Padişah'ın saltanat kayığı ile Haliç'te Tersane önünden geçişi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Padişah'ın saltanat kayığı ile Haliç'te Tersane önünden geçişi
Sanatçı Clara Barthold Mayer
Yıl 18. yüzyılın sonları
Tür Kağıt üzerine sulu boya
Boyutlar 51,5 cm × 69,5 cm (203 in × 274 in)
Konum Pera Müzesi, İstanbul
Koleksiyon Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu

Padişah'ın saltanat kayığı ile Haliç'te Tersane önünden geçişi, 18. yüzyılın sonlarına doğru İsviçre asıllı oryantalist ressam Clara Barthold Mayer tarafından İstanbul'u resmeden bir manzara tablosu.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Oryantalist Resim Koleksiyonu'nun bir parçasıdır ve İstanbul'daki Pera Müzesi'nde sergilenmektedir.[1][2]

Eser[değiştir | kaynağı değiştir]

18. yüzyılın sonlarına doğru Aydınlanma Çağı'nın etkisi ile ivme kazanan Doğu'ya yolculuk, devlet adamları, siyasetçiler ve gezginler kadar sanatçılar için de son derece cazip bir hale gelmiştir. Clara Barthold Mayer'ın İstanbul'a gelişi, babasının 1776-1794 yıllarında İstanbul'daki İngiltere Büyükelçiliğindeki tercümanlık görevi neticesinde olmuştur. İstanbul'da yaşadığı vakit ressam Luigi Mayer ile tanışmış ve evlenmiştir. Çift, 18. yüzyıl sonları İstanbul'unu betimleyen pitoresk manzaraları kaydetmiş ve gündelik yaşamdan detayları suluboya aracılığıyla dışa vurmuştur.[3]

Tablo içerisinde III. Selim'in saltanat kayıkları ön planda bulunmaktadır. Arka planda ise Haliç Tersaneleri ve Galata Kulesi gözükmektedir. Tablonun altında İtalyanca "Kudretli Padişah ve onun sıradan kayıkları İstanbul boğazından geçerken" yazmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Padişahın saltanat kayığı ile Haliç'te, Tersane önünden geçişi - Clara Barthold (Mayer)". Google Arts & Culture. 5 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2021. 
  2. ^ "Pera Müzesi ve İstanbul Araştırmaları Enstitüsü sergilerini 'sanal seyahate' açtı". www.aa.com.tr. 18 Mart 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2021. 
  3. ^ "Uzak İzlenimler". www.iae.org.tr (İngilizce). 23 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Aralık 2021.