Los Talibanes

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Los Talibanes
Kuruluş2012
Tarih(ler)2012-Günümüz
Kurucu(lar)Iván Velázquez Caballero
Etkin bölgelerSan Luis Potosí
Tamaulipas
Zacatecas, Meksika Eyaleti ve Quintana Roo'da da küçük bir varlığa sahiptir
Müttefikler Körfez Karteli
Rakip(ler) Meksika
Jalisco Yeni Nesil Karteli
Los Zetas

Daha az bilinen adıyla Los Nortes olarak da bilinen Los Talibanes, merkezi San Luis Potosí ve Zacatecas'ta bulunan bir Meksikalı suç örgütüdür. "Los Talibanes" adı, Miguel Treviño Morales ile yollarını ayıran ve eski ortağını yerinden etmek için Körfez Karteli ile ittifak kuran Iván Velázquez Caballero "El Talibán" veya "El Z-50"ye atfediliyor.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Grubun lideri Iván Velázquez Caballero, suç kariyerine Nuevo Laredo'da araba çalarak başlamıştır. 22 yaşındayken araç hırsızlığı suçundan La Loma Cezaevi'nde hapsedilmişti ve sonunda Heriberto Lazcano Lazcano için çalışmaya başlamıştı.

Hapisten çıktıktan sonra Velázquez Caballero, kartelin Nuevo Laredo'daki bölgesel patronu olmuştı ve sonunda 2007 yılında Zacatecas eyaletine gönderilmişti; burada emrinde yaklaşık 400 adam olduğu bildirilmişti. Velázquez Caballero aynı zamanda Los Zetas'ın önemli bir finans operatörü ve kara para aklamacısıydı. 1990'larda örgüte katılan Los Zetas'ın orijinal üyelerinden farklı olarak Velázquez Caballero, Meksika Silahlı Kuvvetlerinin eski bir üyesi değildi. Kendisi, asker kaçağı olmayan, grubun liderliğine yükselen az sayıdaki kişiden biridir. Velázquez Caballero Los Zetas'a yükselirken kod adını L-50 ve takma adını El Talibán olarak değiştirmişti; bu muhtemelen Los Zetas ve aynı adı taşıyan İslamcı grup tarafından yürütülen kafa kesme tekniklerine bir göndermeydi.

Velázquez Caballero, 2011'in sonlarından bu yana, Treviño Morales'ten duyduğu hoşnutsuzluğu, kuzeydoğu Meksika'nın çeşitli yerlerine bırakılan bir dizi pankart aracılığıyla ve onu kendi adamlarının tutuklanmasını veya öldürülmesini organize etmekle suçladığı YouTube'a birkaç video yükleyerek duyurmuştu. Bu grup, önceki Güvenlik Bakanı Arturo Gutiérrez García'nın yönetimi sırasında Tamaulipas Eyalet Polisi'nin sponsorluğunda Tamaulipas eyaletinde ortaya çıkmıştır. 2011'in sonlarından bu yana, Los Talibanes Los Zetas'a karşı şiddetli bir mücadele veriyordu ve Los Talibanes tarafından imzalanan kartlarla cesetlerin terk edilmesi yaygındı. 2019'un sonundan bu yana Los Talibanes, Zacatecas eyaletinin kontrolünü sağlamak için Jalisco Yeni Nesil Karteli ve Sinaloa Karteli ile birlikte savaşıyor; bunun nedeni coğrafi konumu nedeniyle uyuşturucu kaçakçılığı (özellikle fentanil) ve göçmenler için ideal olmasıdır. O tarihten bu yana Zacatecas'ta şiddet olaylarında önemli bir artış yaşanmıştır.

Kartelin faaliyetleri 2013'ten bu yana artmasına rağmen, 6 Mart 2019'a kadar kamuoyunda bir tehdit olarak kabul edilmedi. Olay, Başkan Andrés Manuel López Obrador'un San Luis Potosí'deki sabah konferansında gerçekleşmişti. Bu grup, Meksika Eyaletleri veya Quintana Roo gibi uzak kuruluşlarda varlığına rağmen genellikle hafife alınıyor ve sıradan bir hücre veya çete olarak değerlendiriliyordu. Şu anda kartelin sorumlusu Raúl Velázquez Caballero, diğer adıyla El Talibancito'dur. Ulusal Kamu Güvenliği Sistemi İcra Sekreterliği'nin 2020 yılı rakamlarına göre eyaletteki cinayet oranları, kasıtlı cinayetlerin sayısını %255 artırdı ve bunların çoğunluğu karteller arasındaki mücadeleden kaynaklanıyordu.

InSight Crime, örgütü Mart 2021'de bu grubun Zacatecas eyaletindeki ana şiddet üreticilerinden biri olacağını, Sinaloa Karteli ile ittifak hâlinde olmak ve Jalisco Yeni Nesil Karteli ile Jerez veya Valparaíso gibi belediyelerde kanlı çatışmalarda karşı karşıya gelmek, bu eyaletteki cinayet seviyelerini ülkedeki en yüksekler arasında bırakıyor.