Moğol kaligrafisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Güyük Han'ın Romalı Papa Innocent IV'e gönderdiği bir mektupta bulunan, klasik Moğol alfabesini kullanan Moğol İmparatorluk Mührü .

Moğol kaligrafisi, Moğol dilinin güzel sanatı veya bir sanatsal yazı biçimidir.[1]

Moğolistan, Komünist dönemde kabul gören Kiril alfabesini kullanmasına rağmen, Moğol kaligrafisi geleneksel Moğol alfabesiyle yazılmıştır. Günümüzde, sadece üç orta yaşlı bilgin gönüllü olarak, yirmiden biraz fazla genç hattattan oluşan küçük bir topluluğu eğitmektedir. Geleneksel olarak, en iyi öğrenciler mentorlar tarafından seçilir ve onları beş ila sekiz yıllık bir süre içinde hattat olmaları için eğitir. Öğrenciler ve öğretmenler ömür boyu bağ kurarlar ve birbirlerinin sanatsal çabalarını teşvik etmeye devam ederler. Ancak, toplumsal dönüşüm oranı, kentleşme ve küreselleşme hızı, genç hattatların sayısında önemli bir düşüşe neden olmuştur.[2]

Moğol hat sanatı 2013 yılında, UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne kaydedilmiştir.

Uygulamalar[değiştir | kaynağı değiştir]

Kamış kalem, 18. Yüzyıl'da Çin'in etkisiyle mürekkep fırçasını tarafından yerinden edilene kadar tercih edilen yazma aletiydi. Ayrıca, kalemler tarihsel süreçte odun, kamış, bambu, kemik, ya da demir den yapılıyordu. Mürekkep siyah veya zincifre kırmızı olarak kullanılmıştır ve huş ağacı kabuğu, kağıt, ipek veya pamuktan yapılmış kumaşlar ve tahta veya gümüş levhalar üzerine yazılmıştır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "蒙古文书法 - 政协书画院 - 中国人民政治协商会议内蒙古自治区委员会". Nmgzx.gov.cn. 23 Mart 2011. 15 Temmuz 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Ekim 2013. 
  2. ^ "Mongolian Calligraphy". unesco.org. 8 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2016. 

Şablon:UNESCO List of Intangible Cultural Heritage in Need of Urgent Safeguarding