Pridon Halvaşi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Pridon Halvaşi (Gürcüce: ფრიდონ ხალვაში “pridon h’alvaşi” ; d. 17 Mayıs 1925, Keda, Acara Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti — ö. 8 Temmuz 2010, Keda, Acara Özerk Cumhuriyeti, Gürcistan), Gürcü şair ve yazar. Şiirleri ve anıları Türkçeye çevrilmiştir.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Pridon Halvaşi, Işıl Halvaşi ve Ayşe Gogitidze’nin oğlu olarak dünyaya geldi. 1957’de Moskova Maksim Gorki Edebiyat Enstitüsü’nde Rus edebiyatı bölümünden mezun oldu. 1959’da Batum'da Pedagoji Enstitüsü’nü bitirdi. Gürcistan Yazarlar Birliği Acara şubesi başkanı oldu. 1979’da Şota Rustaveli ödülüne değer bulundu. Sinema ve tiyatro yönetmeni Zaza Halvaşi Pridon Halvaşi’nin oğludur.

İlk şiirleri 1948’de yayımlandı. İlk kitabı Yolun Ülkesi adıyla çıktı. Daha sonra Çoruh’un Sırları, Sitem, Kurban Olayım, Bu Gün, Dert, Annemin Göğsünde Yüz Güneş gibi elli kadar kitabı yayımlandı. Türkiye’ye 1968’de bir grup yazarla yaptığı seyahatini de anlattığı Omri ("Ömür") adlı anı kitabı 2010’da basıldı. Bu kitap yine Omri adıyla Türkçeye çevrilip 2019’da yayımlandı. Halvaşi’nin seçme şiirleri de daha önce Türkçeye çevrilmiş ve Eninde Sonunda (1988) adı altında Almanya'da basılmıştı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]