On Dördüncü Doktor

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Doktor
On Dördüncü Doktor
Canlandıran David Tennant
Yol arkadaşları Donna Noble
Kronoloji
Önce gelen Jodie Whittaker (On Üçüncü Doktor)
Sonra gelen Ncuti Gatwa (On Beşinci Doktor)

On Dördüncü Doktor, Doctor Who adlı Birleşik Krallık bilimkurgu dizisinde Doktor'un on dördüncü ve şu anki yüzüdür. On Dördüncü Doktor, daha önce Onuncu Doktor'u oynayan ve bu rolde en son 2013 yılında görünen David Tennant tarafındna canlandırılmıştır.

Diziye göre Doktor, Zaman Lordu olarak bilinen zamanda yolculuk yapan insansı bir uzaylıdır. Bir Zaman Lordu ölümcül bir yara aldığında rejenerasyon geçirerek vücudunu değiştirebilmekte, yeni bir görünüşe ve yeni bir kişiliğe sahip olmaktadır.

Daha önce Ncuti Gatwa, Jodie Whittaker'ın halefi olarak ilan edilmiş ve On Dördüncü Doktor olarak gösterilmiş olsa da,[1] onun yerine Whittaker'ın On Üçüncü Doktor'unun rejenerasyonu sonucunda yeniden Onuncu Doktor görünmüştür. Tennant tarafından canlandırılan bu karakterin daha sonra On Dördüncü Doktor olduğu doğrulanmış ve Ncuti Gatwa On Beşinci Doktor olmuştur.

On Dördüncü Doktor, yol arkadaşı Donna Noble'ı oynayan Catherine Tate ile beraber Kasım 2023'te yayımlanması planlanan ve yürütücü yapımcılığını Russell T Davies'in üstlendiği 60. yıl dönümü özel bölümlerinde yer almıştır.

Kişiliği[değiştir | kaynağı değiştir]

On Dördüncü Doktor, Onuncu Doktor gibi aynı Haliç İngilizce aksanını konuşmaktadır. Yeni görünümüne sahip olduğunda, daha önce Onuncu Doktor'un bahsetmiş olduğu "yeni dişlere" tekra sahip olduğunda buna atıfta bulunmuş ve aynı yüze dsahip olduğunu anlarken şaşkınlığını yine Onuncu'nun repliği olan "Ne? Ne? Ne?" şeklinde belirtmiştir.[2][3] Bu, geçmişteki yüzüyle aynı olmasa da benzer bir kişiliğe sahip olduğu anlamına gelebilir.

Görünüşü[değiştir | kaynağı değiştir]

On Dördüncü Doktor, Onuncu ile biraz daha yaşlı olmak üzere aynı görünüşe, saç tarzına ve sese sahiptir. Kıyafetleri de çok benzerdir. Onuncu'ya benzer bir kahverengi renk şeması, sadece rengin üstünde ekose ekose deseni ve Onuncu Doktor'un giydiği kahverengi trençkot yerine mavi bir pardösü bulunmaktadır.[4] Bu kıyafetler, önceki rejenerasyonlarının çoğunda olduğu gibi sonradan seçilmemiş On Üçüncü Doktor'un rejenerasyonu sonucunda yenilenmiştir.[kaynak belirtilmeli]

Rolün açıklanmasının ardından BBC News file yaptığı bir röportajda Tennant, Doktorunun görünüşü hakkında şunları söylemiştir: "Sıradan bir tür izleyiciye, eskisi gibi giyinmiş gibi görünüyorum. Ama aslında biz biraz aynı ama farklı bir şey için gittik. Geçmişin yankıları da var ama aynı zamanda biraz da yeni bir şey."[5]

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

Ruanda asıllı İskoç oyuncu Ncuti Gatwa'nın 2022'deki özel bölümlerden sonra İngiliz oyuncu Jodie Whittaker'dan rolü devralacağı Mayıs 2022'de açıklandı.[6] "The Power of the Doctor" özel bölümünde Whittaker'ın rejenasryon sonrası yerini David Tennant'a bıraktığı görüldü.[7] Tennant daha önce 2005-2010 yılları arasında Onuncu Doktor'u oynamıştı. Böylelikle Tennant, Time and the Rani hikâyesinde Sylvester McCoy'un rejenerasyon sırasında kısa süreliğine hem Altıncı Doktor'u hem de Yedinci Doktor'u oynaması ve Tom Baker'ın "Day of the Doctor" bölümünde Küratör olarak görünmesinden sonra Doktor'un iki farklı yüzünü oynayan ilk oyuncu oldu.[5] Önceki oyuncunun Doktor'un yeni bir yüzü olarak tekrar oynama fikri, Doctor Who'yu üreten Sydney Newman tarafından Colin Baker'ın görevden alınması sonrasında 1986'da BBC One kontrolörü Michael Grade ile yaptığı bir takasta önerildi. Newman, özellikle İkinci Doktor'u canlandıran Patrick Troughton'ın bir kadına dönüşmeden önce bir dizi için geri döndüğünü hayal etti.[8]

Gatwa'nın sonunda On Beşinci Doktor rolünde oynayacağını yurütücü yapımcı Russell T Davies, "Ncuti'nin 15. Doktoruna giden yol gizem, korku, robotlar, kuklalar, tehlike ve eğlenceyle dolu!" sözleriyle doğruladı. Catherine Tate, tekrar yol arkadaşı Donna Noble'ı (Onuncu Doktor ile) canlandıracağı açıklandı. avies açıklamasına şöyle devam etti: "Harika Donna Noble'ın dönüşüyle nasıl bir bağlantısı var? Nasıl, ne, neden? Size söylentiler yaymanız için bir yıl veriyoruz ve sonra kıyamet kopuyor!"[9]

Tennant ve Tate'in dizinin Kasım 2023'teki 60. yıl dönümünü anmak için yapılan üç özel bölümde rollerini yeniden canlandıracakları açıklandı.[10] Ayrıca Yasmin Finney'nin yol arkadaşı Rose olarak ilk bölümü olacağı söylendi.[11]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Ncuti Gatwa: BBC names actor as next Doctor Who star". BBC News (İngilizce). 8 Mayıs 2022. 8 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Ekim 2022. 
  2. ^ SPOILERS 🚨 The Thirteenth Doctor Regenerates - The Power of the Doctor @Doctor Who - BBC (İngilizce), erişim tarihi: 23 Ekim 2022 
  3. ^ Ninth Doctor Regenerates | Christopher Eccleston to David Tennant | Doctor Who | BBC (İngilizce), erişim tarihi: 23 Ekim 2022 
  4. ^ Doctor Who [@bbcdoctorwho] (23 Ekim 2022). "SPOILERS 🚨 Watch the regeneration of the Thirteenth Doctor... 🔥 #DoctorWho" (Tweet) – Twitter vasıtasıyla. 
  5. ^ a b Mzimba, Lizo (23 Ekim 2022). "Doctor Who: Jodie Whittaker's regeneration reveals a new Doctor". BBC News (İngilizce). 9 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2022. 
  6. ^ "Ncuti Gatwa: BBC names actor as next Doctor Who star". BBC News (İngilizce). 8 Mayıs 2022. 8 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2022. 
  7. ^ "David Tennant is the Doctor! | Doctor Who". www.doctorwho.tv (İngilizce). 23 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2022. 
  8. ^ Howe, David J.; Walker, Stephen James; Stammers, Mark (1996). Doctor Who – The Eighties. Virgin Books. ss. 90-94. ISBN 0-7535-0128-7. 
  9. ^ Kilbane, Aoife (23 Ekim 2022). "Doctor Who: Here they come..." BBC Media Centre (İngilizce). 24 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2022. 
  10. ^ Fullerton, Huw (24 Eylül 2021). "Russell T Davies to return as Doctor Who showrunner". Radio Times. 24 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Eylül 2021. 
  11. ^ Kilbane, Aoife; Allen, Joanna (16 Mayıs 2022). "Doctor Who gains its own heartstopper as Yasmin Finney joins cast". BBC Media Centre (İngilizce). 23 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Ekim 2022.