Paz Üniversitesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Paz Üniversitesi
Universidade da Paz (UNPAZ)
Harita
RektörDr. Lucas da Costa
Öğrenciler2615
KonumDili, Doğu Timor
Web sitesihttps://www.unpaz.tl/

Universidade da Paz (UNPAZ), Doğu Timor'un Dili kentinde bulunan özel bir lisans üniversitesidir.

Geçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

UNPAZ, Doğu Timor'un 1999'da Endonezya'dan bağımsızlığını kazanmasından sonra kurulan birkaç üniversiteden biriydi. Masquerinhas'ta UNDIL (Dili Üniversitesi)'de ortaya çıkan iç anlaşmazlıklar sonucunda buradan ayrılan kişiler tarafından kuruldu. İlk birkaç ayında geçici binalarda faaliyet gösterdi, ardından şehir merkezinin güneybatısında arazi satın aldı ve yeni bir kampüs inşa etti.[1] 2005 yılına gelindiğinde, ana kampüs binalarının çoğu kuruldu ve birkaç yüz öğrenciye sahipti. 1999'dan önceki çatışmalar sırasında üniversite eğitimi almaları reddedilen eski Falintil gerillaları da dahil olmak üzere, öğrenci kitlesinin çoğu Timor'un bağımsızlığı için verilen mücadeleye katılanlardan oluşuyordu.

Kurucu ve şimdiki rektör Timorlu bir ekonomist olan Prof. Lucas da Costa, Partidu Demokratiku (PD) partisinin milletvekili olarak da görev yapıyor. Eski öğretim görevlileri arasında politikacı Fernando `Lasama' de Araujo'nun eski eşi Dr. Jacqueline Aquino Siapno (daha sonra Seul Ulusal Üniversitesi'nden) ve 2004 Goldman Çevre Ödülü sahibi 20 Ekim 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. çevre bilimci Demetrio do Amaral de Carvalho yer alıyor.

Şu anki durum[değiştir | kaynağı değiştir]

Paz Üniversitesi, Dili

Üniversitede, sosyal bilimler, halk sağlığı, mühendislik ve fen bilimleri dahil olmak üzere çeşitli lisans bölümleri mevcuttur. Fakülteleri arasında Halk Sağlığı, Mühendislik ve Tarım Teknolojisi bulunmaktadır. Çoğu yarı zamanlı sözleşmeli, ancak çok azı doktora mezunu olan 150'den fazla akademisyen ve yaklaşık 3.500 öğrenciye sahiptir.[2] Doğu Timor'un kırsal bölgelerinde öğretimi sağlamak için bir sosyal yardım programı var. Kampüs genişletilmesi ve gelilmesi, Avrupa Komisyonu'ndan alınan yardımlarla sağlanmaktadır.

UNPAZ, diğer Timor üniversitelerinde ortak olan zorluklarla karşı karşıyadır. Ülkedeki üniversite sektörü 1990'ların sonlarında savaşlar nedeniyle tahrip edildi ve henüz tamamen yeniden inşa edilmedi, bu da yüksek öğretim kaynakları ve eğitimli personel eksikliğine neden oldu. UNPAZ'daki eğitim dili çeşitlidir ama öncelikli olarak Endonezce dilinde eğitim verilmektedir. Bir miktar ulusal ve uluslararası mali yardım almıştır, ancak ekonomisi büyük ölçüde öğrenci harçlarına dayanmaktadır. Uluslararası yardımlarla kütüphane kaynakları oluşturulmaktadır.

Doğu Timor'da fen eğitimi üzerine 2010 tarihli bir rapor, STEM konularını öğretmek için önemli ölçüde insani ve fiziksel kaynak eksikliğine ve UNPAZ'da tüm fen dersleri için yeterli laboratuvar tesislerinin mevcut olmasına rağmen tam donanımlı olmadığına dikkat çekiyor.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]