Ramiz Karaeski

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ramiz Karaeski
Tuncel Kurtiz, Ramiz Karaeski rolünde
İlk görünümAşk Ölümden Güçlüdür (3. Bölüm)
Son görünümYaşanmamış Hayatlar (61. Bölüm)
YaratanKerem Deren
Pınar Bulut
CanlandıranTuncel Kurtiz
Ufuk Bayraktar (gençliği)
Bilgileri
Tam adıRamiz Karaeski
Takma ad(lar)ıRamiz Dayı
TürKurgusal karakter
CinsiyetErkek
MeslekKabadayı
Evlilik(ler)Rabia Karaeski
Önemli ilişkileriEzel Bayraktar
Selma Hünel (öldü)
Kenan Birkan (öldü)
ÇocuklarAzad Karaeski
Selim Karaeski (öldü)
Uğur Karaeski (öldü)
Ali Temel Karaeski (öldü)
AkrabalarıAli Kırgız (Damadı)
Sekiz/Ramiz Karaeski
(Torunu) (öldü)
Tevfik Kırgız (Torunu)

Ramiz Karaeski ya da Ramiz Dayı, bir Türk dizisi olan Ezel adlı dizide kurgusal bir karakter. Tuncel Kurtiz tarafından yetişkin hâli, gençliği ise Ufuk Bayraktar tarafından canlandırıldı. Ramiz Dayı ilk defa 12 Ekim 2009'da yayımlanan Aşk Ölümden Güçlüdür bölümünde göründü ve 61. bölümde diziden ayrıldı.

Ramiz Karaeski[1] 1971 yılında İstanbul’a gelmiş, şehre sahip olmaya kararlı, bileği kuvvetli bir adamdı. Baskın özellikleri arasında mertlik, dürüstlük ve zekâsı bulunur. İlk sezonda Ömer'e akıl hocalığı ön plandayken ikinci sezonda ağırlıklı olarak Ramiz'in geçmişi işlendi ve günümüzde en büyük düşmanı olan Kenan Birkan'la hesaplaşması anlatıldı. Ramiz karakteri, 61. bölümde Ezel ile birlikte kızı Azad'ı kurtarırken aldığı kurşun yaralarından dolayı ölerek diziye veda etti.

Öne çıkan özellikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ramiz Karaeski[2] 1971 yılında İstanbul’a gelmiş yürekli bir adamdı. Dizide zekası, hayat tecrübesi ve raconu ön planda tutuşu ile öne çıkar. Baskın özellikleri arasında mert ve dürüst kişiliği; diğer kabadayılarda sık rastlanmayan entelektüelliği bulunur. İstanbul'a geldiğinde her şeyi bileğinin gücüyle halletmeye çalışan Ramiz, Kenan'la ayrı kaldığı dönemde bilginin de gerekli olduğunu anlamış ve kendini geliştirmeye bu sırada başlamıştır. Hayattaki en değerli varlığı, Kenan'ın katliamından sağ kalan tek çocuğu, kızı Azad'dır.

Dizinin ilk sezonundan itibaren ön planda olan bir karakterdi. Ömer'in dönüşümünde ilk fitili ateşleyen arkadaşlarının ve aşık olduğu kadının ona ihanetiyken intikamını alabilmesi için ona gerekli altyapıyı sağlayan kişi Ramiz Karaeski oldu. Diziye girdiğinde yaşı itibarıyla 2000'lerdeki entelektüel kişiliği ile tanındı ve akıl hocalığı ön plandaydı. İkinci sezonda ise ağırlıklı olarak Ramiz'in geçmişi işlendi ve günümüzde en büyük düşmanı olan Kenan Birkan'la hesaplaşması anlatıldı.

İstanbul'a gelişi ve Kenan Birkan ile ilişkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ramiz Karaeski,[3] İstanbul'un sahibi olma gayesiyle Gaziantep'ten çıktı ve 1971 yılında trenle İstanbul'a vardı. Daha ilk günden, istasyonda başı dertte olan Kenan Birkan'a yardımcı oldu. Kenan zengin bir ailenin çocuğuydu ama ailesinden uzaklaşmak istiyordu. Ramiz ise İstanbul'u fethetmek istiyordu. İlk karşılaşmalarından sonra Kenan, Ramiz'i takip etmeye başladı.[4]

Ramiz, İstanbul'un hakimi olan büyük kabadayılarının yanında işi öğrendi ve öğrendiklerini onlara karşı kullandı. Sırasıyla önce Jilet Ahmet'in mekanını aldı, sonra Hayratlı'nın (Sait Duman'ın) sağ kolu oldu ancak çok geçmeden Hayratlı ondan rahatsız olmaya başladı. Gaziantep'ten gelen kanlılarına Ramiz'in yerini söyledi, çatışmadan sağ çıkan Ramiz oldu, böylece bir soğuk savaş başladı. Ardından Ramiz, Kenan ve Selma'nın yardımıyla Kara Celal'i ortadan kaldırdı ve Hayratlı'nın mekanında olay çıkardı. Aynı dönemde Kenan'ın ailesi onu geri kazanmaya çalışıyordu. Ramiz'in denklemden çıkması durumunda Kenan'ın geri döneceğine inanan kardeşi Hayratlı'yla birlik oldu; gelişen olaylar sonucunda Kenan Hayratlı'yı öldürdü. Ramiz, Kenan'ı şehir dışında saklamaya başladı.

Kırk sene önce buraya bir adam indi. Elinde bir bavul, cebinde bir bıçak, o kadar. Tek başınaydı, koca dünya kulağına yapamazsın diyordu, ona buradan giremezsin dediler; girdi. Ona burada kalamazsın dediler; kaldı. Ona, sen köyden bir fukarasın, sen tek başına bu halinle bu koca dünyanın tepesine mi çıkacaksın, yapamazsın dediler; yaptı.

—Ramiz Karaeski, Azad'a kendini anlatırken[5][*]

Kenan'ın saklanmak zorunda olduğu dönemde ilk görüşünden beri hoşlandığı Selma'yla daha çok vakit geçirdi ve yakınlaşmaya başladı. Kenan'a ihanet eder gibi hissettiği için gazinoyu ona bırakarak silah işine yöneldi. Hem Ramiz'in hem de Kenan'ın Selma'ya karşı olan hisleri aralarının açılmasında en büyük etken oldu. Ramiz bir süre her ikisinden de uzakta kaldı, ailesiyle kendi hayatını yaşadı ancak Selma'ya olan aşkını unutamadı.

Ramiz kendi ailesi ile yaşarken Selma da Kenan ile yaşamaya başladı ve evlilik hazırlıklarına başladılar. Ramiz bu evlilik kararının arka planında yaşananları Selma'yı zorlayarak öğrendi. Kenan, Selma'ya tecavüz ederek evliliğe zorlamıştı. Bu nedenle düğünü bastı ve çıkan çatışmada yaralandı. Çatışmadan önce yakaladığı Kenan'ın kardeşiyle Selma'yı takas etmek istedi. Kenan Selma'yı seçince Ramiz, Kenan'ın kardeşi Selim'i öldürdü, aynı anda Selma Kenan'ı yaralayarak Ramiz'e kaçtı.

Kenan bunun karşılığı olarak yıllar içerisinde Ramiz'in tüm mal varlığını aldı, çocuklarını öldürdü ve onu hapse attırdı. Ramiz ise yıllarca Kenan'ın bir çocuğunu olduğunu ondan sakladı. Kenan ile Ramiz ezeli düşman olmalarına karşın son ana kadar birbirlerini sevip saymaya da devam ettiler. Ramiz, Kenan'ın karşısına yıllar sonra tekrar daha güçlü çıkmak için Ömer'i yani Ezel'i hazırladı.

Ömer Uçar / Ezel Bayraktar ile ilişkisi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ramiz Dayı hapishane yıllarında dışarı çıktığında Kenan ile mücadelesinde kendisine yardımcı olacak birini aradı. Bu amaçla seçtiği kişileri eğitmeye başladı ancak Ömer'le tanışana kadar başarılı olamadı. Ömer içindeki intikam arzusuyla Ramiz Dayı için doğru adamdı.[6]

Ömer'i hapishanede koruması altına aldı ve eğitti ardından çıkan bir isyanı kullanarak hapisten kaçmasını sağladı. Ömer'in kimliğini Ezel Bayraktar olarak değiştirdi ve intikamını almasında yol gösterdi. Ezel de Kenan Birkan'la mücadelesi sırasında Ramiz'in umduğu gibi yanından ayrılmadı.

Ben, seni ilk gördüğümde Ömer seni yanıma alırken benim için öl diye almadım yeğen, ben giderken bana eşlik et diye aldım oğlum.

—Ramiz Karaeski, Ezel'e veda ederken, [**]

Ölümü[değiştir | kaynağı değiştir]

Ezel'den de "Ben erken gidersem sen gerekeni yaparsın" diye söz alan Ramiz, dizinin 61. bölümünde Cengiz Atay'ın yaptığı plan üzere kızı Azad kaçırıldı. Bunun üzerine son defa Kenan Birkan ile hesaplaşmaya karar verdi. Bu hesaplaşmada oğlu gibi gördüğü Ezel Bayraktar ile Kenan'ın adamlarıyla girdiği silahlı çatışmadan sağ kurtulmayı başarmasına rağmen herhangi bir koruma giymediği için hayatını kaybetti. Kızı Azad ise sağ kurtulurken, oğlu gibi gördüğü Ezel ile son defa İstanbul'u izleyerek diziye veda etmiş oldu.[7][8] Dizinin 68. bölümünde ise Ezel, kusursuz bir plan ile Kenan'ı öldürüp Ramiz ile Kenan'ı tekrar kavuşturdu.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

*. ^ 27. Bölüm repliği.
**. ^ 61. bölüm repliği.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Bir Tuncel Kurtiz efsanesi: Ramiz Karaeski". Ranini. 27 Eylül 2016. 5 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2020. 
  2. ^ "'Ramiz Dayı' olarak gönüllerde taht kuran Tuncel Kurtiz'den 15 replik". CNN Türk. 27 Eylül 2017. 8 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2020. 
  3. ^ "İstanbul'a Adım Attığı Günden Sonuna Kadar Ramiz Karaeski'nin Hikayesi". Ekşi Şeyler. 1 Temmuz 2020. 4 Temmuz 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2020. 
  4. ^ "Ramiz Dayı'nın Gençliği". Youtube. 9 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2020. 
  5. ^ "Giremezsin dediler girdim". Youtube. 8 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2020. 
  6. ^ "Ramiz Dayı Ömer'e Neden Yardım Ettiğini Açıkladı". Medyatava. 27 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2020. 
  7. ^ "Hoşçakal adi şehir". Takvim. 6 Nisan 2021. 8 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2020. 
  8. ^ "İşte Ramiz Dayı'nın Son Şiiri…". on5yirmi5. 19 Haziran 2019. 18 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Eylül 2020.