Matematikte Kadınlar Derneği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Matematikte Kadınlar Derneği
KısaltmaAWM
Kuruluş1971
TürMeslek Birliği
MerkezProvidence, Rhode Island, ABD
Üyeler5200
BaşkanKathryn Leonard
Resmî siteawm-math.org

Matematikte Kadınlar Derneği, Association for Women in Mathematics (AWM), misyonu kadınları ve kızları matematik bilimlerinde çalışmaya ve aktif kariyer sahibi olmaya teşvik etmek ve matematik bilimlerinde kadınlar ve kız çocuklara eşit fırsat ve eşit muameleyi teşvik etmek olan profesyonel bir topluluktur. AWM, 1971'de Massachusetts eyaletinde kuruldu. AWM'nin kolejler, üniversiteler, enstitüler ve matematik toplulukları gibi 250'den fazla kurumsal üyeleri dahil olmak üzere yaklaşık 5200 üyesi vardır. Matematik bilimlerinde kadınlara ve kızlara rehberlik etmek için çok sayıda program ve atölye çalışması organize etmektedir. AWM'nin çalışmalarının çoğu federal hibelerle desteklenmektedir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Dernek, 1971 yılında "Kadın Matematikçiler Derneği" olarak kuruldu, ancak adı neredeyse hemen değiştirildi. Lenore Blum tarafından yazılan "Matematikte Kadınlar Derneğinin Kısa Tarihi: Başkanların Perspektifleri"nde bildirildiği gibi:[1]

İlk organizatör ve ilk başkan olan Mary Gray, AMS'nin Şubat 1971 Bildirileri'ne bir reklam yerleştirdi ve Mayıs ayındaki AWM Bülteni (AWM Newsletter)nin ilk sayısını yazdı. Derneğin ilk hedefleri, eşit işe eşit ücret, aynı zamanda lisansüstü okula kabul ve oradayken destek için eşit değerlendirmeye odaklandı; her düzeyde öğretim üyesi atamaları için; terfi ve görev süresi için; idari atamalar için; ve devlet hibeleri için, inceleme ve danışma panellerindeki pozisyonlar ve profesyonel kuruluşlardaki pozisyonlar için. AWM'nin ikinci başkanı olarak Mary Gray'in yerine geçen Alice T. Shafer, Wellesley College'da bir AWM ofisi kurdu. Bu noktada, AWM matematik sahnesinde tanınmış bir yerleşik kuruluş olmaya başladı.

AWM, Ortak Matematik Toplantıları'nda yıllık bir toplantı yapar. 2011 yılında dernek, kırkıncı yıl dönümü kutlaması olan "40 Yıl ve Hesaplama" sırasında iki yılda bir düzenlenen bir araştırma sempozyumu başlatmıştır.[2]

Matematikte Kadınlar Bülteni, örgütün üye dergisidir. İlk sayı, AWM'nin kurulmasından birkaç ay sonra, Mayıs 1971'de yayınlandı. AWM'nin tüm düzenli üyeleri, bültenin basılı kopyalarının kendilerine gönderilmesini talep edebilir. Bülten artık açık erişim oldu ve herkes AWM web sitesinden yeni veya geçmiş sayıların bir pdf dosyasını okuyabilir veya indirebilir.

Dersler[değiştir | kaynağı değiştir]

AWM, üç onursal konferans dizisine sponsorluk yapmaktadır.[3]

Ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

AWM çeşitli ödüllere ve ikramiyelere sponsor olur.[3]

  • Alice T. Schafer Ödülü – her yıl "matematikte mükemmellik için bir lisans öğrencisine" verilir.
  • Louise Hay Ödülü – her yıl "bir kadının matematik eğitimindeki olağanüstü başarıları" için verilir.
  • M. Gweneth Humphreys Ödülü – "matematik bilimlerinde bir kadının olağanüstü mentorluk faaliyetleri" için her yıl verilir.
  • Ruth I. Michler Anma Ödülü – her yıl matematik alanında yeni görev yapan bir kadına verilir. Ödül, öğretim yükümlülüğü olmaksızın Cornell University'de ikamet edilen bir sömestr için fon sağlar.
  • AWM Hizmet Ödülü – Matematikte Kadınlar Derneği'ne istisnai gönüllü hizmet yoluyla her yıl matematikte kadınları teşvik etmeye ve desteklemeye yardımcı olan kadınlara verilir.

Ayrıca kariyerinin başındaki kadınlar için yakın zamanda oluşturulan üç ödül de AWM tarafından desteklenmektedir.[3]

AWM Fellows programı, "matematik bilimlerinde kadınların desteklenmesi ve ilerlemesine sürekli bağlılık gösteren bireyleri" takdir eder.[4]

Başkanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "A Brief History of the Association for Women in Mathematics (from Notices): How it was". Association for Women in Mathematics. 1 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2019. 
  2. ^ "40 Years and Counting: 2011 is AWM's 40th Anniversary Year!". Association for Women in Mathematics. Association for Women in Mathematics. 1 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Şubat 2019. 
  3. ^ a b c "AWM Programs". Association for Women in Mathematics. 1 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018. 
  4. ^ "Launch of the AWM Fellows Program". Association for Women in Mathematics. 1 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2018. 

Konuyla ilgili yayınlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]