Los Ántrax

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Los Ántrax
Lider(ler)José Rodrigo Aréchiga Gamboa
Merkez(ler)Culiacán, Sinaloa, Meksika
Gelir kaynağıCinayet, Adam kaçırma, Uyuşturucu kaçakçılığı
Müttefikler Sinaloa Karteli
Gente Nueva
Los Chapitos
Rakip(ler)Los Mazatlecos
Los Zetas
Meksika Ordusu
Beltrán Leyva Karteli

Los Ántrax, Meksika'nın Sinaloa eyaletinde bulunan büyük bir suç örgütü olan Sinaloa Kartelinin büyük bir infaz birimi ve suikast timidir. Grubun liderliğini uyuşturucu baronları Jesús Peña (takma adı ile "El 20"), José Rodrigo Aréchiga Gamboa (takma adı ile "El Chino Ántrax"), René Velázquez Valenzuela (takma adı ile "El Sargento Phoenix") üstlenmiş ve bir dizi cinayetten ve Ismael Zambada García'ya silahlı güvenlik hizmetleri sağlamaktan sorumlular. Çete, üyelerinin cinayet ve şiddetli saldırılar düzenlediği başkent Culiacán, Sinaloa'da faaliyet gösteriyor. Los Antrax, Sinaloa Kartelinin en büyük ve en ölümcül infaz birimidir.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Grubun adı şarbon bakteri sporlarından esinlenilmiştir, ancak Sinaloa eyalet yetkilileri grubun varlığını hiçbir zaman resmî olarak tanımamıştır.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

Los Ántrax, Joaquín Guzmán (şu anda tutuklu) ile birlikte Sinaloa Kartelini yöneten uyuşturucu baronu Ismael Zambada García'nın güvenlik gücü olarak çalışıyor. 15 Mayıs 2020'de ölen Rodrigo Arechiga Gamboa (El Chino Antrax) adlı bir uyuşturucu kaçakçısı ve onun sağ kolu Jesus Peña (El 20) tarafından yönetilen çeteye birçok cinayet atfedildi. Peña, 16 Mart 2017'de Sinaloa'daki bir hapishaneden, aralarında Ántrax üyesi olduğu iddia edilen Rafael Guadalupe Félix Núñez (takma adı ile "Changuito Ántrax") ve Juan José Esparragoza Moreno'nun oğlu Juan José Esparragoza Monzón'un da bulunduğu diğer dört şüpheliyle birlikte kaçtı.

Tubutama ve Sonora'daki Silahlı Saldırı[değiştir | kaynağı değiştir]

Sinaloa Karteli (Los Ántrax'ın desteğiyle) ve Beltrán Leyva Karteli (Los Zetas'ın desteğiyle) üyeleri arasında 1 Temmuz 2010'da kuzey Meksika'daki Sonora'nın Tubutama kasabasında yaşanan şiddetli silahlı çatışmada yaklaşık 30 kişi öldü. Uyuşturucu çeteleri, ABD'nin Arizona eyaletiyle olan uluslararası sınırın sadece birkaç mil ötesinde çatıştı; bu bölge, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı için bir kaçakçılık rotası olmasıyla ünlüydü. Olay yerinde düzinelerce yüksek kalibreli saldırı tüfeğinin yanı sıra 11 son model, kurşunla dolu araç bulundu. Araçlardan bazılarının camlarında, Meksikalı uyuşturucu kaçakçılığı örgütlerinin silahlı çatışmalar sırasında rakip uyuşturucu kartellerinin araçlarını ayırt etmek için sıklıkla kullandığı bir yöntem olan "X" vardı.

Meksika Ordusuna işkence iddiaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Los Ántrax, 26 Mayıs 2011'de güney Culiacán'daki bir mahallede devriye gezen Meksika Ordusuna ait bir filonun silahlı saldırganların bulunduğu üç araç tespit etmesiyle kamuoyunun dikkatini çekti. Karşılaşma bir silahlı çatışmaya yol açtı, ancak Meksika kuvvetleri Los Ántrax'ın üç üyesini etkisiz hale getirmeyi başardı; ayrıca bölgedeki bir güvenli evden kaçırılan üç kurbanı da kurtardılar (bir kadın, ayak parmakları ve kulakları kesilmiş bir adam ve 5 yaşında bir kız çocuğu). İlk raporlar ordu tarafından öldürülen üç silahlı kişinin (Jesús Humberto Corona Guillén, Franklin Olguín Velázquez ve Pedro Valenzuela Meza) çatışma sırasında kurşun yaralarından öldüğünü belirtmesine rağmen, otopsi raporları silahlı kişilerin dövüldüğünü gösterdi ve öldürülmeden önce askerler tarafından işkenceye maruz bırakıldılar; her ne kadar olayın resmi açıklaması "silahlı çatışmada öldükleri" olsa da.

Arce Rubio'ya Suikast[değiştir | kaynağı değiştir]

1 Kasım 2011'de Culiacán, Sinaloa'da bir salon futbol maçı sırasında silahlı bir komando oyunu yarıda kesti ve Los Ántrax'ın lideri Francisco Arce Rubio'yu öldürdü. Polis raporlarına göre, AK-47'ler ve tabancalar taşıyan çok sayıda silahlı kişi, saat 23.00 sıralarında Deportivo Jimmy Ruiz stadyumundaki futbol maçını böldü ve tüm oyuncuları yüzüstü sahada yatmaya zorladı. Sahadaki herkesi zaptettikten sonra, silahlı kişiler takımın yöneticilerinden birini infaz etti ve ardından Arce Rubio'yu (30 yaşında) öldürdü. Çifte cinayetin ardından silahlı kişiler oradan ayrıldı.

Arce Rubio'nun, El Chapo Isidro lakaplı Fausto Isidro Meza Flores liderliğindeki Los Mazatlecos çetesinin rakip üyeleri tarafından öldürüldüğü bildirildi. Arce Rubio'nun Sinaloa'da Amado ve Vicente Carrillo Fuentes'in iki yeğenine suikast düzenlemekten de sorumlu olduğu bildirildi. Meza Flores ve çetesinin, Batı Meksika'daki Sinaloa Karteli ile uyuşturucu kaçakçılığı koridorları konusunda anlaşmazlığa düşen Beltrán Leyva Kartelinin bir parçası olduğu bildiriliyor.

Arce Rubio'nun öldürüldüğü hafta sonu Sinaloa eyaletinde muhtemelen uyuşturucu baronunun ölümüyle bağlantılı en az 20 cinayet yaşandı. Bir olayda çete üyeleri Guamúchil kasabasındaki bir köprüye üç cesedi astı. Culiacán'daki bir voleybol sahasında yaşanan başka bir olayda kimliği belirlenemeyen silahlı kişiler 8 kişiyi öldürdü ve çok sayıda kişiyi de yaraladı. Aynı hafta sonu eyaletin çeşitli yerlerinde kurşunla dolu başka cesetler de bulundu.

Chino Ántrax'ın Tutuklanması, Ölümü ve Diğer Olayları[değiştir | kaynağı değiştir]

El Chino Ántrax, ABD'nin talebi üzerine 30 Aralık 2013'te Hollanda'nın Amsterdam Schiphol Havalimanında Hollanda polisi tarafından tutuklandı ve Amerika Birleşik Devletleri, uyuşturucu kaçakçılığıyla ilgili suçlamalar nedeniyle kendisini tutuklamak için Interpol ile temasa geçti. 20 Şubat 2014'te Meksikalı yetkililer, Ismael Zambada García'yı yakalamak için yürütülen büyük bir operasyonun ardından Culiacán'da Jesús Peña'yı (takma adı ile "El 20") tutukladı. 23 Mayıs 2014'te Melesio Beltrán Medina (takma adı ile "El Mele") Culiacán'ın Morelos mahallesinde öldürüldü.

Chino Antrax'ın tutuklanmasının ardından bazı İngiliz kaynakları, grubun yeni liderinin Claudia Ochoa Félix olduğunu iddia etti. Bu bilgi resmî olarak doğrulanmadı ve kendisi organize suça karıştığını yalanladı. Ochoa Félix, 14 Eylül 2019'da Culiacán'daki özel konutunda aşırı dozda ilacın neden olduğu belirgin akciğer aspirasyonu nedeniyle ölü bulundu. Önceki gece şehir merkezinde bir partiye katıldıktan sonra kimliği belirsiz bir adamla eve giderken görülmüştü. Ertesi sabah kimliği belirsiz adam, Félix'in yanıt vermemesi nedeniyle alarm verdi; olay yerinde öldüğü açıklandı.

3 Mart 2020'de Chino Antrax hapishaneden serbest bırakıldı ve ev hapsine alındı. Ancak 9 Mayıs'ta denetimli serbestlik ofisi onun kayıp olduğunu bildirdi. 15 Mayıs 2020'de Chino Antrax, Sinaloa'da kız kardeşi de dahil olmak üzere diğer iki kişiyle birlikte öldürüldükten sonra ölü bulundu.