Médine

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Médine
Médine, Sevran konserinde
Genel bilgiler
DoğumMédine Zaouiche
24 Şubat 1983 (41 yaşında)
Le Havre, Seine-Maritime, Fransa
TarzlarRap, Hip hop
MesleklerRapçi, söz yazarı, müzisyen
Etkin yıllar1996-günümüz
Müzik şirketiDin Records, Because Music, WMI
Resmî sitehttp://din-records.com/

Médine veya gerçek adıyla Médine Zaouiche (d. 24 Şubat 1983, Le Havre), Cezayir asıllı Fransız rapçi, hip hop sanatçısı. 1996 yılında La Boussole adındaki hip hop topluluğu ile başlayan müzik hayatı, kendisinin kurmuş olduğu Din Records şirketi çatısı altında devam etmektedir. Parçalarında alt sınıfın, göçmenlerin, ezilen insanların ve Müslümanların karşılaştığı sorunlara dikkat çekmektedir. 2005 yılında Time dergisi için çeşitli makaleler kaleme aldı. Kaleme aldığı "How Much More French Can I Be?"[1] ("Daha Ne Kadar Fransız Olabilirim?") başlıklı makale çok ses getirdi.

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk Dönem (2002-2005)[değiştir | kaynağı değiştir]

Médine, 1996 yılında kurulan La Boussole hiphop topluluğunda, Ness & Cité, Bouchées Doubles, Samb, Koto, Enarce, Aboubakr gibi çeşitli sanatçılarla birlikte müzik kariyerine adım attı.

Médine'in ilk albümü 11 septembre, récit du 11e jour 2004 yılında yayınlandı. 11 Eylül 2001'deki ikiz kule saldırılarını konu alan albümde 11 farklı sanatçı kendisine eşlik etti. Bu ilk albümde "Enfant du Destin" başlıklı kısa trajik hikâyeler de anlatan Médine, Enfant du destinSou-Han'da küçük bir Vietnamlı kızın yaşamını konu ediniyor. Şarkı, Vietnam Savaşı'nda mayına basarak hayatını kaybeden Amerikalı askerin intikamını almak için, bir geneleve yapılan saldırıyı konu ediniyor. Enfant du Destin, David adlı parçada ise David isimli İsrailli bir gencin IDF askerleri tarafından savaşa hazırlanmasını anlatıyor.

İlk solo abümünün piyasaya çıkmasından 8 ay sonra, Jihad, le plus grand combat est contre soi-même (Cihat, en büyük savaş kendine karşı) adlı ikinci solo albümü yayınlandı. Albümün adı, Muhammed'in Tebük Seferi'nin ardından "Şimdi küçük cihaddan büyük cihada dönüyoruz." hadisine atıfta bulunuyordu. Bu albümde de yine kısa trajik hikâyeler anlatmaya devam eden Médine, Petit cheval adlı parçada Amerika'da beyazlar tarafından bütün bir köyün katledilmesine tanıklık eden Kızılderili'nin öyküsüne yer verdi.

Diskografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Albümler[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2004 : 11 septembre, récit du 11e jour'
  • 2005 : Jihad, le plus grand combat est contre soi-même
  • 2008 : Arabian Panther
  • 2012 : Made İn
  • 2013 : Protest Song
  • 2015 : Démineur

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ [1] 5 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. "How Much More French Can I Be" 5 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Time. Erişim tarihi 01.02.2017