Minorka'nın İstilası (1535)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Minorka'nın İstilası
1515-1577 Osmanlı-İspanya Savaşı

Piri Reis tarafından çizilen ve Kitab-ı Bahriye isimli eserinde yer alan Minorka haritası
Tarih1-4 Eylül 1535
Bölge
Sonuç Kesin Osmanlı zaferi
Taraflar
Osmanlı İmparatorluğu Osmanlı İmparatorluğu İspanya İspanyol İmparatorluğu
Komutanlar ve liderler
Osmanlı İmparatorluğu Barbaros Hayreddin Paşa İspanya Eiximèn Perez de Figuerola
Güçler
2.500 asker
22 kadırga
9 kalyot
350 asker
Kayıplar
Hafif 350 asker ölü
600-800 esir

Minorka'nın İstilası, Barbaros Hayreddin Paşa komutasındaki Osmanlı donanmasının 1 Eylül 1535 tarihinde İspanya Krallığı'na bağlı Balear Adaları'ndan Minorka'nın Mahon limanını zaptederek istilasıyla sonuçlanan askerî harekâtı.

İstilanın öncesi[değiştir | kaynağı değiştir]

1533 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından kaptan-ı derya olarak Osmanlı donanmasının komutasına getirilen Barbaros Hayreddin Paşa bir yıl içinde büyüterek geliştirdiği bu donanmayla 16 Ağustos 1534'te (bir İspanyol garnizonunun da konuşlu olduğu) Tunus'u ele geçirdi.

Bununla birlikte, Kutsal Roma İmparatoru V. Karl, Tunus'taki fiilî İspanyol hakimiyetini sona erdiren ve tacı altındaki İspanya Krallığı'na bağlı Sicilya'yı tehlikeye düşüren bu hamleye süratle mukabelede bulunma mecburiyeti hissetti (Tunus'ta İspanyol himayesinde yaşayan devleti bu şekilde sona eren Hafsî Kralı Mevlay Hasan'ın yardım talebi de V. Karl'a müdahale için gerekçe oluşturdu). 400 parçalık bir donanma ve 30-40.000 askerlik bir orduyla 1535 Haziran'ında Tunus'a çıkarma yapan V. Karl buradaki küçük çaplı Osmanlı birliğini mağlup ederek Tunus'u geri aldı ve kalede kaydadeğer bir İspanyol garnizonu bırakarak Tunus tahtını Mevlay Hasan'a iade etti.

Baskın tarzındaki bu taarruzda Tunus'u kaybeden Barbaros Hayreddin Paşa 31 parçalık (22 kadırga ve 9 kalyot) filosunu İspanyolların eline geçmeden Annâbe'ye kaçırmayı başardı.

İstila[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]