Nairi Hunanyan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Nairi Hunanyan
Doğum8 Aralık 1965(1965-12-08)
Erivan, Ermenistan
MeslekGazeteci
Tanınma nedeni1999 Ermenistan parlamento baskını

Nairi Hrachiki Hunanyan (ErmeniceՆաիրի Հունանյան d. 8 Aralık 1965) Ermeni Parlamentosunda dönemin başbakanı Vazgen Sarkisyan, o dönem ki Meclis Başkanı olan Karen Demirciyan ve 7 bakana suikast düzenleyen Ermeni gazeteci.

Yaşamın Erken Dönemi ve Eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Hunanyan 1965 yılında Erivan da doğmuştur. Babası Hrachik Hunanyan, annesi ise Natela Galstyandır. Babası filolog annesi ise bir boya fabrikasında ustabaşıydı. 1984' ten 1985' e kadar Sovyet ordusunda askerlik yapmıştır. 1990 yılında ise Erivan Üniversitesi Filoloji bölümünden mezun olmuştur.

Kariyer[değiştir | kaynağı değiştir]

1988' de Karabağ Hareketi' nin bir üyesi olmuştur. 1990' da Taşnak' a katılmıştır. Ancak 1992' de görevi kötüye kullanmaktan partiden atılmıştır. Daha sonra birkaç ay faaliyet gösteren Horizon haber ajansını kurup yönetmiştir. Daha sonra Kırım da yaşamıştır. Ve Gözleve de Ermenice dersi vermiştir. 1997 yılında ise Ermenistan' a dönmüştür. Ermenistandayken Türkiye ye sürekli ziyaretlerde bulunmuştur. Hunanyan Türkiye ile Ermenistan arası ilişkilerinin geliştirilmesinde yanaydı. Görüşünü bildirmek için birkaç Türk bakanıyla görüşmüştür. 1998' den 1999' a kadar Ermenistan Devlet Kanalında çalışmıştır.

Meclise Saldırısı[değiştir | kaynağı değiştir]

27 Ekim 1999' da kardeşi Karen Hunanyan, dayısı Vram Galstyan da dahil olmak üzere dahil olmak üzere 4 kişiyle birlikte Meclis binasına girip başbakan Vazgen Sarkisyan Meclis Başkanı Karen Demirciyan ve 6 diğer bakanı öldürmüştür. Nairi Hunanyan teslim olduktan sonra bu siyasetçilerin ülkeyi siyasi ve ekonomik yıkım sürüklediği gerekçesiyle öldürmüştür. Saldırganlar 28 Ekim de teslim olup ömür boyu hapis cezasına çarptırılmışlardır.