Pihhuniya

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Pihhuniya, II. Murşili'nin yıllıklarında anlattığına göre "kral gibi yöneten" bir lider olup metinlerde Kaşkalar'ı kral gibi yönettiği söylenen tek kişiydi. MÖ. 19. yüzyılın ikinci yarısında yaşadı.

Kaşkalar, Anadolu'nun kuzey bölgesinde, Karadeniz kıyısında, MÖ 2. binyılın ilk yarısından itibaren bulunduğu bir kabileler birliğiydi. Hitit metinleri, Hitit İmparatorluğu'nun kuzeyden gelen sürekli akınlar sebebiyle çektikleri zorluklardan ve endişelerinden çok sık söz eder.

Kaşkalar, merkeziyetçi bir yapıdan ziyade yarı göçebe bir yaşam tarzına sahip olup Hitit benzeri bir sistematik örgütlenmeye sahip değildi. "Murşili Yıllıkları", Tipiya topraklarından Pihhuniya adlı bir Kaşka reisinin, Kaşka kabilelerini birleştirip kendisini kral ilan ettiğini anlatır. Pihhuniya, Yukarı Ülke'yi ve "Kaşka sürülerinin merası" haline getirdiği İstitina şehrini kontrol altına aldığı saldırılara başladı. Hitit kralı II. Murşili, Pihhuniya'dan işgal altındaki toprakların boşaltılmasını talep etti ancak Pihhuniya onu dinlemedi. Murşili, Yukarı Ülke'ye yürüyüp Kaşka liderine saldırarak onu oradan kovdu ve kaybettiği toprakları geri aldı. Kaşkalar ise geri çekildi ardından geri çekildi: şehirler ve tarlalar ıssız bırakıldı, ancak Mursilis onları sabırla yeniden inşa etti; kral, yaktığı Kaşkaların başkenti Tipiya'ya ulaştı. Pihhuniya, Murşili tarafından esir alınığ Hattuşa'ya götürüldü ve ayakları önünde eğildi. Nihai kaderi bilinmiyor.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bryce, Trevor (2005). Kingdom of the Hittites. Oxford: Oxford University Press. s. 198. ISBN 9780199279081.