İçeriğe atla

Lviv Kitap Forumu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Lviv Kitap Forumu (eski adıyla Lviv Yayımcılar' Forumu), kitap fuarı ve Uluslararası Edebiyat Festivali'nden oluşur. 1994 yılından beri her Eylül ayında Lviv'de düzenlenmektedir. “Yayıncılar Forumu” STK forumun düzenleyicisidir. Ukrayna'daki en büyük kitap fuarıdır ve Doğu Avrupa'daki en büyük kitap fuarlarından birisidir. Kimi zamanlarda Lviv'in en popüler etkinliği olarak da adlandırılır.[1] Ana sergiler, Potocki Sarayı yakınlarındaki Sanat Sarayı'nda yer almaktadır. Forum programında edebiyat etkinlikleri ve yarışmaları, yayınevleri ve yazarların sunumları, yazarlarla buluşmalar, edebi okumalar, imza oturumları, tartışmalar, yuvarlak masa toplantıları ve performanslar yer almaktadır. Forum Varşova, Moskova, Frankfurt, Leipzig, Pisa ve Vilnius'taki uluslararası kitap fuarlarında gerçekleştirilen toplu sergilerin organizasyonuna katılır.

Kitap Forumu[değiştir | kaynağı değiştir]

Lviv Kitap Forumu (UkraynacaЛьвівський книжковий форум) Ukrayna'daki en büyük kitap fuarıdır.[2]

Eylül 2010'da 17. Lviv Kitap Forumu'na 60.000'den fazla ziyaretçi katıldı.

900'ün üzerinde yayınevi ve 300'ün üzerinde yazar kitaplarını Lviv Kültür Sarayı'nda sergiledi.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

1994 – Forum, ilk forumun düzenlendiği Eylül 1994'te Oleksandra Koval tarafından kuruldu. Bu forumda bir kitap fuarı ve 25 profesyonel ve edebi etkinlik gerçekleştirildi.

1995 - Yayıncılar Forumu En İyi Kitap Ödülü resmileşti.

1997 - Ukraynalı gençler arasında oldukça popüler bir etkinlik olan Edebiyat Festivali Forum'dan ayrıldı.

2001 - Yabancı konuklar Edebiyat Festivali'ne katılmaya başladı.

2002 – “Ukrayna'nın En İyi Genç Okuyucusu” Okuyan Çocuklar Yarışması kuruldu. Yıllar içinde yarışmaya 500 binden fazla çocuk katıldı.

2005 - “Ukrayna'nın En İyi Genç Okuyucusu” yarışması ülke çapında yapılmaya başladı.

2006 – Yıllık bir hayır etkinliği olan “Bir Çocuğa Kitap Sunun!” tanıtıldı.

2006 - Edebiyat Festivali uluslararası hale geldi.

2007 – “Ukrayna'nın En İyi Genç Okuyucusu” ve “Kitapmanya” Festivali “Çocuklar İçin Yayıncılar Forumu” kitap fuarının bir parçası haline getirildi. Tamamen çocuk edebiyatına ve okumaya ayrılmış olan bu etkinlik, Ukrayna'da benzersiz bir etkinliktir ve Orta ve Doğu Avrupa'daki en büyük etkinliklerden birisidir.

2007 – Lviv Yayıncılar Forumu içinde, kitap yayıncıları için profesyonel etkinlikler programı olan yayıncıların iş forumu kuruldu.

2007-2010 – Uluslararası Eğitim Forumu “Eğitim” gerçekleştirildi. Bu eğitim, eğitim teknolojileri, eğitim ve öğretim materyalleri ve eğitim kurumlarının özel bir sergisini ve Ukrayna Eğitim ve Bilim Bakanlığı şefleri ve ilgili bilim insanlarıyla birlikte “Ukrayna Eğitiminin Avrupa Boyutu” Uluslararası Kolokyumunu içerir.

2008-2012 – Her yıl “Çocuklar İçin Yayıncılar Forumu”ndan iki hafta önce, Ukraynalı yazarların Lviv'deki okulları ziyaret ettiği ve yarışmalar, okumalar, tartışmalar vb. yürüttüğü “Okuyucu Maratonu” düzenlenmektedir.

2010 – Lviv Yayıncılar Forumu'nda kütüphaneciler için profesyonel etkinlikler programı “Biblioforum” dizenlendi.

2010 – Lviv Yayıncılar Forumu bünyesinde TRANSLIT uluslararası çeviri festivali kuruldu.

2011 – Festivalin formatının ve coğrafyasının genişlemesi sonucunda “Çocuk Yayıncılar Forumu” adını Lviv Uluslararası Çocuk Festivali olarak değiştirdi.

2011-2012 – Kültür yöneticileri değişimi programı kapsamındaki uluslararası proje «ArtDrome: edebiyat ve daha fazlası» “TANDEM: Ukrayna – Avrupa Birliği – Moldova”.

2012 – “Yayıncılar Forumu” STK, Ukrayna'nın Leipzig Kitap Fuarı'ndaki standını organize etti.

2012 – “Yayıncılar Forumu” STK, Ukrayna'daki “Kitap Platformu” projesinin yerel ortağı haline geldi.

2012 – Lviv Yayıncılar Forumu bünyesinde kültürel yönetim ve edebiyat eleştirisi CONTEXT festivali kuruldu.

2013 – Lviv Yayıncılar Forumu içinde “Ülke – Onur Konuğu” statüsü belirlendi.

2017 - Yazar Larysa Denysenko, etkinlik organizatörlerinin, aynı cinsiyetten ebeveynleri içeren çocuk kitabının içeriğine dayanan 15 radikal aşırı sağcı milliyetçi gruptan bir mektup da dahil olmak üzere tehditler aldıktan sonra güvenliği garanti edemediklerini düşündükleri için Forum'daki konuşmasını iptal etmek zorunda kaldı.[3]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Daryna Shevchenko: War and peace meet at book presentation of a Polish writer in Lviv". KyivPost. 17 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2016. 
  2. ^ Ukraine's literary ambitions: The rather political Lviv Book Forum, The Economist, https://www.economist.com/blogs/easternapproaches/2012/09/ukraines-literary-ambitions 5 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  3. ^ "Ukraine far-right accused of 'witch hunt' over children's book". BBC. 18 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 

Bibliyografya[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]