Femmes et Mathématiques

Vikipedi, özgür ansiklopedi
L'association Femmes et Mathématiques
(Tr: Kadınlar ve Matematik Derneği)
(İng: Association of Women and Mathematics)
Kuruluş1987 (37 yıl önce) (1987)
TürAkademik birlik, dernek
Konum
BaşkanAnne Boyé (2018)
Başkan yardımcısıLaurence Broze
Resmî sitefemmes-et-maths.fr
NotlarX, instagram

L'association femmes et mathématiques (İngilizceAssociation of Women and Mathematics, TürkçeKadınlar ve Matematik Derneği), bilimsel çalışmalarda, araştırmalarda ve matematikte kadınları teşvik eden bir gönüllü dernek olup 1987 yılında kurulmuştur.[1] Bu organizasyon, 1901 tarihli yasa uyarınca, kadınları matematiksel çalışmalarda ve mesleklerde ve daha genel olarak bilimsel ve teknik alanlarda teşvik etmek üzere tasarlanmış bir dernektir. Bu kuruluşun şu anda, bilimsel alanlarda "kadın sorunu" ile ilgilenen üniversite matematik profesörleri, matematik öğretmenleri, sosyologlar, filozoflar ve tarihçiler de dahil olmak üzere yaklaşık 200'den fazla üyesi bulunmaktadır.[1]

Derneğin temel amaçları arasında kadınları STEM alanlarında teşvik etmek ve desteklemek, matematikçiler arasındaki iletişime yardımcı olmak ve cinsiyetler arasında eşitliği teşvik etmek, Kadınların bilimde ve özellikle matematikte ilerlemesi için çalışmak, Kızların matematiksel çalışmalarda ve daha genel olarak bilimsel ve teknik çalışmalarda yer almasını teşvik etmek ve Kadın matematikçiler ve matematik öğretmenleri için bir buluşma yeri olmak yer almaktadır.[1]

Özellikle genç kadın matematikçiler için bir forum ve amaçlarıyla ilgili farklı konularda konferanslar düzenlemektedir. Düzenli olarak Paris'te ya da şehir dışında çeşitli temalara dayalı bir genel kurul düzenlerler.[1] Dernek ayrıca akademik bir dergi de yayınlamaktadır.

Derneğin merkezi Paris'teki l'Institut Henri Poincaré'deki Maison des Mathématiciens'dedir. Diğer bilimsel ve profesyonel topluluklarla, özellikle Société Mathématique de France (Fransa Matematik Topluluğu), la Société de Mathématiques Appliquées et Industrielles (Uygulamalı ve Endüstriyel Matematik Topluluğu), l'Association des Professeurs de Mathématiques de l'enseignement public (Matematik Profesörleri ve Kamu Öğretmenleri Birliği) ve l'Union des Professeurs de Spéciales'in yanı sıra La Commission Française pour l'enseignement des Mathématiques (Fransız matematik öğretimi komisyonu) ile farklı girişimlere katılmaktadır.[2]

Derneğin şu anki başkanı Anne Boyé, başkan yardımcıları ise Laurence Broze ve Lisa Morhaim'dir.[3]

Faaliyetler[değiştir | kaynağı değiştir]

Dernek her yıl farklı bir üniversitede genç kadın matematikçiler için bir forum düzenlemektedir.

Femmes et Mathématiques, 2009 yılından bu yana Animath ile ortaklaşa olarak, kızların matematikle ilgili kariyer imajlarının üstesinden gelmelerine yardımcı olmak, tutkularını küçümsememek ve bilimsel alanlarda yapabilecekleri seçim yelpazesini açmak için tasarlanmış "Kızlar ve matematik: parlak bir denklem" günleri düzenlemektedir.

Başkanlar[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c d Resmi Dernek Web Sitesi Nous Sommes veya Hakkında sayfası
  2. ^ "Composantes de la CFEM — Commission française pour l'enseignement des mathématiques". www.cfem.asso.fr. 8 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2019. 
  3. ^ "Instances – Femmes et Mathématiques" (Fransızca). 13 Kasım 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Nisan 2024. 

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  • (Fransızca) Du côté des mathématiciennes, Edited by Annick Boisseau, Véronique Chauveau, Françoise Delon, Gwenola Madec, avec la participation de Marie-Françoise Roy, through l'Association femmes et mathématiques, Aléas, 2002.
  • (Fransızca) Femmes Et Mathématiques. "Nous Sommes... (We Are...)." Femmes Et Maths. Femmes Et Maths, 30 Jan. 2013. Web. 17 Nov. 2013.
  • (Fransızca) Rencontres entre artistes et mathématiciennes : Toutes un peu les autres, by T.Chotteau, F.Delmer, P. Jakubowski, S. Paycha, J.Peiffer, Y.Perrin, V. Roca, B. Taquet, through l'Initiative de femmes et mathematiques, Paris : L'Harmattan, 2001.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]