Mobile Legends: Bang Bang

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mobile Legends
YayımcıMoonton
YapımcıMoonton
MotorUnity[1]
PlatformlarAndroid
İOS
Çıkış11 Temmuz 2016 (7 yıl önce) (2016-07-11)
TürÇevrimiçi çok oyunculu savaş arenası
ModÇok oyunculu oyun Bunu Vikiveri'de düzenleyin

Mobile Legends: Bang Bang (Çince无尽对决, romanizewújìn duìjié;[2] TürkçeMobil Efsaneler) veya kısaca MLBB, Moonton tarafından geliştirilen ve yayımlanan bir video oyunu. 11 Temmuz 2016'da piyasaya sürülmüştür.[3]

İçerik[değiştir | kaynağı değiştir]

Oynanış[değiştir | kaynağı değiştir]

Amaç[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir harita üzerinde beşer kişiden oluşan iki takım savaşmaktadır. Her iki takımın da amacı kendi üslerini koruyup karşı takımın üssünü yok etmektir. Oyunda oyuncuların her biri seçtiği kahramanla minyon ve orman yaratıklarını keserek altın biriktirir. Bu altınlarla çeşitli ekipmanlar satın alarak kendi kahramanını güçlendirir. Böylece karşı takıma üstünlük sağlayarak avantaj elde eder. Karşı takımın üssünü yok eden veya karşı takımın teslim olmasını sağlayan takım oyunu kazanır.

Modlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Klasik: Oyunda her takım kendi kahramanına ekipman satın alarak kahramanını güçlendirir. Karşı takımın üssünü yok eden veya karşı takımı teslim etmeye zorlayan takım oyunu kazanır. Oyun sonunda savaş puanı ve EXP kazanılır.
  • Sıralı: Yalnızca 90 veya üstü kredi puanına sahip oyuncular bu modda oynayabilirler. Bu modda her takım kendi kahramanına ekipman satın alarak kahramanını güçlendirir. Karşı takımın üssünü yok eden veya karşı takımı teslim olduran takım oyunu kazanır. Oyun sonunda savaş puanı ve EXP kazanılır. Her karşılaşma kazanıldığında bir yıldız kazanılır, eğer oyuncu yeterince puana sahipse iki yıldız kazanır. Beş yıldız kazanan oyuncu bir üst lige geçer. Kaybedilen her karşılaşmada ise bir yıldız kaybedilir, eğer oyuncu yeterince koruma puanına sahipse yıldız kaybetmez. Beş yıldız kaybeden oyuncu bir alt lige düşer. Epik ve üstü liglerde her iki takım istedikleri 2 veya 3 kahramanı yasaklayabilirler. Eğer bir kahraman yasaklanmışsa her iki takım da o kahramanla oynayamaz. Oyun başında bir takımda bir veya daha fazla AFK kalan oyuncu varsa o takım AFK kalan oyuncuları gerekçe göstererek teslim olmayı seçebilir. Eğer bir takım AFK kalan oyuncular nedeniyle teslim olursa karşılaşma her iki takım için geçersiz sayılır. Geçersiz sayılan karşılaşmalarda her iki takım ödül veya ceza almaz ancak AFK kalan oyuncuların kredi puanları düşürülür. Oyuncunun kredi puanı 90'ın altına düşerse bu modda oynayamaz.

Harita[değiştir | kaynağı değiştir]

Genel görünüm[değiştir | kaynağı değiştir]

Sarı çizgiler koridorları, mavi ve kırmızı daireler üsleri korumak için konulan kuleleri, çeyrek daireler takımların üslerini göstermektedir.

Harita üst, orta ve alt koridor olmak üzere 3 koridordan oluşur. Her koridorda üçer kule bulunur ve koridorların birleştiği yerde üs vardır. Bir koridordaki kulelerin yarısı bir takıma, yarısı diğer takıma aittir. Koridorlar haricinde haritada yer alan diğer kısımlar orman olarak adlandırılır. Burada kahramanlara belirli faydalar sağlayan yaratıklar vardır. Orman, orta koridorun üstünde ve altında iki bölgeden oluşmaktadır.

Üs[değiştir | kaynağı değiştir]

Her iki takım da koridorların bitiminde yer alan birer üsse sahiptir. Oyuncuların amacı onu korumaktır. Karşı takımın üssünü yok eden takım maçı kazanır. Ölen kahramanlar belirli bir süre sonra üste yeniden doğar. Canları azalan kahramanlar ölmeden önce üsse ışınlanıp canlarını doldurabilirler.

Kuleler[değiştir | kaynağı değiştir]

Kuleler, her koridorda yer alan savunma araçlarıdır. İki takımın da üç koridorda dokuzar kulesi, tek koridorda üçer kulesi vardır. Kuleler dış kule, iç kule ve taret diye adlandırılır. Koridorlarda üsse en uzak kuleler dış kule, ortadakiler iç kule, üssün yanındakiler tarettir. Kuleler, oyuncular tarafından korunmak adına da kullanılır. Rakip takımdan herhangi biri kulenin sınırlarına minyon yokken girerse kule ona hasar verir. Kuleye minyon varken girdiğinde, karşı takımdan birine hasar verirse kule yine hasar verir. Ayrıca kuleler minyonlar ve rakip kahramanlar tarafından yıkılabilir ve takımın bir kulesi yıkıldığında tüm oyunculara bu haber verilir.

Çalılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Haritanın birçok kısmında yer alan yeşil kısımlardır. Buraya giren kahraman görünmez olur ve karşı takım üyeleri onu göremez. Rakip takım aynı çalıya girerse çalıdaki oyuncuyu görebilir.

Minyonlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ufak varlıklardır ve takımların üssünden doğarak koridorlara dağılarlar. Bir turda dokuz minyon doğar ve koridorlara üçerli olarak dağılarlar. Minyonlar; rakip minyonlara, rakip kahramanlara ve kulelere vurabilmektedir. Onlar kuleye girmeden kuleye girilirse kule kahramana hasar vurur. Bu yüzden minyonlar beklenir. Kahramanlar rakibin minyonlarını öldürdüğünde altın kazanır. Öldürüşün son vuruşunu alırlarsa daha çok altın kazanırlar.

Minyonlar üç çeşittir. En önden gelen minyon savaşçı minyondur ve yakından vurur. Canı düşüktür. İkinci sıradaki nişancı minyondur ve uzaktan hasar verir. Canı düşüktür. Sonuncusu tank minyondur ve uzaktan hasar verir. Canı yüksektir ve en çok altını verir. Lord kesildikten sonra onunla birlikte doğan minyonlar, daha güçlü ve daha büyük olurlar.

Orman[değiştir | kaynağı değiştir]

Tapınak Lordu[değiştir | kaynağı değiştir]

Ormanın ortasında yer alan bir bölümde sonradan ortaya çıkar. Altta veya üstte olma durumu değişkenlik gösterir. Dev bir yaratıktır. Hangi takım onu keserse o takımın tarafına geçip, kulelere ve rakiplere hasar verir.

Kristal Kaplumbağa[değiştir | kaynağı değiştir]

Ormanın ortasında yer alan bir bölümde sonradan ortaya çıkar. Altta veya üstte olma durumu değişkenlik gösterir. Mavi bir kaplumbağadır. Kesen kişi özel kaplumbağa güçlendirmesini elde eder ve daha güçlü bir hale gelir. Ayrıca belirli bir miktarda takım arkadaşlarına ve kaplumabağayı öldüren oyuncuya altın verir ve takım arkadaşlarına bir defalığına mahsus olmak üzere kalkan verir.

İfrit[değiştir | kaynağı değiştir]

Red Buff veya Kırmızı olarak da bilinir. Her iki takımın da tarafında birer tane olmak üzere haritada iki tane vardır. Üstün sonunda ve altın başında yer alır. Kesen kahramanın hasarı artar. Gerçek hasar da sağlar.

Yılan[değiştir | kaynağı değiştir]

Blue Buff veya Mavi olarak da bilinir. Her iki takımın da tarafında birer tane olmak üzere haritada iki tane vardır. Ortanın altında ve üstünde yer alır. Kesen kahramanın manası ve mana yenilemesi artar. Bekleme süresi de düşer.

Yengeç[değiştir | kaynağı değiştir]

Sarı olarak da bilinir. Haritada toplam iki tane vardır. Üst ve alt koridorların ortasındaki bölümde yer alır. Kesildikten sonra hangi koridorda olduğuna bağlı olarak yere 2 tane exp veya altın düşürür.

Oyun başında çıkan ilk yengeç normale göre daha küçük ve güçsüzdür. Daha az altın verir. Fakat bir süre sonra büyür ve normal haline gelir.

Ligler[değiştir | kaynağı değiştir]

Mobile Legends: Bang Bang'de toplamda 10 dereceli lig bulunmaktadır. Bunlar en düşük ligden başlayarak;

  1. Savaşçı
  2. Elit
  3. Usta
  4. Büyük Usta
  5. Epik
  6. Efsane
  7. Mistik
  8. Şanlı Mistik
  9. Mistik Zafer
  10. Yüce Mistik

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Low, Aloysius (18 Temmuz 2019). "Mobile Legends: Bang Bang is getting an engine update | ONE Esports - The Home Of Esports". ONE Esports. 9 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ekim 2019. 
  2. ^ "《英雄联盟》起诉两款国产山寨LOL手游". People.cn (Çince). 11 Temmuz 2017. 15 Temmuz 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2020. 
  3. ^ "Mobile Legends: Bang Bang sales Ranking". 30 Haziran 2021. 9 Temmuz 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2021. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]