Nazlıcan Parlak

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nazlıcan Parlak
Kişisel bilgileri
Tam adı Nazlıcan Parlak
Doğum tarihi 27 Mayıs 1993 (30 yaşında)
Doğum yeri İstanbul, Türkiye
Boyu 1,61 m (5 ft 3+12 in)
Mevkisi Orta saha, oyun kurucu
Kulüp bilgileri
Kulübü Fenerbahçe
Profesyonel kariyeri*
Yıllar Takım Maç (Gol)
2010-12 Kireçburnu 17 (16)
2012-14 Marmara Üniversitesi 24 (7)
2014 Kireçburnu 6 (13)
2014-2016 Fatih Vatanspor 33 (33)
2016 Ataşehir Belediyespor 6 (0)
2017-2019 Fatih Vatanspor 26 (13)
2019-2020 Kireçburnu 12 (7)
2020-2021 Piros Security Arad 15 (9)
2021-2022 Konak Belediyespor 21 (3)
2022- Fenerbahçe
Millî takım kariyeri
2019- Azerbaycan Azerbaycan 12 (0)

* Yalnızca lig maçları ve gollerini içerir.
Güncelleme: 2 Eylül 2022


Nazlıcan Parlak (Yellow Mamba) (d. 27 Mayıs 1993; Şişli, İstanbul), sağ ve sol kanat ile oyun kurucu pozisyonlarında oynayan futbolcudur.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Profesyonel futbolcu olan Nazlıcan Parlak, futboldan önce birçok spor dalıyla uğraştı. 7 yaşındayken okula tenis kulübünden yetenek seçimine gelen antrenörler onun süratini ve çabukluğunu fark etti. Koşu yarışmasında 1. olmuştu ve erkek çocuklarından daha hızlıydı. Böylece burs kazandı ve tenis ile spor hayatına başladı. Fakat bu macerası kısa sürdü. O zamanlar futbol ve dövüş sporlarına merakı vardı. O zamanlar yaşadığı bölgede kadın futbol takımı yoktu ve ülkede yaygın değildi. Annesi onun elinden tutup karate salonuna götürdü ve 5 yıl sürecek olan karate macerası başladı. İstanbul Şampiyonasında 2.lik ve 2 kere 3.lük elde etti. Türkiye Şampiyonası'nda dövüştü ve 6.lık elde etti. Ankara'daki sınavda siyah kuşak 1.dan almaya hak kazandı. Bütün bunlar devam ederken, futbol onun için bambaşkaydı. Karate antrenmanlarından gelir, sokakta erkeklerin arasında tek kız çocuğu olarak saatlerce futbol oynardı. Babası eski bir futbolcuydu, ona Galatasaray sevgisini aşılamıştı. Ailecek hiçbir maçı kaçırmazlardı. Gheorge Hagi hayranıydı. Galatasaray'ın Avrupa'daki başarıları onun futbola olan sevgisinin sebebiydi. Sık sık babasının halı saha maçlarına gider, oynamak için şans beklerdi. Okulda sınıflararası turnuvada tek kız çocuğu olarak forma giymişti. Aynı zamanda okuduğu okullarda atletizm takımlarında yarıştı. Sarıyer bölgesinde 100 metre koşusunda 5.lik derecesi elde etti. Ortaokulda artık karate ile uğraşmak istemiyordu. Okulda tanıştığı bir arkadaşı ona basketbolu sevdirdi. Her gün basketbol oynayama başladılar. Kobe Bryant hayranlığı bu yıllarda doğdu. Onun çalışma disiplinini, azmini, pes etmeyişini örnek aldı ve onu idol olarak gördü. (Yıllar sonra futbol kariyerinde 24 numara giyecekti) Liseye geldiğinde Kireçburnu Spor Kulübü'nün kadın futbol takımı kurulduğunu duydu. Hemen görüşmeye gitti. Antrenör onu antrenmana davet etti. İlk antrenmanında 10 dakikalık bir maçta 6 tane gol attı ve süratiyle izleyenleri hayran bıraktı. Futbol macerası böylece başlamış oldu.

Milli takım kariyeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Türk asıllı olan Nazlıcan Parlak, 2019 yılında Azerbaycan Kadın Futbol Milli Takımından davet aldı. UEFA Women's Euro 2022 elemeleri aşamasında D grubunda İspanya, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Moldova takımlarından oluşan grupta mücadele etti. Grubun son maçı olan Moldova maçında, üstün performansıyla dikkat çekti ve takımının gruptaki tek galibiyetini kazanmasında büyük rol oynadı.

Forma numarası[değiştir | kaynağı değiştir]

Futbola başladığı yıllarda ona 10 numarayı layık gördüler ve 2 sezon 10 numaralı formasıyla oynadı. Fakat o bir Kobe Bryant hayranıydı ve forma numarasını 24 ile değiştirdi. Türkiye'deki futbol kariyeri boyunca 24 numarayı giydi. Romanya'ya transfer olduğunda Kobe Bryant'ın eski numarası olan 8 numarayı tercih etti ve 8 numarayla kariyerine devam ediyor.

Eğitim[değiştir | kaynağı değiştir]

2012 yılında İstanbul Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük Bölümü'nü kazandı. Lisans eğitimi boyunca futbol uzmanlık derslerini, - tuttuğu takım olan Galatasaray'ı şampiyon yapmış Cevat Güler'den aldı.

Başarılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Türkiye Kadınlar 2.lig Sampiyonu
  • 2016 Fatih Vatan Spor Kulübü
  • Türkiye Kadınlar 2.lig 2.si
  • 2013 Marmara Üniversitesi Spor
Sezonlar
2009-2011 Futbola Sariyer'in Kireçburnu Spor takımında, çok geç bir yaşta 16 yaşında başladı. O zamanki Kireçburnu Spor'un sadece genç kız takımı vardı ve yaş sınırından dolayı Nazlıcan, 1 sezon lig maçı oynayamadı. Sonraki sezon Kireçburnu Spor, Nazlıcan'ın lig oynayabilmesi için A takım kurarak lige katılmaya karar verdi. Nazlıcan ilk sezonunda takım kaptanı ve 10 numarası olarak takımını 10 maçta 10 gol ve 6 asistlik performansıyla sırtladı. Bursa Nilüfer Beşerler takımına karşı yaptığı hat-trick ile göz doldurdu.
2011-12 Teklifler olmasına rağmen kaptan yuvada kaldı. Ekip genç bir kadrodan oluştuğu için takım adına zor bir sezon oldu. Nazlıcan, 7 maçta 6 gol ve 2 asist yaparak takımına katkı sağladı. O zamanın köklü ekiplerinden Marmara Üniversitesi Spor'a karşı attığı gol ve üstün performansı ile dikkatleri üzerine çekti.
2012-13 Nazlıcan bu sezon Marmara Üniversitesi Spor ile anlaştı. İyi bir ekip olan Marmara, Türkiye Kadınlar 2. Lig 2.'si olarak Süper lige yükseldi. Nazlıcan akımına 5 gol ve 13 asistlik performansıyla katkı sağladı.
2013-14 Nazlıcan, Marmara Üniversitesi Spor ile yoluna devam etti. Süper ligde 10 maçta 2 gol ve 1 asist ile takımına katkı sağladı. Ligin devre arasında takım maddi yetersizliklerden dolayı kapanma kararı aldı ve kaptan yuvasına döndü. Kireçburnu Spor, önceki sezonlara göre daha iyi bir ekip kurmuştu ve Nazlıcan ile gücüne güç kattı. Oynadığı 6 maçta 13 gol ve 5 asistlik performansıyla patlama yaptı. Play-off yarı final maçında Mardin Nusaybin'e karşı 59 dakikada attığı 5 gol ile tarih yazdı ve takımını finale taşıdı.
2014-15 Nazlican yoluna, başka bir İstanbul takımı olan Fatih Vatan Spor Kulübü ile devam etme kararı aldı. Önceki sezon Kireçburnu Spor formasıyla 1 maçta 5 gol atan Nazlıcan, Fatih Vatan Spor formasıyla 1 maçta 6 gol atarak patlama yaptı. Ayrıca 2 farklı maçta hat-trick yaparak toplamda 16 maçta 34 gol atarak en golcü oyuncu oldu. Gollerinin haricinde 6 asisti bulunan Nazlıcan, takımının attığı 40 gole doğrudan katkı yaptı
2015-16 17 maçta 34 gol ve 16 asistlik performansı ile takımını finallere taşıdı. Bir maçta 6 gol olan kendi rekorunu, Sarıyer Belediye Spor'a 1 maçta 8 gol atarak geliştirdi. Üstelik bunu sadece 80 dakikada yaptı. 2 farklı maçta beşer gol, 2 kere hat-trick ve ligin en erken golünü 8.saniyede atarak performansını üst seviyelere çıkardı.
2016-17 Fatih Vatan Spor Kulübü'ndeki üstün performansı, Şampiyonlar liginde oynayan Türkiye şampiyonu Ataşehir Belediyespor'un dikkatini çekti ve sezona orada başladı. Burada 6 maç oynadı ve devre arasında 2. Lig'de lider konumunda olan Fatih Vatan Spor'a geri döndü. Burada 7 maçta 3 gol ve 5 asist ile oynayarak takımına katkı yaptı. 2. Lig şampiyonluğu yaşadı ve kariyerinin ilk altın madalyasını kazandı.
2017-18 Fatih Vatan Spor Kulübü ile yoluna devam etti. Süper ligde 16 maçta 8 gol ve 2 asist yaparak takımına katkı yaptı. Kritik maçlarda kritik goller atarak takımına puanlar kazandırdı.
2018-19 Fatih Vatan Spor Kulübü ile 1 sezon daha anlaştı. Takım olarak ligde zorlandıkları bir sezondu, genç bir kadroydu. 13 maçta 2 gol ve 1 asist ile oynadı. Oyun olarak harika bir sezon geçirdi ve sezon sonu Azerbaycan Kadın Milli Futbol Takımından davet aldı.
2019-20 Yuvaya dönüş. Nazlıcan bu sezon ilk göz ağrısı Kireçburnu Spor Kulübü'ne döndü. Gollerine kaldığı yerden devam etti. 12 maçta 7 gol ve 2 asistlik performansla oynadı. Amedspor karşısında birbirinden güzel 3 gol atarak hat-trick yaptı. Özellikle o maçta, kaleciyi çalımlayarak attigi gol ile övgü topladı. Bir diğer hat-trick Ereğli Belediyespor'a karşıydı. Çayırbaşı Stadı'nda, maçın ilk yarısında 2 gol atarak takımını 2-0 öne geçirdi. İlerleyen dakikalarda skor 2-2 eşitlendi. Dakika 90+6'yı gösterirken, Nazlıcan orta sahadan aldığı topu süratli bir şekilde rakip kaleye taşıdı. Kendisinin ve takımının 3.golünü atarak takımına son saniyede galibiyeti getiren golü attı. Kritik bir puandı ve muhteşem bir coşku yaşadılar.
2020-21 10 yıllık Türkiye kariyerinin ardından Nazlıcan, Avrupa'nın yolunu tuttu. Romanya Kadınlar Süper Ligi ekiplerinden Piros Security Arad takımıyla anlaşmaya vardı. Romanya'daki ilk maçında takımının tek golünü atarak 1-0'lık galibiyeti getirdi ve lige fırtına gibi girdi. 2 maç sonra 3 gol atarak Avrupa'daki ilk hat-trick'ini yaptı. Romanya Kupası 2.tur maçında Fortuna Becicherecu ağlarına, ceza sahası dışından vole vuruşu yaparak harika bir gole imza attı. Devam eden sezonda 14 maçta 9 gol ve 6 asist ile oynuyor.

Türkiye kadınlar 2.lig ekiplerinden Marmara Üniversitesi'de forma giymekteydi. 2019 yılından beri Azerbaycan kadın millî futbol takımı'nda oynamaktadır ve 2020 yılından beri ise Romen futbol takımı Piroș Security'de forma giymektedir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]