Nevzat Çiftçi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Hayalî Nevzat Çiftçi (d.1967, Ağrı), Karagöz ve Hacivat oynatıcısı, tasvir ve kukla yapım ustası ve dizi oyuncusu

Karagöz sanatı ile ilgili çalışmalarıyla tanınır. Bursa'nın bir somut olmayan kültürel miras taşıyıcısıdır.[1]

Yaşamı[değiştir | kaynağı değiştir]

1967 yılında Ağrı'da doğdu.[2] Milli Eğitim Bakanlığı'nın Gençlik Tiyatro Merkezi kurslarına (1981-1984) ve UNİMA Bursa şubesinin açtığı Karagöz kurslarına (1994-2000) katıldı. Bursa'daki kurstan sonra gölge oyunları alanında çalışmaya başladı. "Geleneksel Tiyatro" topluluğunu kurdu.[2]

2007 yılında Bursa'daki Karagöz Evi'nin, Karagöz Müzesi'ne çevrilmesi için yoğun çaba harcadı. Kendisinin yaptığı kukla ve tasvirlerden oluşan koleksiyonu Karagöz Müzesi'nde sergilenir.

Sanatçı, müzenin açılışından sonra, Bursa Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (BUSMEK) kapsamında Karagöz tasvir yapım ve oynatım dersleri verdi. Bursa ziyareti sırasında Kraliçe II. Elizabeth’e Karagöz oynatması,[3] Uluslararası Bursa Festivali’nde konser veren Kanadalı sanatçı Loreena McKennitt gibi ünlülere Karagöz oynatması ile tanındı[4]

Karagöz sanatını Avrupa'daki çeşitli kültür fuar ve festivallerinde, Zürih Üniversitesi etkinliklerinde temsil etti. Karagöz sanatına yaptığı katkılardan dolayı çok sayıda ödüle değer görüldü.

Çiftçi, 2019'dan itibaren Bursa Uludağ Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü'nde Tasvir Yapımı” ve “Karagöz Oynatıcılığı " atölyeleri gerçekleştirdi.[5] Aynı üniversitenin bünyesinde 2020'de kurulan Karagöz ve Kukla Oyunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KARAKUM) yönetim kurulunda yer aldı.

Kendi yazdığı iki gölge oyunu vardır. Televizyon kanallarına senaryo ve skeçler de yazan sanatçı; Flash TV’de yayımlanan Gerçek Kesit, Show TV’de yayımlanan Pis Yedili isimli dizilerde rol alarak dizi oyunculuğu yapmıştır.

Sanatçı, bir çocuk izleyicinin "neden çeneleri oynamıyor" sorusu üzerine tasvirler için metal çubuk kullanılarak çene oynatma özelliği geliştirmiştir.[6]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Somut Olmayan Kültürel Miras". www.bursadakultur.org. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2024. 
  2. ^ a b Taş, Hülya (1 Haziran 2007). "Günümüz Bursa'sında Karagöz". Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi. 8 (12): 133-146. ISSN 2564-6834. 
  3. ^ "İngiltere Kraliçesi Ilgiyle Izlemişti şimdi..." 61SAAT - TRABZON HABER SAYFASI. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2024. 
  4. ^ "LOREENA MCKENNITT KARAGÖZ'E HAYRAN OLDU". www.bursa.bel.tr. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2024. 
  5. ^ "Bursa Uludağ Üniversitesi". uludag.edu.tr. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2024. 
  6. ^ Yılmaz, Büşra Nur (9 Nisan 2022). "Bursalı hayali, Hacivat ve Karagöz'ün çenesini hareket ettiren yöntem geliştirdi". www.aa.com.tr. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2024. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]