Nilofar Bayat

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nilofar Bayat
Doğum1994
Kabil,Afganistan
MeslekTekerlekli sandalye basketbol oyuncusu Aktivist
ÖdüllerBBC 100 Kadın(2021)

Nilofar Bayat, Afganistan Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımı'nın kaptanı ve engelli kadınların haklarının savunucusudur.Taliban'ın iktidara gelmesiyle eşiyle birlikte İspanya'ya sığınmıştır. 2021 yılında BBC'nin yayınladığı 100 Kadın'dan biri olmuştur.[1]

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Bayat henüz 2 yaşındayken Taliban rejiminden bir roketin Kabil'deki evine isabet etmesi üzerine şarapnel parçaları omuriliğine zarar verdi ve erkek kardeşi öldürüldü. Bu durum ailesini ve yaşam biçimini tamamen değiştirdi. Nilofar Bayat, tekerlekli sandalye basketbolundaki ilk maçını Kabil'in ortasındaki açık bir sahada, etrafa hakaretler yağdıran ve ona isim takan erkeklerin çoğunlukta olduğu bir ortamda oynadı. Ama o vazgeçmedi ve yine de oynamaya devam etti. Afganistan'ın kadın milli tekerlekli sandalye basketbol takımı uluslararası yarışmalara Bali Kupası'yla başladı. Bu onların altın madalyayı evlerine götürmelerine engel olmadı.12 kişilik ekip Asya Para Oyunları'na katıldı.[2] Son yıllarda Bayat, Afganistan'da bir şeylerin değişmekte olduğundan umutluydu. Kadınlar için eğitim ve çalışma özgürlüğüne sahip olan bir neslin parçasıydı. O ve bir mayın tarafından yaralanan kocası, başkent Kabil'de kalmak ve ülkeyi geliştirmeye devam etmek istemişti ama hayalleri kısa sürdü. 20 Ağustos 2021'de İspanyol hükümeti ve İspanya Basketbol Federasyonu sayesinde, İspanyol silahlı kuvvetlerine ait bir uçakla yüz kişiyle birlikte İspanya'ya uçtular.İspanya'nın kuzeyindeki Bilbao şehrinde bir tekerlekli sandalye basketbol takımında oynaması teklif almıştır.[3][4] Kendisi gibi tekerlekli sandalye oyuncusu olan eşi Ramish de Uluslararası Kızılhaç Komitesi için çalışmaktadır. Afganistan'dan kaçan mültecilerin sesini duyurmuştur ve Afgan kadınlar için bir dernek kurmuştur.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b "BBC'nin 2021 yılı 100 Kadın listesi yayımlandı: Bu yılki listede Sevda Altunoluk ve Elif Şafak da var". BBC News Türkçe. 18 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2023. 
  2. ^ Glinski, Stefanie (12 Mart 2019). "Fighting a 'double curse': Afghan hopefuls for Paralympic gold". The Guardian (İngilizce). ISSN 0261-3077. 30 Eylül 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2023. 
  3. ^ "Afghan basketball star Nilofar Bayat tells her story of escape". The Globe and Mail (İngilizce). 23 Ağustos 2021. 6 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2023. 
  4. ^ West, Vincent (15 Şubat 2022). "Afghan basketball star finds hope in Spain after fleeing Taliban". Reuters (İngilizce). 1 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2023.