Mümün Tahir

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Mümün Tahir
Doğum12 Mart 1957
Kırcaali ili
MeslekYazar ve gazateci

Doç. Dr. Mümün Mümünov Tahir Bulgaristanlı Türk yazar ve gazeteci.[1] Edebiyat ve kültür bilimi alanında yüksek lisans derecesine sahiptir. Felsefe Doktoru. Bulgaristan Bilimler Akademisi'nde tarih felsefesi üzerine tezini savundu. Avrupa Kültür Akademisi "Orpheus Lyre" ve Chitalishte "Ömer Lütfi"in başkanı, Kültür Bakanlığı Kültürel Çeşitlilik Kamu Konseyi Sekreteri.

"Rodopların Bülbülü", "Kaygılı İyimserlik", "Çok Yuvalı Çatı", "Geçenler", "Vaat Ülkesi", "Vahşi Arıları Toplamak", "Birlikte Yaşam" dahil olmak üzere ondan fazla kitabın yazarıdır. "Kimlik ve hoşgörü. Kültürel Bütünleşmenin Felsefi ve Pratik Sorunları, Yol Bir Sınır Olduğunda, Bütünleştirici Bir Kimliğe Doğru Hikayeleri Romence, Lehçe, Makedonca, Türkçe ve Rusçaya çevrildi. Bulgar Yazarlar Birliği Büyük Edebiyat Ödülü'nü kazandı ve Ulusal Edebiyat Ödülü "Hepimiz Toprak Ana'nın çocuklarıyız" adlı Ulusal Edebiyat Ödülü'nü iki kez kazandı ve "Büyükbaba Yotso saatleri" adlı kısa öykü için Ulusal Ödül kazandı.

Bulgar Yazarlar Birliği tarafından yayınlanan "Bugünün Sözü" gazetesinin genel yayın yönetmen yardımcısı olarak çalışıyor. Paisii Hilendarski Plovdiv Üniversitesi'nde ve Ulusal ve Dünya Ekonomisi Üniversitesi - Sofya, UniBIT'te ders vermektedir.

Mümün Tahir, Kırcaali'de her yıl düzenlenen Balkan Folklor Festivali ve Balkan Yazarlar Buluşması'nın kurucusu ve düzenleyicisidir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Liternet.bg". 4 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi.