisten kurtarır. John'da, Arthur gibi, Dutch'ın paranoyasına ve aklını yitirmesine karşı giderek daha dikkatli olmaya başlar; John'un ailesini koruyan Arthur, zamanı geldiğinde çeteyi terk etmesi için onu uyarır. John daha sonra bir tren soygunu sırasında Dutch tarafından ölüme terk edilir, ancak Arthur, Dutch ve Micah ile yüzleşirken kampa geri döner. Pinkertonlar kampı işgal ettiğinde, Arthur ve John kaçar. John, Arthur'un isteği üzerine ailesinin yanına döner.

Sekiz yıl sonra, 1907'de John, Abigail ile bir çiftlikte dürüst bir iş bulur, ancak John, kendisini ve işverenini tehdit eden kanun kaçaklarına karşı savaşırken, eski hayatından bıkmış olan Abigail, oğulları Jack ile birlikte çiftlikten ayrılır. John, Beecher's Hope'ta bir mülk satın almak için yeterli parayı kazanarak ailesini geri kazanmaya çabalar. Uncle ve Charles Smith'in yardımıyla bir çiftlik inşa ederken, Sadie ona banka kredilerini ödemek için iş sağlar. Abigail döndükten sonra John ona Arthur'un zamanında Mary Linton'a aldığı yüzük ile evlenme teklif eder. Sadie, Arthur'un ölümüne sebep olan Micah'ın yerini bulduğunu John'a bildirir. Sadie, Charles ve John, Micah'ı bulmak için yola koyulur. Bir Meksika açmazında Dutch, Micah'ı vurur ve oradan ayrılmadan önce John'un Micah'ı vurmasına izin verir. İntikam sonrası John ve Abigail çiftliklerinde evlenirler. Oyunun son sahnesinde federal ajanlar Edgar Ross ve Archer Fordham'ın John'un çiftliğini gözetlediği gösterilir.

Red Dead Redemption[değiştir | kaynağı değiştir]

1911'de Ross ve Fordham, John'a ödül avcısı olarak hareket etmesini ve eski kanun kaçağı arkadaşlarını yakalamasını emreder. Ajanlar, John'un emirlere uymasını sağlamak için Jack ve Abigail'i kaçırır ve John'a yıktıkları sorumluluğu yerine getirdikten sonra serbest bırakılmaları için söz verirler. New Austin eyaletinde, eski çete üyesi Bill Williamson'ın kalesine saldırmasına yardım eden birçok kişiyle çalışmaya başlar. Bill, eski çete üyesi Javier Escuella'dan yardım istemek için Meksika'ya kaçtığında, John onu takip eder. Olaylar gelişirken John, kendini isyancıların ve askerlerin arasındaki bir iç savaşta bulur. İsteksizce her iki tarafa da yardım eder, bunun karşılığında Bill ve Javier hakkında bilgi ister. Sonunda Javier'i bulur ve oyun, oyuncuya onu öldürmek veya ajanlara teslim etme seçeneği sunar. Oyuncu Javier'i ajanlara teslim etse bile Javier daha sonra yargılanıp idam edilir. Bill ise John veya isyancı lider Abraham Reyes tarafından ele geçirilir ve öldürülür.

John ailesini geri almak için döndüğünde, Ross ona Dutch'ın izini sürmesi gerektiğini söyler. Dutch ve operasyonlarına yönelik birkaç başarısız saldırıdan sonra, John ve ajanlar Dutch'un saklandığı yere bir saldırı düzenler. John, Dutch'ı bir uçuruma kadar kovalar. Mermisi biten Dutch elindeki silahı atarak kendini uçurumdan boşluğa bırakır ve intihar eder. Çete üyelerinin ölümünden sonra John ve ailesi çiftliklerine geri döner. Kısa süre sonra çiftlik, hükûmet askerleri tarafından saldırıya uğrar ve Uncle öldürülür. John ailesini bir ata yönlendirir ve oradan kaçmalarını sağlar, ancak Ross önderliğinde bir grup asker tarafından vurularak öldürülür. Abigail ile birlikte kaçan Jack silah seslerini duyunca çiftliğe dönmeye karar verirler.

John'un cesedini gören Jack ve Abigail gözyaşlarına boğulur. Cesedi çiftlikte bir yamaca gömülür. Birkaç yıl sonra ise bilinmeyen bir nedenden ölen Abigail'i John'un yanına gömen Jack, intikam peşine düşer. Babasının ölümünden 3 yıl sonra Edgar Ross'u bulur ve kovboy düellosunda öldürür.

Tepkiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Rob Wiethoff'un John Marston rolündeki performansı, çeşitli oyun yayınlarından ve ödül törenlerinde övgü aldı.

John Marston'ın karakteri olumlu eleştiriler aldı. Network World'den Keith Shaw, karakteri "karmaşık bir karakter" olarak nitelendirdi.[7] The New York Times yazarlarından Seth Schiesel, "[John] ve yaratıcıları, gerçek dünyanın o kadar inandırıcı, uyumlu ve büyüleyici bir hayalini yeniden canlandırıyorlar ki, bu durum video oyunlarında gelişmişlik ve hırs için yeni bir standart belirliyor" dedi.[8] GamesRadar, karakteri dönemin en iyileri arasından biri seçti ve özellikle aile hayatının tasvirini övdü.[9] Game Informer'dan Javy Gwaltney, John'u Rockstar'ın en iyi karakteri olarak övdü ve karmaşık kişiliğinin onu çoğu kahramandan daha gerçekçi kıldığını belirtti.[10] IGN'den Brian Albert, John'u "en belalı video oyunu silahşörlerinden" biri olarak nitelendirerek övdü.[11] Eurogamer'dan Dan Whitehead, Undead Nightmare'in senaryosunun karakterlerinin ruhunu, John Marston'ın "oyun dünyasının harika karakterlerinden biri" yaptığını yazdı.[12]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Stafford, Patrick (22 Ekim 2018). "What happened to John Marston". Polygon. Vox Media. 22 Ekim 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2020. 
  2. ^ a b c Vernoff, Kaili (26 Mart 2020). "Rob Wiethoff (John Marston in RDR & RDR2)". Let's Play Podcast (Podcast). The*gameHERs. 4 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2020. 
  3. ^ Shanley, Patrick (8 Kasım 2018). "How 'Red Dead Redemption 2's' Stars Brought a New Western Classic to Life". The Hollywood Reporter. Eldridge Industries. 14 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2019. 
  4. ^ Snider, Mike (26 Mayıs 2010). "'Red Dead Redemption' Q&A with Rockstar's Dan Houser". USA Today. Gannett Company. 30 Eylül 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Eylül 2014. 
  5. ^ Staff (11 Şubat 2010). "Red Dead Redemption Exclusive Q&A". GameSpot. CBS Interactive. 28 Ağustos 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Ağustos 2014. 
  6. ^ Daujam, Mathieu (October 2018). Price, James (Ed.). Red Dead Redemption 2: The Complete Official Guide – Collector's Edition. United States: Piggyback. s. 361. ISBN 9781911015543. 
  7. ^ Shaw, Keith (2 Temmuz 2010). "Red Dead Redemption Review: Saddle Up, Partners!". Network World. International Data Group. 6 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2013. 
  8. ^ Schiesel, Seth (16 Mayıs 2010). "Way Down Deep in the Wild, Wild West". The New York Times. 18 Mayıs 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Temmuz 2013. 
  9. ^ "Best game characters of the generation". GamesRadar. Future plc. 11 Ekim 2013. 11 Ekim 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2014. 
  10. ^ Gwaltney, Javy (24 Ekim 2018). "Remembering The Mundane Greatness Of John Marston". Game Informer. GameStop. 7 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mayıs 2020. 
  11. ^ Albert, Brian (20 Aralık 2013). "The Most Badass Video Game Gunslingers of All-Time". IGN. Ziff Davis. 20 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ağustos 2020. 
  12. ^ Whitehead, Dan (28 Ekim 2010). "Red Dead Redemption: Undead Nightmare Pack". Eurogamer. Gamer Network. s. 1. 10 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Mayıs 2020.