Panzergrenadier

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Modern Bundeswehr'in Panzergrenadiere askerleri 2006 yılındaki bir tatbikat esnasında alarm postası görevinde.

Bu ses hakkındaPanzergrenadier  (kısaltması: PzGren. ya da Pzg.), II. Dünya Savaşı'nda ortaya çıkan motorize ya da mekanize piyade birlikleri için kullanılan Almanca terim.
Halen Almanya, Avusturya, İsviçre ve Şili ordularında mekanize piyadeyi belirtmek için kullanılmaktadır.

Önceller[değiştir | kaynağı değiştir]

16. SS Panzergrenadier Tümeni (Reichsführer) motosiklet birimi; Roma, Kasım 1943.
1944 yılının sonlarında Aachen bölgesinde harekat yapan Panzergrenadiere birliği.

Panzergrenadier terimi 1942 yılına kadar kabul edilmiş değildi. 1939 tarihinden beri zırhlı tümenlerdeki piyade birlikleri Schützen Alayları olarak biliniyordu; bu personel üniformalarına aynı tank mürettebatı gibi gül pembesi renginde spolet takıyordu. Özel Motorize Piyade (Motorisierte Infanterie veya Motorisierte Schützen) birliklerindeki askerler Piyadenin standart beyaz renkli spoletini kullanıyordu. 1942 yılında, Piyade Alayları Hitler tarafından - II. Friedrich'in ordusuna tarihsel bir saygı adına- Grenadier (el bombası atan asker) Alayları olarak yeniden isimlendirildi. Schützen Alayları (ve askerleri) Motorize Piyade birlikleri ve askerlerinde yapıldığı gibi Panzergrenadier alayları olarak yeniden isimlendirildi. Bu birliklerin spolet rengi (waffenfarbe) beyaz (Motorize Piyade) veya gül pembesi (aynı rengi kullanan tank ve tanksavar birliklerinden ayırt etmek için Schützen kelimesine atfen yuvarlak içinde bir "S" harfi bulunuyordu) olarak değil de önceden motosiklet birlikleri tarafından kullanılan çimen yeşili rengine çevrildi. Bununla beraber bazı birlikler 1943 yılına kadar teçhizatları üzerindeki birlik adını ve/veya spolet rengini (Waffenfarbe) değiştirmemişlerdir.

Panzergrenadier Birlikleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Panzergrenadier terimi, Panzergrenadier Tümenleri olarak bilinen yeni tümenlere olduğu gibi Panzer Tümenlerindeki piyade birimlerinin her ikisine de eşit olarak uygulanmıştır. Heer PzGren. tümenlerinin çoğu normal piyade tümenlerinin geliştirilmeleri ile oluşturulmuş, ilk olarak Motorize Piyade tümenlerine ve ardından PzGren. tümenlerine dönüştürülmüşlerdir. Bu süreçte piyade tümenleri dizisi içindeki kendi birlik numaraları muhafaza edilmiştir. Bu durum 3., 10., 14., 15., 16., 18., 20., 25. ve 29. tümenler için geçerlidir. Großdeutschland Tümeni gibi diğerleri, savaş boyunca sürekli olarak mümtaz bir tabur ya da alayın çapının büyütülmesiyle teşkil edilmiştir. Waffen SS de aynı yöntemle ya da savaşın sonlarında olduğu gibi sıfırdan yeni tümenler teşkil ederek birkaç PzGren. tümeni oluşturmuştur. Hem Heer (kara kuvvetleri) hem de Waffen SS içindeki birkaç PzGren. tümeni savaş ilerledikçe Panzer tümenlerine dönüştürülmüştür.

Panzergrenadier tümenleri değişik birliklerin göreve yönelik olarak bir araya getirilmesiyle teşkil edilmiştir. Genellikle kamyonlarla taşınan toplam altı taburlu iki veya üç piyade alayından, bir tank taburundan ve standart tümen kuruluşundaki topçu, keşif unsurları, istihkam, tanksavar, uçaksavar vb. birliklerden meydana gelir. Bir PzGren. tümeninde tüm bu destek unsurları da mekanizedir. Topçu, tanksavar ve uçaksavar unsurlarının nispeten çoğunluğu nadir zırhlı ve kundağı motorlu modeller yerine kamyonlarla çekilen silahlarla teçhiz edilmiştir. Uygulamada PzGren. tümenleri Alman silahlı kuvvetlerinin tamamında görülen kronik tank sıkıntısı nedeniyle sıklıkla tanklar yerine ağır saldırı silahları ile donatılmıştır. Öte yandan, birkaç seçkin birlik, tanklara ilaveten tanksavar unsuru olarak ağır saldırı silahları ile donatılmış bir tabura ve piyade taburlarının bazılarını taşımak üzere zırhlı personel taşıyıcılarına da sahip olabiliyordu.

Bir Panzergrenadier tümeni kâğıt üzerinde, Panzer tümeninden bir adet tank taburu eksiktir. Fakat fazladan iki adet piyade taburu vardır ve özellikle savunmada neredeyse bir Panzer tümeni kadar kuvvetlidir. Eylül 1943'te Alman Ordusu, Luftwaffe (hava kuvvetleri) ve Waffen SS olarak toplam 226 panzergrenadier taburu bulunmasına karşın bunlardan sadece 26 adedi ya da %10'dan biraz fazlası zırhlı yarı tırtıllı araçlarla teçhiz edilmişti. Geriye kalanlar kamyonlar ile donatılmıştı.

İkinci Dünya Savaşı Teçhizatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Alman Ordusunda zırhlı yarı tırtıllı araçların kullanımı fazlasıyla enderdir ve hatta mümtaz Großdeutschland Tümeni'nin iki panzergrenadier alayından toplamda yalnızca birkaç bölük genellikle Sd.Kfz. 251 personel taşıyıcı araçları ile donatılmıştır. Schützen/Panzergrenadier askerlerinin büyük çoğunluğu kamyonlara bindirilmiştir. Ayrıca, savaşın erken döneminde araçlar zayıf yol dışı (off-road) performansından da muzdariptiler.

Güncel teçhizat[değiştir | kaynağı değiştir]

Marder ZMA bir MILAN tanksavar füzesi ateşlerken.
Bir İsviçre SPz2000 (Muharebe Aracı 90) geçit töreninde.

Almanya[değiştir | kaynağı değiştir]

Günümüzde Almanya'da Panzergrenadier birliklerinin asıl Piyade Savaş Aracı Marder Zırhlı Muharebe Aracıdır (ZMA). Bu araç 2009 yılında yerini Puma Zırhlı Muharebe Aracına bırakacaktır.

İsviçre[değiştir | kaynağı değiştir]

2000 yılında, İsviçre Ordusu İsveç'in Hägglunds(1) firmasından Panzergrenadier birliklerinde kullanılmak üzere 186 adet CV 90 piyade savaş aracı satın almıştır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

(1) Army Technology - CV 9013 Mart 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.