Portekiz'deki şehirler listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atla: kullan, ara

Bu liste, Portekiz'deki şehirlerin listesidir. Portekiz'de şehir (Portekizce: cidade) nüfus durumu ve altyapısı gibi bazı kriterlere dayanarak belli yerleşim yerlerine verilen onursal bir terim olarak kullanılmaktadır. 1980'li yıllarda Portekiz'deki nüfus hareketleri nedeniyle birçok kasaba şehir mertebesine geçirilmiştir ve 2010 itibariyle 156 yerleşim yeri şehir olarak tanınmaktadır.

Portekiz'de şehir idarî bir bölünme içinde yer almadığından her belediye (Portekizce: concelho) şehir sayılmadığı gibi, bazı belediyelerde birden çok şehir vardır, nüfusu az olan belediyelerde ise hiç şehir bulunmamaktadır. Yine şehir, Portekiz'deki en küçük idari birim olan bucak ile de (Portekizce: freguesia) eşdeğer değildir. Bazı şehirler birden çok bucaktan oluştuğu gibi küçük olan şehirler tek bir bucaktan da oluşabilir. Bir belediyenin merkezi ve resmî daireleri genellikle o belediyenin en önemli şehir ya da kasabasında yer alır.

1910 yılına kadar bir yerleşim yerinin şehir ilan edilmesi kraliyet buyruğu ile olmaktaydı. 25 kere kraliyet buyruğu çıkarılarak kasabalar şehir olmuştur.[kaynak belirtilmeli] Portekiz'in birinci cumhuriyet döneminde bu görev parlamentoya verildi ve bu dönemde üç kasaba şehir ilan edildi. Estado Novo rejimi hükümet kararı ile yedi kasabayı şehir statüsüne geçirdi. Karanfil Devrimi'nden sonra bu görev yine parlamentoya verildi ve sonuç olarak günümüz Portekiz'inde 156 şehir bulunmaktadır. Sekiz yerleşim bölgesi uzun zamandan beri şehir olarak bilinmektedir: Braga, Coimbra, Évora, Lamego, Lizbon, Porto, Silves, ve Viseu.

Liste[değiştir | kaynağı değiştir]

Arma Şehir Belediye Nüfus[1] Şehir ilan ediliş tarihi
ABT.png
Abrantes
Abrantes
14.775
14 Haziran 1916
Agualva-Cacem.png
Agualva-Cacém
Sintra
105.249
12 Temmuz 2001
AGD1.png
Águeda
Águeda
11.357
14 Ağustos 1985
ABF1.png
Albufeira
Albufeira
16.237
23 Ağustos 1986
ASL1.png
Alcácer do Sal
Alcácer do Sal
9.118
12 Temmuz 1997
ACB1.png
Alcobaça
Alcobaça
9.775
30 Ağustos 1995
ALM1.png
Almada
Almada
101.500
16 Haziran 1973
Coats of arms of None.svg
Almeirim
Almeirim
11.607
16 Ağustos 1991
VFX-alverca1.png
Alverca do Ribatejo
Vila Franca de Xira
29.086
9 Ağustos 1990
Cidade da Amadora.png
Amadora
Amadora
151.853
17 Eylül 1979
AMT1.png
Amarante
Amarante
9.906
14 Ağustos 1985
SXL-amora.png
Amora
Seixal
50.991
2 Temmuz 1993
AND.png
Anadia
Anadia
5.533
9 Aralık 2004
Angra do Heroísmo, Azores, Portugal (brasões).png
Angra do Heroísmo
Angra do Heroísmo
14.316
21 Ağustos 1534
AVR.png
Aveiro
Aveiro
56.712
11 Nisan 1759
BCL.png
Barcelos
Barcelos
20.487
6 Eylül 1928
BRR1.png
Barreiro
Barreiro
49.942
28 Haziran 1984
BJA.png
Beja
Beja
23.475
10 Nisan 1521
BRG.png
Braga
Braga
128.138
[2]
BGC.png
Bragança
Bragança
19.998
20 Şubat 1464
CLD.png
Caldas da Rainha
Caldas da Rainha
28.376
26 Ağustos 1927
CMT1.png
Câmara de Lobos
Câmara de Lobos
16.842
2 Ağustos 1996
Coats of arms of None.svg
Caniço
Santa Cruz
11.586
9 Haziran 2005
CNT1.png
Cantanhede
Cantanhede
7.066
16 Ağustos 1991
CTX1.png
Cartaxo
Cartaxo
10.115
30 Ağustos 1995
CTB.png
Castelo Branco
Castelo Branco
35.720
20 Mart 1771
CHV.png
Chaves
Chaves
19.307
18 Mart 1929
CBR.png
Coimbra
Coimbra
109.868
[3]
Coats of arms of None.svg
Costa da Caparica
Almada
11.707
9 Aralık 2004
CVL.png
Covilhã
Covilhã
34.772
20 Ekim 1870
ELV.png
Elvas
Elvas
15.505
3 Nisan 1513
ENT1.png
Entroncamento
Entroncamento
20.065
16 Ağustos 1991
VLG-ermesinde.png
Ermesinde
Valongo
39.944
10 Ağustos 1990
Coats of arms of None.svg
Esmoriz
Ovar
10.993
2 Temmuz 1993
ESP1.png
Espinho
Espinho
10.225
16 Haziran 1973
EPS1.png
Esposende
Esposende
9.148
2 Temmuz 1993
ETR.png
Estarreja
Estarreja
7.004
9 Aralık 2004
ETZ.png
Estremoz
Estremoz
9.011
31 Ağustos 1926
EVR.png
Évora
Évora
46.938
[4]
FAF1.png
Fafe
Fafe
15.323
23 Ağustos 1986
FAR.png
Faro
Faro
42.138
7 Eylül 1540
VNO-fatima.png
Fátima
Ourém
10.302
12 Temmuz 1997
FLG1.png
Felgueiras
Felgueiras
9.451
10 Ağustos 1990
FIG.png
Figueira da Foz
Figueira da Foz
32.519
20 Eylül 1882
Coats of arms of None.svg
Fiães
Santa Maria da Feira
8.754
12 Temmuz , 2001
Coats of arms of None.svg
Freamunde
Paços de Ferreira
7.452
12 Temmuz 2001
FNC.png
Funchal
Funchal
103.962
21 Ağustos 1508
FND1.png
Fundão
Fundão
8.957
19 Nisan 1988
ILH-gafanhanazare1.png
Gafanha da Nazaré
Ílhavo
14.021
21 Temmuz 2001
Coats of arms of None.svg
Gandra
Paredes
5.804
26 Ağustos 2003
GDM1.png
Gondomar
Gondomar
29.522
16 Ağustos 1991
GVA1.png
Gouveia
Gouveia
4.100
1 Şubat 1988
GRD.png
Guarda
Guarda
31.244
27 Kasım 1199
GMR.png
Guimarães
Guimarães
52.182
23 Haziran 1853
HRT.png
Horta
Horta
5.000
4 Temmuz 1833
ILH1.png
Ílhavo
Ílhavo
17.000
9 Ağustos 1990
LGA1.png
Lagoa
Lagoa
6.500
12 Temmuz 2001
LGS.png
Lagos
Lagos
20.091
27 Ocak 1573
LMG.png
Lamego
Lamego
18.000
[5]
LRA.png
Leiria
Leiria
48.837
13 Haziran 1545
LSB.png
Lizbon
Lizbon
491.888
[6]
Coats of arms of None.svg
Lixa
Felgueiras
5.500
30 Ağustos 1995
LLE1.png
Loulé
Loulé
24.981
1 Şubat 1988
LRS.png
Loures
Loures
26.000
9 Ağustos 1990
Coats of arms of None.svg
Lourosa
Santa Maria da Feira
9.204
12 Temmuz 2001
MCD1.png
Macedo de Cavaleiros
Macedo de Cavaleiros
7.000
24 Haziran 1999
MCH1.png
Machico
Machico
12.000
2 Ağustos 1996
MAI1.png
Maia
Maia
39.872
23 Ağustos 1986
MGL1.png
Mangualde
Mangualde
8.000
12 Temmuz 2001
MCN2.png
Marco de Canaveses
Marco de Canaveses
9.000
2 Temmuz 1993
MGR1.png
Marinha Grande
Marinha Grande
29.536
19 Nisan 1988
MTS1.png
Matosinhos
Matosinhos
45.703
28 Haziran 1984
MLD.png
Mealhada
Mealhada
5.000
26 Ağustos 2003
MDA-mêda.JPG
Mêda
Mêda
2.004
9 Aralık 2004
MDR.png
Miranda do Douro
Miranda do Douro
2.000
10 Temmuz 1545
MDL1.png
Mirandela
Mirandela
12.000
28 Haziran 1984
MMN1.png
Montemor-o-Novo
Montemor-o-Novo
14.000
18 Nisan 1988
MTJ.png
Montijo
Montijo
30.884
14 Ağustos 1985
MRA1.png
Moura
Moura
10.000
1 Şubat 1988
ODV-odivelas.png
Odivelas
Odivelas
55.409
10 Ağustos 1990
OLH2.png
Olhão
Olhão
30.272
14 Ağustos 1985
OAZ.png
Oliveira de Azeméis
Oliveira de Azeméis
12.000
16 Mayıs 1984
OBR1.png
Oliveira do Bairro
Oliveira do Bairro
3.300
26 Ağustos 2003
OHP1.png
Oliveira do Hospital
Oliveira do Hospital
4.500
2 Temmuz 1993
VNO1.png
Ourém
Ourém
12.000
16 Ağustos 1991
OVR.png
Ovar
Ovar
19.601
28 Haziran 1984
PFR1.png
Paços de Ferreira
Paços de Ferreira
7.500
2 Temmuz 1993
PRD1.png
Paredes
Paredes
12.000
16 Ağustos 1991
PNF.png
Penafiel
Penafiel
10.000
3 Mart 1770
PNI1.png
Peniche
Peniche
16.000
1 Şubat 1988
PRG.png
Peso da Régua
Peso da Régua
10.000
14 Ağustos 1985
PNH.png
Pinhel
Pinhel
3.500
25 Ağustos 1770
PBL1.png
Pombal
Pombal
18.000
16 Ağustos 1991
PDL.png
Ponta Delgada
Ponta Delgada
46.102
2 Nisan 1546
PSR.png
Ponte de Sor
Ponte de Sor
11.000
14 Ağustos 1985
PTG.png
Portalegre
Portalegre
15.000
23 Mayıs 1550
PTM.png
Portimão
Portimão
40.640
11 Aralık 1924
PRT.png
Porto
Porto
240.773
[7]
PST1.png
Porto Santo
Porto Santo
4.474
2 Ağustos 1996
VFX-povoasiria1.png
Póvoa de Santa Iria
Vila Franca de Xira
33.372
24 Haziran 1999
PVZ2.png
Póvoa de Varzim
Póvoa de Varzim
30.372
16 Haziran 1973
VPV1.png
Praia da Vitória
Praia da Vitória
6.500
20 Haziran 1981
LLE-quarteira1.png
Quarteira
Loulé
16.131
24 Haziran 1999
SNT-queluz.png
Queluz
Sintra
116.309
24 Temmuz 1997
Rebordosacrest.jpg
Rebordosa
Paredes
10.813
26 Ağustos 2003
RMZ.png
Reguengos de Monsaraz
Reguengos de Monsaraz
11.382
9 Aralık 2004
RGR1.png
Ribeira Grande
Ribeira Grande
6.500
29 Haziran 1981
RMR1.png
Rio Maior
Rio Maior
12.000
14 Ağustos 1985
RNT.png
Rio Tinto
Gondomar
52.327
30 Ağustos 1995
SBG.png
Sabugal
Sabugal
3.000
9 Aralık 2004
LRS-sacavem.png
Sacavém
Loures
17.659
4 Haziran 1997
SCD1.png
Santa Comba Dão
Santa Comba Dão
3.500
24 Haziran 1999
SCR1.png
Santa Cruz
Santa Cruz
6.000
2 Ağustos 1996
VFR1.png
Santa Maria da Feira
Santa Maria da Feira
13.000
14 Ağustos 1985
STN1.png
Santana
Santana
3.000
1 Ocak 2001
STR.png
Santarém
Santarém
30.745
24 Aralık 1868
STC1.png
Santiago do Cacém
Santiago do Cacém
7.500
16 Ağustos 1991
STS1.png
Santo Tirso
Santo Tirso
14.000
14 Ağustos 1985
SJM.png
São João da Madeira
São João da Madeira
21.102
28 Haziran 1984
MTS-smamedeinfesta1.png
São Mamede de Infesta
Matosinhos
23.542
12 Temmuz 2001
Coats of arms of None.svg
São Salvador de Lordelo
Paredes
9.930
26 Ağustos 2003
SEI1.png
Seia
Seia
7.500
23 Ağustos 1986
SXL1.png
Seixal
Seixal
31.116
2 Temmuz 1993
SRP.png
Serpa
Serpa
8.500
26 Ağustos 2003
STB.png
Setúbal
Setúbal
120.636
19 Nisan 1860
SLV.png
Silves
Silves
11.000
[8]
SNS1.png
Sines
Sines
13.577
12 Temmuz 1997
TRC.png
Tarouca
Tarouca
3.000
9 Aralık 2004
TVR.png
Tavira
Tavira
14.000
16 Mart 1520
TMR.png
Tomar
Tomar
15.500
12 Şubat 1844
TND1.png
Tondela
Tondela
11.000
1 Şubat 1988
TNV1.png
Torres Novas
Torres Novas
15.000
14 Ağustos 1985
TVD1.png
Torres Vedras
Torres Vedras
25.858
3 Şubat 1979
TCS.png
Trancoso
Trancoso
3.000
9 Aralık 2004
TRF.png
Trofa
Trofa
22.000
2 Temmuz 1993
Coats of arms of None.svg
Valbom
Gondomar
14.000
9 Aralık 2004
VAC1.png
Vale de Cambra
Vale de Cambra
4.100
2 Temmuz 1993
VLG1.png
Valongo
Valongo
23.736
10 Ağustos 1990
VPC1.png
Valpaços
Valpaços
4.500
24 Haziran 1999
VND1.png
Vendas Novas
Vendas Novas
11.619
2 Temmuz 1993
VCT.png
Viana do Castelo
Viana do Castelo
36.720
20 Ocak 1848
VCD1.png
Vila do Conde
Vila do Conde
29.612
1 Şubat 1988
VFX1.png
Vila Franca de Xira
Vila Franca de Xira
18.000
28 Haziran 1984
VNF1.png
Vila Nova de Famalicão
Vila Nova de Famalicão
27.900
14 Ağustos 1985
VLF1.png
Vila Nova de Foz Côa
Vila Nova de Foz Côa
3.400
12 Temmuz 1997
VNG1.png
Vila Nova de Gaia
Vila Nova de Gaia
178.526
28 Haziran 1984
STC-sandre.png
Vila Nova de Santo André
Santiago do Cacém
10.751
26 Ağustos , 2003
VRL.png
Vila Real
Vila Real
17.000
20 Temmuz 1925
VRS1.png
Vila Real de Santo António
Vila Real de Santo António
11.000
19 Nisan 1988
VIS.png
Viseu
Viseu
50.583
[9]
VIZ.png
Vizela
Vizela
12.000
1 Eylül 1998

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bu listede görülen nüfus sayıları şehrin nüfusunu değil şehri oluşturan tüm bucakların dahil olduğu nüfus sayısını vermektedir. Nüfus sayıları Portekiz Ulusal Belediyeler Birliği'nden alınmıştır ve 2004 yılı tahminî rakamlarıdır.
  2. ^ Braga, Portekiz kurulmadan önce Romalılar zamanında MÖ 14 yılında Bracara Augusta adıyla kuruldu.
  3. ^ Coimbra, Portekiz kurulmadan önce de şehirdi. Endülüslülerin elinden 24 Temmuz 1064 yılında I. Fernando de Castilla y de Leon tarafından kesin olarak alınmıştır.
  4. ^ Évora, Portekiz kurulmadan önce Kelt yerleşimi üzerine MÖ 27 yılında Romalılar tarafından önce Ebora Cerealis adıyla kurulmuş sonra da adı Liberalitas Julia olarak değişmiştir. Endülüslülerin elinden Geraldo Sem Pavor tarafından 1165 yılında kesin olarak alınmıştır.
  5. ^ Lamego, Portekiz kurulmadan önce de şehirdi. Endülüslülerin elinden 29 Kasım 1057 yılında I. Fernando de Castilla y de Leon tarafından kesin olarak alınmıştır.
  6. ^ Lizbon, Portekiz kurulmadan önce de şehirdi. Endülüslülerin elinden 25 Ekim 1147 yılında I. Afonso tarafından kesin olarak alınmıştır.
  7. ^ Porto, Portekiz kurulmadan önce de şehirdi. Vimara Pérez tarafından 868 yılında ele geçirilmiştir.
  8. ^ Silves, Portekiz kurulmadan önce de şehirdi. Endülüslülerin elinden 1246 yılında kesin olarak alınmıştır.
  9. ^ Viseu, Portekiz kurulmadan önce de şehirdi. Endülüslülerin elinden 1057 yılında I. Fernando de Castilla y de Leon tarafından kesin olarak alınmıştır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]