Metal Fiyatları

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Metal fiyatları (metal emtialar) borsalarda işlem gören metaller için kullanılır. Sadece alüminyum alaşımı, alüminyum, bakır, kurşun, nikel, kalay, çinko ve Nasaac (Kuzey Amerika özel alüminyum alaşımı) borsada işlem gören emtialardır. Diğer işlem gören metaller ise (bizmut, selenyum, tellür ve diğerleri) piyasa talebine göre işlem görür, fiyatı alıcılar ve satıcıların taleplerine göre belirlenir

Yukarıda belirtilen emtiaların ticaretini yapan Londra Metal Borsası, 2009/2010 döneminde kobalt ve molibden metallerini emtia borsalarına eklediler.

Metal emtia borsalarında işlem gören uzun vadeli işlemlere vadeli işlem sözleşmeleri de denir.

Fiyat Belirleyiciler[değiştir | kaynağı değiştir]

Üreticiler, yatırımcılar ve tüketicilerle konuşarak fiyatı belirleyen bir fiyatlandırma hizmeti veren şirketledir. Bu fiyatlar, gerçek fiyat değişimden ziyade bir göstergedir.

Emtia borsasında ki fiyatların aksine, fiyat belirleyiciler haftalık veya iki haftalık bir fiyat verirler. Fiyat belirleyiciler bütün emtialar için, Çin'in hafif sanayiden ağır sanayiye geçişi ve imalata odaklanması nedeniyle alım ve satımın 9 kat arttığını yansıtan bir aralık (düşük ve yüksek fiyat) verdiler.[1] (Çin 2003 yılında dünyanın en büyük demir cevheri tüketicisi oldu ve küresel metal tüketiminin yarısından fazlasını oluşturuyor.)[2]

Metal Ürünler[değiştir | kaynağı değiştir]

Borsalarda listelenen emtialar, sıklıkla alınıp satıldıkları ürünlerin belirli bir dereceye ve kaliteye sahiptir.

Örneğin:

Emtia Kobalt
İşlem gören çeşitler Kobalt min. saflık %99.3 Rus



Kobalt min. saflık %99,8 - Havacılık Endüstrisi

Kobalt, Rusya'nın en önemli ihracat ürünlerinden birisidir ve bu nedenle %99.3 saflıkta kaliteli Rus kobalt ticareti sıklıkla yapılır. Havacılık ve uzay endüstrisi için çok önemli olan bir başka kobalt türü, %99,8 saflığa sahip yüksek kaliteli bir kobalt türüdür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Wilson Jeffrey. How China drives the Australian iron ore boom (and bust) 4 Kasım 2021 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. 27 August 2012.
  2. ^ Metal prices. Economist, February 4th-10th 2017, page 73.