Meri Şervaşidze

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Meri Şervaşidze-Eristavi
Doğum1888
Batum, Gürcistan
Ölüm21 Ocak 1986
Paris, Fransa
MilliyetGürcü
MeslekManken, moda ikonu

Meri Şervaşidze - Eristavi (Gürcüce: მერი შერვაშიძე - ერისთავი) (1888, Batum - 21 Ocak 1986, Paris), güzelliğiyle ünlü Gürcü aristokrat kadın, moda ikonu ve Coco Chanel’in eski mankenidir. 1921’de İstanbul’da düzenlenen Dünya Güzellik yarışmasında birinci olmuştur. Ünlü Gürcü şair Galaktion Tabidze’nin "Meri" adlı şiirine esin kaynağı olduğu kabul edilir.[1]

Biyografi[değiştir | kaynağı değiştir]

Meri’nin babası Tümgeneral Prokopi Şervaşidze Abhazya prensi, daha sonra da Rusya Devlet Duması’nın üyesiydi. Meri Batum’da doğdu; fakat babasının görevinden dolayı Petersburg’a taşındı. Prokopi Şervaşidze’nin ölümünden sonra ailesi asıl olarak Gürcistan’da, Kutaisi’de yaşıyordu. 1918’de müstakbel kocası, Rus çarı II. Nikolay’ın yaveri Giguşa Eristavi Gürcistan’a döndü ve Meri ile evlendi.

Bolşevik işgali[değiştir | kaynağı değiştir]

1921 yılında, Bolşeviklerin Gürcistan’ı işgal etmesinden birkaç gün önce Meri Batum’dan gemiyle Fransa’ya gitti. Gemi birkaç gün İstanbul’da demir attı. Burada Meri’ye sürgün edilmiş olan kocası da katıldı. İstanbul’da Dünya Güzellik Yarışması yapılıyordu ve bu yarışmaya Meri de katıldı. Bu yarışmada dünya güzeli seçildi.[2] Meri Paris’e yerleşti ve ilk zamanlarda ailesi mali zorluklar yaşadı.

Paris yılları[değiştir | kaynağı değiştir]

Meri’nin annesi Nino Çheidze, Meri’nin ikiz kız kardeşleri Elene ve Tamar da Meri’nin yanında yaşıyorlardı. Nino bir süre sonra bir dikiş atölyesinde iş buldu. Daha sonra aile kendi dikiş atölyesini açtı. Bu sırada Meri Coco Chanel’in mankeni oldu. Bu işten anlayan Parisliler Meri’nin giyim tarzını ve güzelliğini sergileyişini çok beğendiler. Giguşa Eristavi genç yaşta ölünce, kocasından çocuğu olmayan Meri Paris’te yalnız yaşamaya başladı. Nadiren başka Gürcü göçmenlerle ilişki kuruyor, nadiren Gürcü kilisesine gidiyordu. Meri yaşlılık yıllarını bir bakıcının eşliğinde özel huzurevinde geçirdi. Öldüğünde 97 yaşındaydı.

“Meri”[değiştir | kaynağı değiştir]

Ünlü Gürcü şair Galaktion Tabidze'nin Meri Şervaşidze'yi ilk kez Kutaisi'de sokakta gördüğü söylenir. Daha sonra yerel bir gazetede Meri'nin anne ve babasıyla birlikte fotoğrafını gören Tabidze, onun kim olduğunu bu şekilde öğrenir. Bir başka rivayete göre Galaktion Tabidze Paris’te Meri'yle tesadüfen karşılaşır. Meri Louvre Müzesi önünde oturmakta ve güzelliğiyle dikkatleri üzerine çekmektedir. Galaktion Tabidze, onu Kutaisi'de gördükten sonra “Meri” şiirini yazmış, şiir 1915 yılında yayımlanmıştır. Şair daha sonra günlüklerinde Meri Şervaşidze hakkında şunları yazıyordu: “‘Meri’ şiiri yayımlandıktan sonra, Meri’nin kim olduğunu bana sık sık soruyorlardı. Fakat ben cevap vermeyi reddediyor, şair olarak istediğim şiire istediğim adı verebileceğimi söylüyordum. Bir keresinde iyice sinirlendim ve arkadaşlarım bu kadar üzerime gelmemeleri gerektiğini anladılar. Meri'ye gelince: Evet, Meri adında bir kadın vardı!"[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]